Sport

Hencz Péter: Vízilabdasikereink megalapozója

Hencz Péter: Vízilabdasikereink megalapozója

2017. szeptember 4., hétfő
Hencz Péter: Vízilabdasikereink megalapozója

Klebelsberg Kunó korát megelőzve ismerte fel a sport test- és jellemformáló erején kívül annak egészségvédő hatását, a sportteljesítmények propagandisztikus értékét - írja Hencz Péter.

Gróf Klebelsberg Kunó

vallás- és közoktatásügyi miniszter (1922-1931), városunk országgyűlési képviselője, Trianon után nemzetünk megmentésének eszközét a tudomány, oktatás, egészségügy, kultúra fejlesztésében látta. Ennek érdekében a nemzeti jövedelem 10-15 %-át áldozta ezen stratégiailag fontos és meghatározó célokra. (Ma ez 2 %!) Egyetemeket, több ezer iskolát, kulturális intézményeket építtetett. Korát megelőzve ismerte fel a sport test- és jellemformáló erején kívül annak egészségvédő hatását, a sportteljesítmények propagandisztikus értékét. Annak ellenére, hogy gyermekkorában gyenge fizikumú tanuló volt, mégis ő lett a magyar sport világraszóló sikereinek megalapozója. A testnevelés, mint kiemelt kormányzati ág, a költségvetésben külön keretet kapott. A háború előtti sportpályák, uszodák, tornatermek jelentős része ekkor épült vidéken. Budapesten létrehozza a Testnevelési Főiskolát (1925), mely a maga nemében Európa egyik legjobb intézménye lett. Az úszók és vízilabdások jobb olimpiai felkészülése érdekében építtette meg a Margit-szigeti fedett sportuszodát. Tervezője Hajós Alfréd, kinek nevét viseli ma a jeles sportintézmény, mely szintén a kontinens kiemelkedő intézménye lett, és ma is a vizes sportok hazai fellegvára. Szegeden számos sportpálya – Ady téri, újszegedi, tornatermek épültek, így a rókusi, mely akkor az ország legnagyobb fedett sportcsarnoka volt. Az egyetemisták, diákok részére épült számos tornaterem az Ady téren, Dóm téren, főiskolai gyakorló iskolában. Az úszók és vízilabdázók részére építteti meg a SZUE-t. (Mely akkor még 50 méteres volt.) ”Csak a legutóbbi vízipóló mérkőzés alkalmával eszmélt fel az ország arra, hogy Szeged egyik legjelentősebb sportvárosunk. A szegedi úszók terelték e téren Európa figyelmét a nagy tiszai városra.” – írja 1929-ben. Testnevelési kongresszusokat szervez Szegeden, az elsőn Szent-Györgyi Albert elnököl (1930). Rendszeresen látogatja a sportrendezvényeket. Legközelebb álltak hozzá a vízilabdások, kik akkor lettek a világ legjobbjai, megőrizve előkelő helyüket mind a mai napig. A részükre kiírt Klebelsberg kupa akkor nem hivatalos világbajnokságnak számított. Vízipólósok adták neki a „Klébi” becenevet. Klebelsberg sportpolitikájának eredményeképpen 1936-ban a berlini olimpián harmadikok lettünk. Ettől kezdve lettünk a sportban nagyhatalom. A most 85 éve elhunyt Klebelsberg koporsóját a fővárosban, a temetési szertartáson „hűséges fiai”, az olimpiai bajnok vízipólósok vitték vállukon.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.