Írjon nekünk

Közélet

Kiállt Orbán Viktor mellett a bajor kormányfő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Érthető, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő benyújtotta a számlát Brüsszelnek a határvédelmi költségek feléről – jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy hétfői lapinterjúban. Brüsszelben nem is tudják, milyen nagy segítséget adott a magyar határkerítés felépítése a balkáni útvonal lezárásához – fogalmazott.

A jobbközép CSU vezetője a Passauer Neue Presse című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy „nagy rokonszenvvel” viszonyul Orbán Viktorhoz, és másokkal ellentétben ismeri egész életútját, így a „kommunista diktatúra ellen folytatott harcát is, amelyben nagy személyes kockázatot vállalt”. Orbán Viktor „nem az az ördögi alak”, amelynek Európában beállítják – tette hozzá az Angela Merkel német kancellár vezette CDU testvérpártjának elnöke.

Kifejtette, hogy Magyarország, Ausztria és Macedónia nagyban hozzájárult a balkáni migrációs útvonal lezárásához, ami a Németországra nehezedő migrációs nyomást is csökkentette. Mint mondta, „sajátos, hogy azzal nincs gond, ha tőlünk távol utasítják vissza a menekülteket, és embertelenség, ha ugyanez a mi határainknál történik meg, ezt a logikát még senki sem tudta nekem megmagyarázni”. Hangsúlyozta, hogy „éppen azokat bírálják nálunk, akik segítettek nekünk, vagyis különösen Magyarországot, ezért azt mondom, érthető, hogy Orbán benyújtotta a számlát”.

Arra a kérdésre, hogy mindennek alapján Brüsszelnek teljesíteni kell-e Magyarország fizetési követelését, azt mondta, hogy a döntéshozók Brüsszelben „nem is tudják, milyen nagy segítséget adott a magyar határkerítés felépítése a balkáni útvonal lezárásához”.

Az EU csak „elosztja a menekülteket, és nem védi meg a külső határokat” – tette hozzá Horst Seehofer. Arra a kérdésre, igyekezett-e rávenni Orbán Viktort arra, hogy Magyarország is fogadjon be néhány menekültet, azt mondta, közös feladat meggyőzni a „kelet-európai államokat arról, hogy ők is fogadjanak be menekülteket”, mert ez „hozzátartozik az európai szolidaritáshoz”. Azonban nem kell megvárni, hogy az utolsó tagállam is hajlandó legyen menekültek befogadására, az elosztást „már most el lehet kezdeni a nagy európai országok részvételével”.

Orbán Viktor kormányfő augusztus végén levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, a brüsszeli Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az EU fizesse ki Magyarországnak a migrációs válság miatt folytatott határvédelem 883 millió eurós (270 milliárd forintos) költségének felét. A bizottság közölte: kész megvizsgálni a magyar kormány a kérését, de az EU továbbra sem finanszírozza határkerítések építését.

Az Origo felidézte, a déli határon 2015 második felében épült meg a 175 kilométer hosszú határzár, miután naponta már több mint tízezren léptek be illegálisan Magyarországra. A kerítés páratlanul sikeresen állította meg az illegális migrációt. Egyik napról a másikra 8-10 ezerről 10-20-ra csökkent az elfogott migránsok száma. Azt, hogy a határzár elérte célját, bizonyítják a számok is, az ORFK tájékoztatása szerint száztizenöt határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén a rendőrök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy aki a határvédelmet nem sorolja a szolidaritás kérdéskörébe, az nem érti Európa jelenlegi helyzetét, és az a szolidaritás, amely nem hajlandó figyelembe venni a határvédelmet, nem igazi szolidaritás. A tárcavezető úgy értékelt, hogy Magyarország nemcsak az ország megvédése miatt tett, és tesz a határvédelemért, hanem mert uniós kötelezettség, a schengeni szabályrendszer előírása a határvédelem. Úgy vélte, a kerítés a déli határon Magyarországot és Nyugat-Európát védi, ezért „mi jogosan kérjük a nyugati barátaink szolidaritását”.

Közlekedés

2022-ig be kell fejezni a Szeged–Szabadka-vasútvonal felújítását

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Méghozzá azért, mert az engedélyezési tervek addig érvényesek.

Tovább olvasom

Hírzóna

Várják a jelentkezőket a szegedi Görgey Artúr Történelemversenyre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bánáti, délvidéki, partiumi csapatok is részt vesznek a vetélkedőn.

Tovább olvasom

Közélet

Viszlát, Szélkiáltó! – Elviszik a Szeged Plaza egykor forgó szobrát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Letakarva várja a szobor, hogy visszavigyék alkotójához.

Tovább olvasom

Aktuál