Közélet

Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizsban

Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizsban

2017. szeptember 15., péntek
Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizsban

Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizs központjában péntek reggel fél hét körül - közölte a helyi rendőrség. Christophe Castaner kormányszóvivő tájékoztatása szerint az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege nyomozást indított.

A katona - aki az Őrszem (Sentinelle) nevű terrorellenes művelet keretében járőrözött a Chatelet metrómegállónál - gyorsan lefegyverezte támadóját, így senki nem sebesült meg - tették hozzá rendőrségi források. A nyomozás első szakaszában kiderült, hogy a késsel felfegyverzett férfi Allahhal kapcsolatban mondott valamit, amikor a katonára vetette magát. Hivatalos források szerint a férfinak korábban nem volt dolga a rendőrséggel, nem állt megfigyelés alatt. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a támadó ugyanakkor szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, miután 2008-ban tagja volt egy egyesületnek, amely kapcsolatban állt radikális iszlamista körökkel, azóta viszont semmilyen új adatot nem regisztráltak vele kapcsolatban. A hatóságok nem tekintették radikálisnak, nem volt úgynevezett S biztonsági kartonja, nem állt megfigyelés alatt. A kihallgatásán a nyomozóknak a támadó azt mondta, hogy gyógyszereket szed. Franciaországban idén hetedik alkalommal támadtak rá a terrofenyegettség miatt az utcán szolgálatot teljesítő katonákra, akik a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni 2015 januárban végrehajtott terrortámadás óta segítik a rendőri erőket a terrorkészültség biztosításában. Legutóbb augusztus 9-én gépkocsival hajtott egy férfi hat járőröző katona közé a Párizshoz közeli Levallois-Perret városban.

Florence Parly

védelmi miniszter méltatta a megtámadott katona gyors reagálását. "A támadót ártalmatlanították, ez a bizonyítéka az Őrszem védelmi műveletben szolgálatot teljesítő katonák professzionalizmusának és hatékonyságának" - mondta a miniszter az Europe1 kereskedelmi rádióban. "Nem tudunk többet a letartóztatott támadó indítékairól" - tette hozzá. A miniszter csütörtök este jelentette be, hogy a rendkívüli állapot november 1-jei kivezetése után továbbra is 7 ezer, válsághelyzetben pedig 10 ezer katona fogja segíteni a rendőrök munkáját a köztereken. A mozgásukat azonban a sorozatos támadások miatt átszervezi a hadsereg. "Ez az újabb támadás teljesen indokolja azt, amit tenni szeretnénk, még kiszámíthatatlanabbá és láthatatlanabbá tenni ezt a biztosítást" - hangsúlyozta Florence Parly. A kormány elképzelése szerint az Őrszem művelet katonái mostantól "rugalmasabb" módon vesznek részt a terrorkészültségben, a kiemelt védelmet élvező épületek, intézmények, helyszínek biztosításakor nem mindig ugyanazokon a helyeken fognak posztolni és járőrözni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.