Írjon nekünk

Közélet

Gyűrűzik a botrány a Tesco körül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

tesco_gs

Nőtt az esélye annak, hogy lebénul a teljes áruházlánc, hiszen a Tesco Global Zrt. és a szakszervezetek nem tudtak megegyezni, hiába volt már harmadjára is béremelés a cégnél. A nagyvállalat úgy látja, csupán a szakképzett munkaerő megszerzése a gond, a dolgozók a béremelésektől várják a megoldást, ám ha nem enyhül a bérfeszültség, akkor a kormány közbeavatkozik. A Tesco és a szakszervezetek között eredetileg szeptember 11-én folytatódott volna az egyeztetés, ellenben a dolgozók felháborodtak az áruházlánc félrevezető nyilatkozatán, így akár már a napokban is megkezdődhet az országos sztrájk.

„Egy-egy beszélgetéséből elcsípve, a Tescoban dolgozók 150 ezer forint körül kereshetnek, nyilván ezért az összegért akár napi 12 órát is dolgoznak, vagy hétvégenként, esetenként az estébe nyúlóan. Egy család fenntartásához valószínűleg ez az összeg kevés, és több munka van e mögött, mint amennyi fizetést kapnak” – fogalmazott portálunknak Laura, aki saját fizetésének összegét – mint mondja – túl kevésnek ítélte meg ahhoz, hogy néhány hónapnál több időt töltsön a multinál.

Két hónappal ezelőtt a Tesco több, mint 300 dolgozója béremelésért tüntetett az áruházlánc egyik budapesti üzlete előtt, akkor az érdekképviseletek minden szakmunkásának 15 ezer forintos emelést követeltek. A cég vezetése azt ígérte, hogy augusztus első felében tárgyalóasztalhoz ülnek – írta a hirado.hu. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke azt mondta, sztrájkbizottságot alapítottak, így ha a vállalat vezetői nem ülnek tárgyalóasztalhoz, akkor az áruházak 80 százalékéban – határozatlan időre – teljesen beszüntetik a munkát. Kiemelte: a kereskedelemben probléma a munkaerőhiány, a sok túlóra, és a még mindig alacsony bér. Általános problémának látja, hogy a céget mostanában még többen hagyják el, és nemigen tudják pótolni a létszámot. Másrészt átszervezések is zajlanak – megszűnnek egyes munkakörök, és helyettük újat hoznak létre, a korábbinál kisebb bért felkínálva.

Van, aki nem a létszám csökkenésben látja a probléma gyökerét, sokkal inkább a megfelelő szervezés hiányában. Tamara szintén több hónapig diákmunkásként dolgozott a Tescoban. A fiatal lány elmondása szerint alapvetően jó légkörben, megfelelő feltételek mellett dolgozhatnak mind a diák-, mind pedig a teljes munkaidőben lévő alkalmazottak. Mégis vannak az üzletláncnak olyan hiányosságai, amik kívánnivalót hagynak maguk után.„Nem nevezném munkaerőhiánynak, inkább csak szervezetlenségnek. Az emberek nem megfelelő módon vannak beosztva a munkakörökbe. Van olyan osztály, ahol mindig rengeteg munka van, ott szükség lenne több alkalmazottra, ilyen például a zöldség részleg is. Ezzel szemben a szezonális termékek, vagy a ruházati cikkek részlegén sok esetben több munkás dolgozik, mint amennyi munka van”– fogalmazott a teljes neve elhallgatását kérő Tamara.

„A Tesconál folyamatosan vannak nyitott pozícióink országszerte. A szakképzett munkaerő megszerzése az, ami a nagyobb nehézséget jelenti. Földrajzilag pedig különösen Nyugat- és Közép-Magyarországon okoz gondot munkaerőt találni. A megfelelő létszám felállításához speciális toborzási tervet dolgozott ki a vállalat”– mondta el portálunk megkeresésére Varga Eszter, az üzletlánc sajtóosztályának munkatársa. A Tesco augusztus 18-án bejelentette az idei bérfejlesztés harmadik ütemét: majdnem minden teljes munkaidőben dolgozó, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetése legalább további bruttó 11 ezer forinttal növekedett, így összesen nagyjából kéthavi fizetéssel vihetnek többet haza. A multinacionális vállalat a mostani emeléssel együtt, az elmúlt 2 évben 8,7 milliárd forintot költött bérfejlesztésre. Sajtóközleményük szerint szeptember elsejétől a teljes munkaidős dolgozók közül senki nem keres 176 ezer forintnál kevesebbet, a legtöbb ott dolgozó fizetése így 18,9 százalékkal nő.

Ennek ellenére mégis nőtt az esélye annak, hogy szeptember elején lebénul a teljes áruházlánc, hiszen a sztrájkbizottság nem fogadta el a cég által felkínált szeptemberi béremelés lehetőségét – írta a Magyar Idők. Bubenkó Csaba azt nyilatkozta a lapnak, hogy az ajánlat messze elmarad a több mint 16 ezer érintett dolgozó egységes követeléseitől. A KDFSZ elnöke úgy fogalmazott a lapnak, hogy követeléseik között nem csupán 25 százalékos béremelés, hanem a 15 százalékos létszámemelés is szerepel szeptembertől. Ha feltételeiket nem teljesítik, akkor bejelentik a dolgozók körében a teljes sztrájkot.

Augusztus 30-án már előremutató tárgyalást folytatott a vállalat a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a KDFSZ-szel. A vélemények számos ponton közeledtek egymás felé, mégis vannak még összeférhetetlen területek, így szeptember 11-én folytatódik az egyeztetés a Tesco és a szakszervezetek között. Az áruházlánc múlt hét pénteken interjút tett közzé Pártos Zsolt ügyvezető igazgatóval, aki beszélt a cég terveiről a válság megoldása kapcsán. Elmondta, hogy nem érti a Magyar Időkben felröppent értesüléseket, mely szerint már lényegében nincs miről egyeztetni – írja a napi.hu. „Nagyon nehéz úgy megállapodni, ha a másik fél nem a megegyezésre törekszik és nem a tárgyalásokon közösen megfogalmazott szándékok szellemében kommunikál” – fogalmazott az ügyvezető igazgató a portálnak. A létszámhiány megoldása kapcsán úgy reagált: minden bolt más, így a valódi megoldást testre szabottan kell megtalálni, hiszen a probléma nem általános. Várhatóan a szakszervezetekkel együtt vizsgálják majd meg, hogy mely áruházakban vezethetőek vissza a problémák a létszámhiányra, és közösen dolgozzák ki a célzott akciótervet. Pártos kiemelte, az idei, három lépcsőben végrehajtott béremelés lezárult. Dolgozóik többsége több mint kéthavi fizetéssel vihet többet haza idén, mint 2016-ban,  a több mint 5 éves munkaviszonnyal rendelkező alkalmazottak hűségét is díjazni szeretnék, ennek kapcsán októberben kívánnak majd egyeztetni a szakszervezetekkel.

Ugyanakkor Bubenkó Csaba szerint a vállalat oldalán közzétett Pártossal készített interjúban a szakszervezeteknek átadott állásfoglalása olvasható a dolgozói követelések kapcsán, amiből egyértelműen kiderül, a cég semmilyen engedményre nem hajlandó, csupán a megegyezés látszatát kívánja sugallni. A KDFSZ elnöke a Magyar Időknek azt nyilatkozta: megtévesztő, hogy már a jövő évi fizetésekről terjednek hírek a sajtóban. Hozzátette: időközben több millió forintra nőtt a KDFSZ és a Munkástanácsok által létrehozott sztrájkalap, amelyből a tiltakozó munkavállalók kieső bérét pótolják. A félrevezető nyilatkozat kapcsán az áruházban dolgozók is felháborodtak, így ma újabb egyeztetést tartanak a Tesconál felállított sztrájkbizottságok. A megbeszélés egyetlen témája: mikor és milyen ütemterv szerint bonyolítsák le az első országosra tervezett munkabeszüntetést a vállalat egységeiben. A teljes sztrájkra való felkészülés napról napra előrehaladottabb állapotban van, akár a napokban is hivatalos bejelentést tehetnek a munkabeszüntetés időpontjáról.

Ha tarthatatlan marad a helyzet a magyar kormány is közbeavatkozik. A kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos, Szatmáry Kristóf a hirado.hu-nak azt mondta: a multinacionális cégeknek jobban a zsebükbe kellene nyúlniuk, hiszen komoly profitot termelnek Magyarországon. Ha nem enyhül a bérfeszültség, akkor a kormány közbeavatkozik. Mint fogalmazott: bizonyos árbevétel felett a nagy leterheltségű cégeknek hozzájárulással kellene élniük a kereskedelmi szektor felé. Az ebből származó pénzt a kormány a szakképzésre és a vidéki kisboltok támogatására fordítaná.

Illegális bevándorlás

Kormánypártok: nem megnyitni, hanem megvédeni kell Európa határait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Minden migrációs útvonalon újra emelkedik az Európába igyekvők száma.

Tovább olvasom

Hírzóna

Sikeres a joghallgatók gyakorlati képzése a Szegedi Ítélőtáblán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ebben a félévben hét egyetemista kezdte meg a három hónapos gyakornoki programot.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szőlészeti tárlat is lesz a Bortéren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

És folytatódnak az ajándék tárlatvezetések is.

Tovább olvasom

Aktuál