Közélet

Lázár: fontos az emberek véleménye az újabb viták előtt (FRISSÍTVE)

Lázár: fontos az emberek véleménye az újabb viták előtt (FRISSÍTVE)

2017. szeptember 21., csütörtök
Lázár: fontos az emberek véleménye az újabb viták előtt (FRISSÍTVE)

A kötelező migrációs elosztási mechanizmus miatt újabb vitákra számít a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki erre hivatkozva kéri, hogy az emberek véleményt nyilvánítsanak az október elején induló nemzeti konzultáción és megválaszolják: kitartanak-e amellett, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország.

Lázár János

csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az európai politikát Soros György terve dominálja, amely szerint hitelek és adóemelések árán is évi egymillió embert kell behívni a Közel-Keletről vagy Afrikából az Európai Unióba (EU). A milliárdos az elmúlt években többször konkrét javaslattal élt az EU számára, eszerint a versenyképesség erősítéséhez meg kell szervezni a migrációt, az érkezőknek pedig 2 év alatt 30 ezer eurót (9 millió forintot) kell biztosítani - fejtette ki. A Fidesz és a KDNP frakciója által kezdeményezett konzultáció célja, hogy megtudjuk, a választópolgárok támogatják-e ezen elképzeléseket - mondta, megerősítve: a kormány nem a bevándorlásban, hanem a magyar családok támogatásában látja a megoldást a demográfiai problémákra. A tárcavezető értékelése szerint az EU jövőjéről még csak most indul a vita. Szóvá tette, hogy a Görögország és Olaszország megsegítésére irányuló, szeptember 26-án lejáró kötelező elosztásra vonatkozó elvárás miatt a kérdésben világos álláspontot képviselő Magyarországot bélyegzik meg, miközben Máltát leszámítva nincs olyan tagállam, amely végrehajtotta volna a döntést. A végrehajtás rendkívül lassan halad - mutatott rá, utalva arra, hogy a 98 ezer 255 befogadandó bevándorló közül mindössze 28 ezer 242 ügye zárult le Európában. Magyarország számára 1294-et írtak elő - idézte fel, hozzátéve: ezen megy a jogvita. A miniszter szerint Magyarország tisztességes álláspontot képvisel, amikor kinyilvánítja, hogy nem akar egyetlen bevándorlót sem, ugyanakkor értékelése szerint mások nem beszélnek ilyen világosan. Ezzel összefüggésben megjegyezte: például Románia az előírt létszám 17 százalékát, Szlovákia 16-ot, Németország 28 százalékot fogadott be. A miniszter elmondta továbbá, hogy a kvótaperben született európai bírósági döntés után arra számít, Brüsszel fokozni fogja a nyomást Magyarországra, mert jelenleg áthidalhatatlan a különbség: Brüsszel megszervezni, Magyarország viszont megállítani akarja a migrációt. Reméli azt is, hogy ősszel Németország is jobb belátásra tér majd az ügyben. A politikus farizeus hozzáállásnak nevezte, hogy miközben a nemzetközi sajtó nyomás alá helyezte bevándorlásügyben Magyarországot, aközben azok a tagállamok, amelyeket véd a magyar kerítés - ilyen például Ausztria -, "attól is rosszul voltak", ha naponta két-három tucatnyi ember érkezett a határon, mert valójában a határ teljes lezárását követelték. Németországgal kapcsolatban azt is mondta: Magyarország és a Fidesz szempontjából fontos, hogy a közelgő parlamenti választást a jelenlegi kancellár,

Angela Merkel

pártja, a CDU nyerje. Lázár János arról is beszélt, a kormány biztos abban, hogy ha Magyarország beengedte volna a migránsokat, a közbiztonsági adatok ma "nem így néznének ki". Szavai szerint a Fidesz teljesítette azt a 2010-es ígéretét, hogy rendet tesz az országban, így Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa. A közbiztonsági eredmények közül kiemelte a rendőrség létszámának bővítését, a körzeti megbízotti rendszer visszaállítását, a rendőrség technikai megerősítését és a bűncselekmények számának jelentős csökkenését. A tájékoztatón több kérdés is elhangzott a konzultáció kampányával kapcsolatban. Kovács Zoltán kormányszóvivő azt felelte: az eddigi szokásos keretek között zajlik majd, minden eleme nyilvános lesz. Arra a kérdésre, hogy lesz-e plakátkampány, illetve televíziós és rádiós hirdetések, azt felelte: minden elemet látni lehet majd, amit korábban is. Lázár János közölte azt is: a konzultáció kérdései a "Soros-terv" részleteiről - így a

Soros György

által bevándorlásügyben javasoltakról: az évi egymillió bevándorlóról, a kerítés lebontásáról, a migránsok kötelező anyagi támogatásáról - szólnak majd. A minisztert faggatták az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága delegációjának látogatásáról is. Válaszul tanulságosnak nevezte, hogy a mintegy 5 ezerből 5 projektet választott ki a testület, s megjegyezte azt is: nem azért nem találtak semmit, mert nem akartak, hanem azért, mert minden törvényesen és szakszerűen zajlott a vizsgált beruházások körül.

A kormány mindent megtesz a magyar érdekek védelméért

A magyar állammal találja magát szemben az, aki a magyar érdekeket veszélyezteti - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az új ukrán oktatási törvényről, majd a marosvásárhelyi iskolaügyről szólva. Lázár János kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy a magyar érdekeket védelmezze. A politikus szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte "a magyar kisebbségek jogait durván megsértő" ukrán oktatási törvényt, kérve

Petro Porosenko

ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, és tartsa be a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználati jogának biztosítására tett vállalását. Magyarország ezt a törvényt hátbatámadásnak tekinti, "Ukrajna ezzel elveszíti egy barátját" - fogalmazott a tárcavezető, emlékeztetve arra, hogy Magyarország számos alkalommal fejezte ki támogatását az ukránok iránt, így például az uniós vízummentesség kérdésében. Közölte: Magyarország minden nemzetközi fórumon jogvédelmet kér, hogy garantálhassa az Ukrajnában élő magyarok nyelvhasználathoz, tanuláshoz való jogát. Lázár János kitért a marosvásárhelyi iskolaügyre is, megerősítve: Magyarország mindaddig nem támogatja Románia OECD-tagságát, amíg nem történik az iskolaügyben érdemi előrelépés. A marosvásárhelyi katolikus iskolával történteket rendkívül barátságtalan lépésnek nevezte, szerinte ugyanis a román fél nem járt el korrektül, visszaélt hatalmi fölényével, és lényegében lehetetlenné tette az intézmény működését. Magyarország fellépett a horvát OECD-tagsággal szemben is "gazdasági érdekek sérelme" miatt - tette hozzá.

Orbán Viktor

miniszterelnök közelgő külföldi programjairól elmondta: a kormányfő pénteken Lengyelországba, majd Vietnamba és Szingapúrba utazik, ezért a jövő héten várhatóan nem lesz kormányülés. A kommunista rendszerben vezető pozíciót betöltők nyugdíját firtató kérdésre a tárcavezető azt felelte: a kormány kész áttekinteni a kérdést, és nem zárkózik el a felülvizsgálattól, amit 1990-ben elmulasztottak.

Majtényi László

korábbi államfőjelölt kormánykritikus szavait kérdésre úgy kommentálta: Magyarországon semmi sem akadályozza, hogy virágozzék a demokratikus közélet, a civil szervezetek szabadon véleményt nyilváníthatnak, nincsenek korlátozva. Választási kampány előtt könnyű azt mondani, hogy a kormány miatt nem boldogulnak az ellenzéki csoportosulások. Ám "az ellenzéki pártok most azt csinálják, hogy belenéznek a tükörbe, látnak valami ocsmány dolgot, és nem megborotválkoznak, hanem összetörik a tükröt" - fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki népszavazási kezdeményezések "mindig gellert kapnak", Lázár János úgy reagált: ezzel ellenkezőleg, az ezekben megfogalmazott célok teljesülnek, hiszen végül nem pályázott Budapest az olimpia megrendezésére, ismét lehet vasárnap vásárolni, és éppen a minap döntött a parlament a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének növeléséről. Örülhetnének, hogy ellenzékiként tudták érvényesíteni az akaratukat - jegyezte meg. Egy másik kérdésre elmondta, nincs konszenzus a pszichológusok között a pszichológuskamara létrehozásáról, ezért ebben a parlamenti ciklusban nincs esély rá, hogy a képviselők elé kerüljön az erről szóló előterjesztés. Megkérdezték arról a sajtóhírről is, miszerint az állam Pécs adósságának átvállalásáért cserébe megkapná a Pécs-Pogány repülőteret működtető céget, amit aztán bérbe adna a Roszatomnak. Lázár János közölte: fel sem merült ez, vagy ingatlancsere bármilyen formája a kormányülésen. Faggatták személyes terveiről is. Mint mondta, ha csak rajta múlna, akkor a választókerületében dolgozna 2018 és 2022 között, úgy gondolja, hogy ott többet tudna segíteni, mint a kormányzatban. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek hosszú távú ambíciói - rögzítette, jelezve: "ha van feladat, akkor van ambíció, de azt gondolom, hogy nagyon nehéz egy fenékkel két lovat megülni".

Korábban írtuk

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő 13.30-tól sajtótájékoztatót tart Kormányinfó 98 Mit, miért tesz a kormány? címmel. Ismét sajtótájékoztatón ismerteti a kormány szándékát

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter és

Kovács Zoltán

kormányszóvivő a Parlamentben. A

Blogstar.hu

jóvoltából a SZEGEDma.hu-n élőben követheti az eseményeket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.