Írjon nekünk

Közélet

KIK Műhely – Új civil társaság a szegedi fiatalok közösségéért

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

KIK Műhely néven tartotta szerdán alakuló ülését egy új civil szervezet, melynek ötfős elnöksége mutatkozott be a Kálvária Kulturális Információs és Központban Szegeden. A Szegedi Fiatalok Civil Társasága sokféle eszközzel kívánja megszólítani az ifjúságot az egészségmegőrzéstől a bűnmegelőzésen át a jótékonysági akciókig. Szeptembertől havi két-három programot kínálnak.

A KIK Műhely célja egy olyan civil közösség felépítése, amely Szeged városában élő, itt dolgozó vagy épp tanulmányaikat folytató fiatalok reprezentációját megteremtse, közösségi élményként, kulturális, sport, közéleti és jótékonysági eseményekkel – írják sajtóközleményükben. „Ennek eredményeképp arra törekszünk, hogy kialakulhasson egy egységes városifjúsági érdekképviseletet! Tagjaink olyan kortárs fiatalok, és fiatal felnőttek, akik a helyi ifjúsági civil ügyeket egységben próbálják segíteni.” – mondta Balla Attila, a KIK Műhely kommunikációs vezetője.

A KIK Műhely elnöke Gémes Dániel, az elnökség tagjai: Süli Gabriella, aki a kulturális és művészeti programok vezetője, Szikora Barbara az egyetemi élet és a közösségépítés feladatait látja el, Szenti Levente az ifjúságpolitika és a társadalmi kapcsolatokért felelős, valamint Balla Attila, aki a szervezet kommunikációs feladatait végzi a továbbiakban.

Gémes Dániel elnök elmondta, hogy 23 taggal és egy ötfős elnökséggel indul a közösség. Hozzátette, felkészülten, negyedéves programterveket alkotva építik majd a közösséget. Ennek jegyében eseményeket, közösségi rendezvényeket szerveznek a közéletiségre nevelés, az egészséges életmód tudatosítása, prevenciós programok, bűnmegelőzés, az ifjúság kulturális, sport és szórakozási igényeinek kielégítésére. Ügyek mentén jótékonysági akciókat, adománygyűjtést hirdetnek meg. Mindez azt jelenti, hogy a szeptemberi hónaptól havonta 2-3 programmal készülnek, aminek első körben a Kálvária sugárút 10. szám alatt található Kálvária KIK ad otthont.

„Arra bátorítunk minden szegedi fiatalt, hogy jöjjön el hozzánk, lépjen közénk és tegyünk együtt új lendülettel közösségünkért!” – üzenték. „Első nyilvános programunk szeptember 9-én lesz, ahol a 7 Torony fesztivál házigazdájaként vállaltunk szerepet. Idén harmadik alkalommal gyűlik össze Szegeden a debreceni székhelyű Héttorony Irodalmi Magazin alkotógárdája, hogy egy felolvasóest keretében az online műhelyen kívül is megmutassák alkotásaikat” – írták. A Héttorony hagyományai szerint negyedévente tartanak ilyen találkozókat, az ország más-más pontján. A mostani szegedi találkozót a tavalyihoz hasonlóan a Kálvária Kulturális és Információs Központban (Kálvária KIK) rendezik meg, a Dél-Alföldi Művészeti Kapocs Alapítvány támogatásával.

Az irodalmi est során héttornyos alkotók olvasnak fel verseikből, prózáikból, valamint gitáron közreműködik megzenésített versekkel Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője. A Héttorony Irodalmi Magazint 2006-ban alapította Verő László költő, irodalomszervező. Jelenleg Serfőző Attila a főszerkesztője. Más irodalmi portáloktól eltérően az alkotók ajánlásra vagy főszerkesztői meghívóval kerülhetnek be, a publikálás sem automatikus, a szerkesztők döntik el, hogy egy adott írás megüti-e a mércét. A szerzők sok segítséget kapnak a szerkesztőktől írásaik csiszolásához, számos fiatal, mára beért, alkotó kezdte a publikálást a „Toronyban”. Az irodalmi magazin alapítójának emlékére minden évben, líra és próza kategóriában, Verő László-díj (emlékérem) kerül átadásra.

Szeptember 20-tól már elérhető a KIK műhely kommunikációs felületein a decemberig megtervezett programterv. Facebook-oldalukat itt találják.

Kommentek

Közélet

Csongrád megyében is keres nevelőszülőket az SOS Gyermekfalvak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hogyan lehet szeretni másnak a gyerekét? Milyenek a nevelőszülők mindennapjai? Hogyan lehet segíteni a szülők nélkül élő gyerekeknek? Az orosházi SOS Gyermekfalu Program nyílt napján gyakorló nevelőszülőkkel és szakemberekkel beszélgethetnek az érdeklődők. Az SOS Csongrád megyében élők jelentkezését is várja, akik szívesen gondoskodnának nevelőszülőként szülők nélkül élő gyerekekről. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Felejtse el, amit eddig tudott a szegedi utakról – így változott a forgalmi rend

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A nagyszabású útfelújításoknak köszönhetően komoly forgalmi rendváltozások történtek Szegeden.

Tovább olvasom

Hírzóna

Koszorút helyeztek el a tatárszentgyörgyi áldozatok sírjánál az Emmi munkatársai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál. A tárca szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál