Kezdődik a huszadik Vásárhelyi Kerámia Szimpózium

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tizenhárom művész részvételével kedden elkezdődik a jubileumi, huszadik Vásárhelyi Kerámia Szimpózium – tájékoztatta a rendezvényt szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány az MTI-t.

Az Európában is egyedülálló szakmai – porcelán- és kerámiagyártó – hátteret kihasználva a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi cégekkel közösen 1997-ben hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot. A szimpózium évente egy alkalommal öt-hat hétig ad lehetőséget a pályázat útján kiválasztott magyar és külföldi alkotóknak kísérleti, elmélyült munkára. A magas szakmai ismeretekkel és jó ízléssel felvértezett tehetséges művészek jelenléte garantálja, hogy a szimpóziumokon készült alkotások nemcsak különleges esztétikai élményt jelentenek azok nézőinek – minden évben a bemutatkozó kiállításokon -, hanem olyan értékkel is bírnak, melyek a helyi és az egyetemes ipar-, valamint művészettörténet számára jelentősek.

A szimpózium résztvevői a vásárhelyi hagyományokat továbbörökítve a modern gondolkodásmód legkifinomultabb eszközeivel is képesek páratlan formai és tematikus változatossággal megragadni az anyag megformálásának művészetét.

A huszadik jubileum alkalmából, a szervezők a korábbi évektől eltérően nem pályázat útján választották ki a művészeket, hanem a korábban már a városban dolgozó keramikusokat hívtak vissza. Tizenhárom keramikus dolgozik az október 8-ig tartó szimpóziumon, köztük a Nemzet Művésze, a Munkácsy- és Kossuth-díjas Schrammel Imre, több határon túli magyar alkotó és a Németországból érkező Roswitha Geyer.

Előző sztori

Tuzson: ne csak Magyarország viselje a határvédelem költségeit

Következő sztori

Vádat emeltek a villamos ajtaját baltával betörő férfival szemben