/

KIK Műhely – Új civil társaság a szegedi fiatalok közösségéért

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

KIK Műhely néven tartotta szerdán alakuló ülését egy új civil szervezet, melynek ötfős elnöksége mutatkozott be a Kálvária Kulturális Információs és Központban Szegeden. A Szegedi Fiatalok Civil Társasága sokféle eszközzel kívánja megszólítani az ifjúságot az egészségmegőrzéstől a bűnmegelőzésen át a jótékonysági akciókig. Szeptembertől havi két-három programot kínálnak.

A KIK Műhely célja egy olyan civil közösség felépítése, amely Szeged városában élő, itt dolgozó vagy épp tanulmányaikat folytató fiatalok reprezentációját megteremtse, közösségi élményként, kulturális, sport, közéleti és jótékonysági eseményekkel – írják sajtóközleményükben. „Ennek eredményeképp arra törekszünk, hogy kialakulhasson egy egységes városifjúsági érdekképviseletet! Tagjaink olyan kortárs fiatalok, és fiatal felnőttek, akik a helyi ifjúsági civil ügyeket egységben próbálják segíteni.” – mondta Balla Attila, a KIK Műhely kommunikációs vezetője.

A KIK Műhely elnöke Gémes Dániel, az elnökség tagjai: Süli Gabriella, aki a kulturális és művészeti programok vezetője, Szikora Barbara az egyetemi élet és a közösségépítés feladatait látja el, Szenti Levente az ifjúságpolitika és a társadalmi kapcsolatokért felelős, valamint Balla Attila, aki a szervezet kommunikációs feladatait végzi a továbbiakban.

Gémes Dániel elnök elmondta, hogy 23 taggal és egy ötfős elnökséggel indul a közösség. Hozzátette, felkészülten, negyedéves programterveket alkotva építik majd a közösséget. Ennek jegyében eseményeket, közösségi rendezvényeket szerveznek a közéletiségre nevelés, az egészséges életmód tudatosítása, prevenciós programok, bűnmegelőzés, az ifjúság kulturális, sport és szórakozási igényeinek kielégítésére. Ügyek mentén jótékonysági akciókat, adománygyűjtést hirdetnek meg. Mindez azt jelenti, hogy a szeptemberi hónaptól havonta 2-3 programmal készülnek, aminek első körben a Kálvária sugárút 10. szám alatt található Kálvária KIK ad otthont.

„Arra bátorítunk minden szegedi fiatalt, hogy jöjjön el hozzánk, lépjen közénk és tegyünk együtt új lendülettel közösségünkért!” – üzenték. „Első nyilvános programunk szeptember 9-én lesz, ahol a 7 Torony fesztivál házigazdájaként vállaltunk szerepet. Idén harmadik alkalommal gyűlik össze Szegeden a debreceni székhelyű Héttorony Irodalmi Magazin alkotógárdája, hogy egy felolvasóest keretében az online műhelyen kívül is megmutassák alkotásaikat” – írták. A Héttorony hagyományai szerint negyedévente tartanak ilyen találkozókat, az ország más-más pontján. A mostani szegedi találkozót a tavalyihoz hasonlóan a Kálvária Kulturális és Információs Központban (Kálvária KIK) rendezik meg, a Dél-Alföldi Művészeti Kapocs Alapítvány támogatásával.

Az irodalmi est során héttornyos alkotók olvasnak fel verseikből, prózáikból, valamint gitáron közreműködik megzenésített versekkel Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője. A Héttorony Irodalmi Magazint 2006-ban alapította Verő László költő, irodalomszervező. Jelenleg Serfőző Attila a főszerkesztője. Más irodalmi portáloktól eltérően az alkotók ajánlásra vagy főszerkesztői meghívóval kerülhetnek be, a publikálás sem automatikus, a szerkesztők döntik el, hogy egy adott írás megüti-e a mércét. A szerzők sok segítséget kapnak a szerkesztőktől írásaik csiszolásához, számos fiatal, mára beért, alkotó kezdte a publikálást a „Toronyban”. Az irodalmi magazin alapítójának emlékére minden évben, líra és próza kategóriában, Verő László-díj (emlékérem) kerül átadásra.

Szeptember 20-tól már elérhető a KIK műhely kommunikációs felületein a decemberig megtervezett programterv. Facebook-oldalukat itt találják.

Előző sztori

Tengerpartról a nagyvárosok felé veszik az irányt

Következő sztori

Biliárd: a németek állították meg Nagy Csabát a hollandiai Eb-n