Közélet

Három Csongrád megyei döntőse is van az Aranyanyu Díjnak

Három Csongrád megyei döntőse is van az Aranyanyu Díjnak

2017. szeptember 26., kedd
Három Csongrád megyei döntőse is van az Aranyanyu Díjnak

A Richter Aranyanyu Díj az egyik legrangosabb hazai elismerés, amely az orvosnőket, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat és a szociális területen dolgozó nőket díjazza immár hetedik éve.

Azokat a nőket díjazzák, akik sokszor a háttérben maradva, kevés anyagi és erkölcsi elismerés mellett végeznek az egész társadalom számára felbecsülhetetlen értékű munkát. Az alapítók – a Richter Gedeon Nyrt. és

Rácz Zsuzsa

író – valamint a zsűri tagjai a nagyközönségtől beérkezett jelölések alapján választották ki a döntősöket. A nagyközönség is hozzásegíthet egy-egy kiváló nőt ahhoz, hogy átvegye a nők elismerésének jelképévé vált díjat. Szeptember 25-én elindult a közönségszavazás a www.aranyanyu.hu/dij oldalon. Richter Aranyanyu Díjra idén is több száz jelölés érkezett, melyekből kategóriánként négy, tehát összesen 16 döntőst választott ki a zsűri:

Beke Zsuzsa

, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Rácz Zsuzsa író,

Kriston Andrea

, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója,

Nagy Tímea

olimpiai bajnok párbajtőrvívó, valamint

Dobó Kata

színésznő. Minden döntősről kisfilm készült, ezeket a www.aranyanyu.hu/dij oldalon lehet megtekinteni és itt lehet leadni a kedvencekre a szavazatokat is. Mint minden évben idén is kiosztanak kategóriánként egy-egy közönségdíjat a zsűri díjai mellett. 2017-ben a szavazás szeptember 25-én indult és november 5-e éjfélig tart. A szavazás e-mail cím alapú, egy e-mail címről kategóriánként egy szavazatot lehet leadni az orvosnőkre, pedagógusokra, egészségügyi szakdolgozókra és a szociális területen dolgozó nőkre. A nagyközönség november 16-án, a díjátadó gálán tudja meg, ki lesz 2017-ben a zsűri és a közönség 4-4 díjazottja, ők a Richter Aranyanyu Díj mellé 200 000 forintos pénzjutalomban is részesülnek. Idén is különdíjat ad át a Ridikül Magazin, így újra 9 Aranyanyu örülhet majd a kitüntető elismerésnek.​​​

Az Aranyanyu Díj Csongrád megyei jelöltjei

​​Maráz Anikó - Fénylő pont a beteg-óceánon a szegedi onkológus

Amikor daganatos betegséget diagnosztizálnak valakinél, akkor hosszan tartó, és gyakori kezelésekre számíthat. Anikó páciensei számára élmény minden találkozás az onkológus adjunktussal, hiszen megismerve őt, biztosak lehetnek benne, hogy őszinte, emberséges és segítőkész támogatásra számíthatnak. Anikó különös figyelmet fordít arra, hogy a betegeivel egy nyelvet beszéljen. Megfigyelései szerint az orvos-beteg közti kommunikáció minősége nagyban befolyásolja a kezelhetőséget és az eredményességet. Ha egy beteg-óceánon evezünk, egyetlen dologra van szükség: egy biztos pontra. Betegei számára Anikó ezt a biztonságot jelenti.

​Anikó kisfilmje

https://www.youtube.com/watch?v=9io28uCGMqc

​​Molnárné Gardi Katalin - Műtéti altatás sok szeretettel

Katalin a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ vezető aneszteziológiai szakasszisztense. Több mint harminc éve dolgozik az intézményben, ez az első munkahelye. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a betegek biztonságban érezzék magukat, félelem nélkül élhessék meg a beavatkozásokat. „Egy-egy jó szó, biztatás, kézsimogatás elaltatás előtt csodákra képes” - vallja Katalin, aki nem is titkolja, hogy a hivatása az élete. Miután munkahelyén rengeteg energiával elvégzi a műtő, adminisztráció, logisztika körüli mérhetetlen mennyiségű feladatát, lakóhelyén, Földeákon folytatja mások segítését. A településen neve fogalomnak számít, mindenki tudja, hogy számíthat rá, éjjel és nappal, hétköznap és hétvégén. Ha valaki nem ér rá időpontot, beutalót kérni egy-egy vizsgálatra, akkor Katalin már intézi is. Végtelen energiáját és erejét szeretteitől kapja, úgy érzi, nem tudná ezt csinálni évtizedek óta, ha nem lenne mögötte támogató családja.

Katalin kisfilmje

https://www.youtube.com/watch?v=ylqYg849umg

​Sebők Erika - Tízezrek töltekeznek Erika írásaiból, az ápolónő példaképpé lett kollégái számára

Erika közel harminc éve ápolónő Szentesen a Dr. Bugyi István Kórházban, beváltva ezzel tízévesen tett ígéretét. Kislány korában édesanyja és ő sokáig ápolták a szomszédjukban élő idős bácsit, aki egyfajta pótnagypapa szerepet töltött be életükben. Halála előtti este megígértette a Erikával, hogy emberek segítésével fog foglalkozni, hiszen erre született. A tisztalelkű, alázatos, pozitív szemléletű ápolónő ritkán hagyja el a kisvárost, a kórházat pedig második otthonának tekinti. A belgyógyászaton mindenkihez van egy kedves szava, ő az, aki az utolsó útjukra indulók kezét fogja, hogy ne legyenek egyedül. Erika szerette volna, ha mások is betekinthetnek az ápolónők nehéz, gyakran emberpróbáló, mégis csodálatos életébe, ezért elkezdte írni az Ápolónő blogot. Álmában sem hitte volna, mit indít el, a szakma emberi oldalára rámutató, hol humoros, hol megható történeteket ma már több tízezren olvassák. Az ápolói hivatás népszerűsítése a blogon keresztül misszióvá nőtt, Erika számos levelet kap azoktól, akik neki köszönhetően választották az ápolói pályát. Nagyobb elismerés pedig mi lehetne más, minthogy lánya is beállt a csatasorba, ő is a betegek segítését választotta édesanyja nyomdokaiba lépve.

Sebők Erika kisfilmje

https://www.youtube.com/watch?v=rM1nK-XH6U4

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.