Közélet

Hivatalosan is hungarikummá válhatna a szőregi rózsa

Hivatalosan is hungarikummá válhatna a szőregi rózsa

2017. szeptember 21., csütörtök
Hivatalosan is hungarikummá válhatna a szőregi rózsa

Erőteljes érdeklődést tapasztal a fiatalok részéről a hungarikumok iránt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja. A helyieken múlik, hogy milyen mértékben képesek felhasználni a hungarikum címet saját térségük népszerűsítésében. Kérdésünkre elmondta, a szőregi rózsatő is elnyerheti a címet, hiszen már most minden adott ahhoz, hogy megítélhessék az elismerést. Lezsák Sándor adott interjút a SZEGEDma hírportálnak.

„Azt érzékelem, hogy a hungarikumok iránti érdeklődés az általános iskola 7. osztályában nagyon erősen jelenik meg. Ennek kialakulását segítjük különböző értékőrző táborokkal, tanfolyamokkal, helyi kutatások támogatásával. A középiskolások miatt sem panaszkodhatunk, több mint ezren vesznek részt – a Lakiteleki Népfőiskola és a Hungarikum Bizottság segítségével működő – külhoni értékfeltáró kollégiumok munkájában, amelynek köszönhetően több könyv, DVD született” – nyilatkozta lapunknak

Lezsák Sándor

, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja. Korábban beszámoltunk róla, a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő

győztesei Szegeden és környékén jártak

. A vetélkedő fődíja egy kétnapos kirándulás volt, az általános iskolások között egy gyulai intézmény csapata, a középiskolások kategóriájában pedig egy székesfehérvári kollégium csapata győzedelmeskedett a Parlamentben rendezett döntőben. A fiatalokat elkísérték a hungarikumokért felelős államtitkárság munkatársai, valamint Lezsák Sándor, aki lapunknak is beszélt a mozgalomról.

„Több mint húsz esztendeje tartottuk az első hungarikum konferenciát Lakiteleken a népfőiskolán még

Rubovszky András

turisztikai szakértővel és másokkal. Ezt követően érzékelhetővé vált a növekedő érdeklődés nem csak a magyar csúcsteljesítmények, a hungarikumok iránt, hiszen a helyi értékek is egyre nagyobb figyelmet kaptak” – fogalmazott az országgyűlés alelnöke. Képviselőtársaival,

Medgyasszay Lászlóval, Font Sándorral

alakították, formálták elképzeléseiket a témakörben. Először egy országgyűlési határozati javaslatot terjesztették be még ellenzéki képviselőként, amelyet a parlament 90 százaléka támogatott. Az anyaországi magyarság értékei mellett a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság büszkeségeit is lajstromba kívánták venni. „A tervezetet több mint félezer példányban küldtük ki, a válaszok alapján gyűjtöttük össze a kiigazító gondolatokat, javaslatokat” – tette hozzá. Azóta több mint 1000 településen jött létre helyi értéktár bizottság, pedig nem kötelező megalakítani. A magyarországi megyék mellett már a határon túli közösségek is csatlakoztak a mozgalomhoz. „Egy-egy helyi teljesítményről, amelyre eddig csak legyintettek, kiderült, hogy lehet rá vendéglátást, idegenforgalmat építeni. Mozgalmunk arról szól, hogy értéket értékesítsünk, s egyben szellemileg is erősödjünk, növekedjen önbizalmunk. Sikerélményt kell adnunk, erre van nagy szüksége a Kárpát-medencei magyarságnak” – magyarázta. Sok múlik a helyieken is azonban, mert tőlük függ, hogy egy-egy hungarikum nyújtotta lehetőséget mennyire tudnak kihasználni.

„A hungarikum a magyarság olyan csúcsteljesítménye, amely világszerte elismert. Lehet kiváló nemzeti érték, de ha világban nem ismert, akkor nem válhat hungarikummá, hanem a következő időszakban arra kell törekedni, hogy megismerjék minél több országban” – definiálta a hungarikum fogalmát. Ez alapján akár a világ szinte minden államába exportált szőregi rózsatő is elnyerhetné a címet, így rákérdeztünk, hogy mit tehet ezért a helyi közösség. „Első lépésként fel kell terjeszteni. A szőregi rózsa eredetvédett, különleges tulajdonságokkal rendelkező, világszerte ismert növény, így valóban hungarikumnak számít. Reméljük, hamarosan ezt a címet hivatalosan is megadhatjuk” – fogalmazott Lezsák Sándor. Legutoljára a magyar huszár, a magyar tanya és az erdélyi Torockó épített öröksége vált hungarikummá júniusban, ezzel összesen 67-re nőtt a gyűjteménybe tartozó értékek száma. A bizottság tagja azt szeretné, ha ez egyben nagyobb állami költségvetési támogatást, reklámlehetőséget, címerhasználatot és más, termelőket érintő kedvezményeket jelentene.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.