Közélet

Gerő András: a Jobbik többször bizonyította, hogy cigány- és zsidóellenes

Gerő András: a Jobbik többször bizonyította, hogy cigány- és zsidóellenes

2017. szeptember 20., szerda
Gerő András: a Jobbik többször bizonyította, hogy cigány- és zsidóellenes

Gerő András történész a Szeretem Magyarországot Klub belső levelezőlistájára olyan tartalmú e-mailt juttatott el, amelyben azt írta, hiba volt meghívni a klub belső rendezvényére Vona Gábort, a Jobbik elnökét. Szerinte a párt sokszor bizonyította, hogy rasszista politikai tartalmakat képvisel, cigány- és zsidóellenes - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában szerdán.

A Híradónak

Gerő András

azt mondta: "a Jobbik a magyar társadalom politikai megrohasztója". A műsorban elhangzott:

Vona Gábor

egy hete a "baloldali-liberális" Szeretem Magyarországot Klubba kapott meghívást. Először a Mandiner portál írta meg, hogy az ötlet ellen a társaság több tagja tiltakozott. Gerő András belső körlevélben fordult a vezetőséghez azt kérve, hogy vonják vissza a döntést. Úgy fogalmazott: a Jobbik nemzeti radikális eszmerendszerének szerves részét képezte a cigány- és zsidóellenes rasszizmus, ezen pedig az sem változtat, hogy az utóbbi időben békésebb szólamokat hangoztatnak, a Jobbik elnöke továbbra is "vállalhatatlan politikus". Gerő András az M1-nek arról beszélt: úgy gondolja, egy civil, nem rasszista társaság ne legitimálja a politikai és közéletben megjelenő rasszizmust. A szervezet nem vonta vissza a meghívást, Vona Gábor kedden részt vett a zártkörű vitaesten. A Jobbik elnöke a Híradó kérdésére annyit mondott, a fórumon szerinte kötetlenül beszélgettek, részleteket nem árult el. A Híradó tudósításában arról számolt be: Gerő András szerint a vitafórumon többen is szembesítették Vona Gábort korábbi rasszista és antiszemita kijelentéseivel, például azzal a mondatával, hogy ha kiderülne, hogy zsidó, lemondana. Szerinte Vona Gábor többször is magyarázkodott és azt mondta, ezeket a mondatokat valójában nem is úgy értette, ahogy azt most számon kérik rajta. Vona Gábor most azt mondja, amit a baloldali-liberális közönség hallani akar, azért, hogy szavazatokat szerezzen - tette hozzá Gerő András. A történész véleménye szerint a baloldali szavazók megnyerése miatt hangoztatott néppártosodás csak "politikai blöff", valódi bocsánatkérést ugyanis eddig sem a zsidók, sem pedig a romák nem kaptak Vona Gábortól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.