/

Ismét szegedi kutató zsebelte be a tudományos díjat

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nőkért és tudományért díj 15 éve alatt idén hetedik alkalommal kapta szegedi kutatónő a L’Oréal és az UNESCO elismerését, ezúttal Tóth Szilvia Zita, az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézetének tudományos főmunkatársát díjazták a növények C-vitamin termelésével kapcsolatos kutatásáért.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is szegedi hölgy kapta a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a tudományért ösztöndíj egyik elismerését. Két kivételes tehetségű magyar kutatónőt tüntettek ki hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia épületében, Tóth Szilvia Zita mellett Wohner Nikolett orvos vehette át a díjat, melynek összértéke 4 millió forint. A program célja, hogy minél több tehetséges, sikeres nő váljon elismertté és ismertté, segítve ezzel is pályafutásukat, kutatásaikat. A díj szakmai és személyes célokra egyaránt felhasználható.

Szilvia és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja, amely folyamatok igen jelentősek lehetnek magas vitamintartalmú zöldség- és gyümölcsfajták létrehozásához és a termelt C-vitamin megőrzéséhez.

“Azt is felfedeztük munkatársaimmal, hogy a C-vitaminnak jelentős szabályozó szerepe van a zöldalgák hidrogéntermelésében. Az európai szabadalom, amelyet beadtunk, lehetővé teheti, hogy a jövőben megújuló energiaforrásként hasznosítható hidrogén előállítására alkalmas algafarmok jöjjenek létre” – mondja a kutatónő.

A szegedi kutatónő munkája a jövőben egyszerre adhat választ táplálkozástudományi kérdésekre, és segítheti elő egy újfajta alternatív energiatermelési rendszer megalapozását.

Előző sztori

DK-s blog: ócska blöff Botka ajánlata

Következő sztori

A magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő