/

Hencz Péter: ha egy várandós anya iszik, babája is iszik

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új kutatások szerint az eddig megengedett alkoholfogyasztás a terhesség második és harmadik hónapjában károsíthatja a magzatot – írja Hencz Péter újszülött és gyermekgyógyász szakorvos.

A várandós kismamák túlnyomó többsége jól tudja, hogy a terhességük első harmadában nem szabad alkoholt fogyasztaniuk, mert az károsítja a magzatot. Eddigi tudásunk szerint a terhesség második és harmadik harmadában kis mennyiségű alkohol fogyasztása megengedett. Ezt cáfolja az egyik vezető amerikai orvosi újság, a JAMA Pediatrics augusztusi száma, hivatkozva újabb kutatásokra.

Az Egyesült Államokban 3-5%-ra tehető azon magzatok száma, akik a méhen belüli fejlődés során károsodást szenvedtek az alkoholtól. Valószínűleg ez a szám több, mert az orvosok nem mindig ismerik fel. Az elfogyasztott alkohol károsítja a fejlődő agyat, mely méretében kisebb lesz, később romolhat a memória, tanulási nehézségek, viselkedési zavarok, hiperaktivitás jelentkezhet. A fejlődésük elmarad. Gyakori a jellegzetes arc; kicsi szemek, vékony felsőajak, orr-száj redő elsimulása.

Újabb vizsgálatok derítették ki, hogy az egész terhesség alatti alkohol fogyasztás károsítja a méhen belüli magzatot. Így az amerikai ajánlás szerint nem csak a várandósság első harmadában, hanem tovább, egészen a baba megszületéséig kerülni kell az alkohol fogyasztását. Ide tartoznak azok is, akik közvetlenül tervezik a fogantatást.

Előző sztori

November közepére készül el az újszegedi sportuszoda

Következő sztori

Hivatalosan is hungarikummá válhatna a szőregi rózsa

Legutóbbi hasonló cikkek