Hetven éve az egyház szolgálatában

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hétvégén búcsút tartottak Szegeden, a Móravárosi Szent Kereszt római katolikus plébániatemplomban. Szentmisével és körmenettel ünnepeltek a hívek, akiknek beszédet mondott Holló István pápai prelátus is.

A modernista stílusban épült móravárosi templomot 1933-ban Fennesz László tervezte meg. A jórészt szegények, földművesek és dohányipari munkások lakta városrészben a huszadik század elején tanítók, illetve tisztviselők kis családi házakat építettek. Móraváros központja a Kálvária tér volt a kápolnával és az azt körülvevő stációkkal. A misék eleinte a kápolnában voltak, majd Glattfelder Gyula csanádi püspök az itt lakó hívek kezdeményezésének eleget téve 1930-ban plébániát alapított, amelynek kegyúri támogatását Szeged magára vállalta.

„Az új plébániatemplom legfőbb sajátossága megindító egyszerűsége, igénytelensége. Azért épült, hogy csarnokába, egy szimpla terembe összegyűjtse a hívőket, akiknek szükséglete összejönni, hogy Istenhez imádkozzanak, hogy a szentmisén részt vegyenek, hogy az Úr szavát meghallgassák! Az ősi, az igaz kereszténység számára, a bensőséges hit számára az Isten dicsősége az evangéliumi szavakban van meg, s nem abban a pompában, amelyet emberi eszközökkel alkotunk! Ennek felismerése szól Fennesz templomából” – olvasható „A szegedi Móravárosi templom” című 1934-es műben.

A templomban található nagy feszület alatt őrzik a Glattfelder püspök által adományozott Szent Kereszt-ereklyét. Nemrég újrafestették az épületet, ezért ismét megáldották azt a hívek jelenlétében. A búcsú alkalmából a korábban évtizedeken át plébánosaként a helyi hívek lelkével foglalkozó, és immáron hetven éve papi szolgálatot teljesítő Holló István mondott beszédet. „A mai nap egy nagy ünnep, hiszen búcsú van. Emberek vagyunk, ezért nem lehetünk tökéletesek, így mi is hibázunk. A bűn sajnos fellelhető a mai világunkban, de mivel Isten igazságos és könyörületes, ezért ha vétkeinket őszintén megbánjuk, akkor megbocsájt nekünk. Vannak kisebb és nagyobb bűnök, melyekre Isten a szentgyónás által adhat feloldozást. A pokoltól és a tisztítótűztől való félelem benne van az emberekben. Sajnos sokszor nem törődnek azzal, hogy éppen azt az Istent sértik meg, aki mindig jó volt hozzájuk” – emelte ki beszédében Holló István. A szentmise végén egy kislány vers formájában köszöntötte az immáron hét évtizede papi szolgálatot ellátó atyát, majd ezt követte a körmenet.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: gyenge játékkal kapott ki a Szeged-Grosics

Következő sztori

Közösségi napot tartottak Újszentivánon a helyi Fidesz szervezésében+ FOTÓK