Erdőirtás Újrókuson – további fák esnek majd áldozatul (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nyitra utcaiak állították meg a fákat ledaráló munkagépeket, a DÉMÁSZ ugyanis erdőirtásba kezdett az újrókusi területen. A szerdai egyeztetésen kiderült, hogy 132 kilovoltos vezeték húzódik ott, amely környezetében nem lehet olyan növény, amely 4 méternél magasabbra nő meg.

„Megkezdte a gallyazási munkákat a Nemzeti Közművek áramszolgáltatója, a DÉMÁSZ Szeged belterületén” – írta kedden késő délután szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a cég. A sajtóanyagot több mint egy órával azután küldték ki, hogy hiába várták a társaság munkatársait utcafórumukra a Nyitra utcaiak. Azt, hogy a gallyazási munkák mivel is járnak, már megtapasztalhatták Szőregen is a lakosok, ott ezzel a címszóval brutális facsonkításokat hajtottak végre, mégis jobban jártak az ott élők, mint a Nyitra utca környékén lakók, Újrókuson ugyanis elkezdtek tarra vágni egy erdős területet az áramszolgáltató megbízásából, a lakosság előzetes értesítése nélkül.

Jogszabály köti a szolgáltatót

Bár az utcafórumra nem mentek el az áramszolgáltató szakemberei, szerdán bejárást tartottak, és tárgyalóasztalhoz ültek a körzet önkormányzati képviselőjével. Ezen kiderült, hogy 132 kV-os vezetékről van szó, így az áramszolgáltatónak többek között biztosítania kell az oszlopok megközelíthetőségét, vagyis még nincs vége a fakivágásoknak – tájékoztatott Ménesi Imre. „Túl nagy mozgásterünk nincs, abban maradtunk az áramszolgáltatóval, hogy az általuk letarolt terület rendbetételéhez hozzájárulnak, ehhez tíz facsemetét is biztosítanak, de az önkormányzatnak is át kell gondolnia a terület rendezését, mert kiderült, hogy olyan növényzet nem lehet a területen, amely 4 méternél magasabbra nő meg” – tette hozzá. Azt is megtudtuk, hogy van egy nagy nyárfa az egyik vezeték alatt, azt nem lehet visszanyesni 4 méterig, így azt ki fogják vágni. A lakóházaktól legtávolabb eső részen pedig egy alacsonyan húzódó vezeték található, az alatt tarvágást fog végeztetni a DÉMÁSZ.

A tarvágással kapcsolatban a szolgáltatónak egyébként bejelentési kötelezettsége van az önkormányzat felé, Ménesinek azt állították, hogy ezt meg is tették, de a városatya nem találkozott semmiféle ezzel kapcsolatos irattal. Ha van is ilyen papír, szerinte minimum nem elegáns nekiesni egy területnek és mindent letarolni, hiszen cserjék is voltak ott, amelyek sosem nőnének meg olyan magasra, hogy veszélyeztessék a villamosenergia-ellátás biztonságát. Mivel a 132 kV-os vezetéktől számítva mindkét irányba 13 méteres körzetet kell kijelölni, ahol nem lehet 4 méternél magasabb növény, ezért Ménesi szerint mindenképpen át kell gondolni a terület rendezését, ki kell cserélni a növényzetet.

Korábban írtuk:

„Őzek, szarvasok, mókusok, vadnyulak, és legalább tízféle madárfaj él itt, ezért sem szeretnénk, hogy kipusztítsák az erdőt” – mondta Kontraszty Éva, aki harminc éve él a Nyitra utcában. Hozzátette, minden nap etetik a madarakat, odaszoktak őket a környékre, s a közeli kőfeldolgozó, valamint a vonatok zaja mellett ez hoz számukra örömöt, s teszi szebbé, élhetővé környezetüket. Az erdősáv ráadásul felfogja a zajt és a port, amit kénytelenek elviselni, ezért is ragaszkodnak a zöldfelülethez. Édesanyja hétfőn először csak a nagy robajra lett figyelmes, percekkel később látta, hogy mozognak, majd sorra dőlnek ki a fák, ezután bukkant csak ki a jármű a növények közül. Trieber Éva portálunknak elmondta, érthetetlen számára, hogy a madárfészekkel teli bokrokat miért gyalulták le, ráadásul szerinte elegendő lett volna a villamosműhöz egy ösvényt vágnia a gépnek, nem pedig kipusztítani mindent. Egy férfi azt magyarázta, hogy bár ha a biztonsági zóna fölé nőnek a fák, akkor köteles a szolgáltató megnyesni azokat, de meglátása szerint ez nem jelenti azt automatikusan, hogy ki is kellene vágni azokat. Egy asszony azt nehezményezte, hogy senki sem értesítette őket, pedig a lakókörnyezetüket érintő jelentős beavatkozásról van szó.

A körzet képviselőjét, az MSZP-s Ménesi Imrét is a felháborodott lakosok értesítették hétfőn, miután megjelentek a munkagépek, s elkezdték a terület tarvágását. A városatya elmondta, ideiglenesen sikerült a környéken élőknek leállítaniuk a fák pusztítását, s belementek, hogy amíg nem rendeződik az ügy, nem folytatják a munkát. Leszögezte, az önkormányzat semmiféle fakivágást nem rendelt meg, s nem is terveznek semmilyen építményt a közelbe. „Kiderítettük, hogy egy 20 kilovoltos vezeték húzódik itt, ami nem indokolja a tarvágást, hiszen jóval kisebb védőtávolságot igényel. Szó volt arról, hogy 120 kV-osra állítják át a jövőben, s akkor valóban nagyobb védőtávolságokra lesz szükség, ám akkor sem ilyen barbár módon kell kiirtani a növényzetet” – tett hozzá a képviselő.

Az utcafórumon Szentistványi István azt mondta, a városüzemeltetési bizottság következő ülésén biztosan napirendre veszik a témát, s ahhoz is ragaszkodni fognak, hogy addig ne folytassák a fák pusztítását a Nyitra utcában. A független városatya megjegyezte, mivel még tart a tenyészidőszak, eleve nem is szerencsés most fanyeséseket végezni, bár az adott területen korántsem gallyazást végeztek a DÉMÁSZ megbízásából. Szentistványi szerint arra is figyelemmel kell lenni, ha tényleg szükséges fákat kivágni, akkor is csak annyit szabad, amennyit szükséges.

A DÉMÁSZ-t is felkerestük kérdéseinkkel, amint válaszolnak megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

Fotó: Kontraszty Éva, SZEGEDma

no images were found

Előző sztori

24 millió forint hagyományőrzésre, közösségfejlesztésre

Következő sztori

Az Együtt provokációnak tartja Botka ajánlatát