/

Együttműködéseit bővíti az SZTE és a ContiTech

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyetem stratégiai célja ipari kapcsolatainak élénkítése, amelynek egyik újabb állomása, hogy a duális képzés fejlesztéséről és egy ösztöndíjprogramról írtak alá együttműködési megállapodást a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-vel. Elhangzott az is, hogy a közeljövőben „Continental kurzus” indítását is tervezik a felek.

„Ez a megállapodás részét képezi azon stratégiánknak, hogy az SZTE az ipari kapcsolatait próbálja erősíteni” – szögezte le Szabó Gábor, az SZTE rektora. Kiemelte, a műszaki képzések megerősítésére is nagy hangsúlyt fektetnek, azon belül pedig a gyakorlati oldalra, amihez a duális képzés keretlétszámának bővítése járul hozzá. Hozzátette, az universitas környezetében szívesen látna több high-tech céget, kiváltképp, ha olyan jellegű együttműködéseket köthetnének, mint a Continentallal. A cég az SZTE Mérnöki Kar gépészmérnöki szakán két éve hirdetett először duális képzést, ezt ki fogják terjeszteni a mechatronikai mérnök szakra is.

Az SZTE-vel közös projektekkel kapcsolatban Nagy Mihály, a ContiTech Fluid Automotive Hungaria Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy a cég már 1995 óta van jelen Makón, míg az egyetemmel több, mint egy évtizede működnek együtt. A különböző kutatás-fejlesztési projekteken kívül gyakornoki programjuk is van, jelenleg 25 szegedi hallgatóval, 5-6 fiatal a nyári gyakorlatát is a cégnél töltötte, míg a duális képzésbe jelenleg 5 SZTE-s hallgató kapcsolódott be. A most induló, havi 40 ezer forinttal járó ösztöndíjrendszer keretében 15 diákot kívánnak támogatni, akik közül 8-at a Mérnöki Karról fognak kiválasztani. Nagy Mihály hangsúlyozta, bár makói telephelyük fő profilja a hűtő-fűtő gumitömlők gyártása és értékesítése az autóipar és a kamionszegmens számára, ám nemcsak helyi, hanem nemzetközi karrierlehetőséget is tudnak kínálni, hiszen több központosított tevékenységet is végeznek.

A jövőbeni célok közé tartozik az is, hogy „Continental kurzust” indítsanak útjára az SZTE-n, a cég számára ugyanis fontos, hogy a Szegedi Tudományegyetemről olyan friss diplomások kerüljenek ki, akik a gyakorlatban is jól hasznosítható tudással rendelkeznek.

Előző sztori

Tóth Péter: Meg kell reformálni a hazai nyugdíjrendszert!

Következő sztori

Élhetőbb város, kultúra és agórafóbia a Tágas Tér Fesztiválon