Honvédelmi Minisztérium: a honvédelmi nevelést segítik a sportközpontok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Honvédelmi Sportközpontok létrehozásának célja, hogy a sporton keresztül a társadalom minél szélesebb rétegét vonják be a honvédelmi nevelés programjába, kifejezetten önkéntes alapon – emelte ki szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A program nem iskolai keretek között, hanem szabadidős tevékenységként ad lehetőséget a szervezett sporttevékenységekre, ennek megfelelően a sportközpontok létesítményei sem az iskolákban épülnek – tették hozzá. A HM közleménye szerint a tervezett központok alkalmasak lesznek a szabadidős tevékenységként űzött sportlövészet széleskörű megismertetésére és biztonságos, szervezett keretek közötti gyakorlására, valamint a honvédelmi szempontból is kiemelten fontos sportágak – küzdősportok, vívás, lövészet és mások – edzéseire, vagy akár az elsősegélynyújtás és a tájékozódási ismeretek oktatására. Emellett a Honvédelmi Sportszövetség programjai, a honvédelmi neveléshez kapcsolódó közösségi rendezvények számára, valamint különböző társadalmi események és rendezvények helyszínéül is szolgálhatnak.

A Honvédelmi Sportközpontok fejlesztéséhez szükséges feltételek biztosításáról szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. Ez a program első két ütemében több mint száz lőtér kialakításáról rendelkezik. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint a tervezett lőterek fejlesztését állami tulajdonú ingatlanokon kell megvalósítani. A kormány döntése értelmében a beruházások építtetője a Nemzeti Sportközpontok, munkáját szakmai tanácsadóként a Honvédelmi Sportszövetség segíti – derül ki a határozatból. A HM közleménye szerint a program első ütemében – az idei és jövő évi költségvetés keretében – 40 helyszínen, a megyei és járási székhelyeken alakítják ki a sportközpontokat csaknem 17,5 milliárd forintos beruházással. A második ütemben további 67 helyszínen folytatódnak a fejlesztések. A beruházások a tervek szerint teljesen új létesítmények megépítésével, vagy a már meglévő infrastruktúra átalakításával, bővítésével és korszerűsítésével valósulnak meg. A magánlőterek nem részei a fejlesztéseknek – írta a HM, hozzátéve: a beruházások az érintett önkormányzatok és az állam közötti megállapodások alapján valósulnak meg, és a létesítmények állami tulajdonba kerülnek. A létesítmények megépíttetésére a kormányhatározat a Nemzeti Sportközpontokat jelöli ki, a vagyon kezelésének kijelölésére a Honvédelmi Minisztériumot bízza meg – olvasható a HM közleményében.

Előző sztori

Seehofer: továbbra is korlátozni kell a családegyesítési jogot

Következő sztori

Ismét Magyarországon rendezik meg a Gyorstávírász Világbajnokságot