Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

CVU: Üzenet Bayer Zsoltnak, Szegedről!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

„Az MSZP november közepére „páros lábbal kirúgja” Botka Lászlót…” – jelentette ki Bayer Zsolt egy váci lakossági fórumon az elmúlt hét folyamán. Országos politikai üzenetnek ez tökéletes, viszont Szeged számára elkeserítő, és vészjósló. A publicista a fenti sorokat Rétvári Bence Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő és választókerületi elnök lakossági fórumán mondta.

Civil egyesülésként, politikai elkötelezettség nélküli, sok esetben jobb és baloldalt egyszerre bíráló szegedi lokálpatrióta csoportként, engedtessék meg a médián keresztül néhány üzenet, Bayer Zsolt irányába. Bízva abban, hogy a publicista mellett mások is olvassák majd a Civil Városi Unió nyílt levelét:

“Tisztelt Bayer Zsolt Úr!

A múlt héten történt, Botka László karrierjének végét jósló megállapítására reflektálva, szíves figyelmébe ajánljuk gondolatainkat. Ez egyben meghívó is. Szeretnénk, ha eltöltene egy teljes napot nagy múltú településünkön. Ismerje meg az objektív helyzetet, amely által képet kaphat Szegedről, Pol Pot megye „fővárosáról”.

Botka László évek óta a sikeres baloldali városvezető képében tetszelegve szerepel az országos médiában, még a vele szemben álló oldalon is. Ebből csupán kettő nem igaz: a sikeres és a baloldali. “Baloldali” helyett talán a pragmatikus a legfinomabb jelző, amit használhatunk. Ami a sikerességet illeti: egy városvezető sikerét nem az adja, hogy hányszor szerezte meg nemtelen eszközökkel a hatalmat (ez egy pragmatikus politikus sajátja), hanem városának állapota. Innen üzenjük: Szeged hosszú évek óta parkolópályán áll!

Tétova medvetánc, amelyet az MSZP folytat a vállára felkapaszkodott, egy csendőr őrmester stílusával rendelekező dél-alföldi vezérrel. Botka minden gátlástalan ígérete, riogató, választási üzenete nem több egy megmosolyogtató, télvégi busójárásnál. A tavaszi rosta után az MSZP leteszi majd a jelmezt, visszatér a halványszürke hétköznapokba. Lesz, aki bejut a Parlamentbe. De mi lesz a sorsa a szegedi polgármesternek?

Mára tudni lehet, hogy egyéni körzetben nem indul Botka László tavasszal. Így csak a listás hely maradhat számára, amennyiben elkötelezett, hogy másnak adja át a polgármesteri székét, ám nem gondolnánk, hogy ez kielégíti politikai ambícióit.

Mai napig nem tudni, hogy az országjárást ki fizeti Botka László számára. Annyi bizonyos, hogy Lengyel László üdvöskéje találkozóira a vidéki városokba szolgálati gépkocsijával érkezik, tehát joggal feltételezhetjük, hogy szegedi közpénzen utazgat. A tankolásokat összeszámolva a telefon költségekkel, több százezer forintos tételek lehetnek ezek havonta, amelyek jövő tavaszig milliós nagyságrendre rúghatnak. S közben, a maga karrierjének építése mellett egyáltalán nem érdekli, hogy a szegedi fiatalok túlnyomó többsége sajnos Budapesten és külföldön vállal munkát. A diplomás, több nyelvet beszélő huszon- és harmincévesek „kispados” helyzetben vannak Szegeden. Termelő beruházások nincsenek, valós munkahelyek nem létesülnek, a multinacionális áruházláncok viszont tárt kapukkal és minimálbéres fizetésekkel várják a felsőfokú végzettségűeket, vagyis a következő generáció számára nincs mondanivalója Botka Lászlónak.

A foglalkoztatás mellett ez ugyanúgy a kulturális, oktatási és tudományos területre is igaz, amelyekkel illene valamit kezdeni a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert városában. A hangzatos szólamok után rövid időn belül kiderült, a „balos” városvezetőnek nincs elképzelése, hogy miként lehetne kitalálni Szegedet, és beilleszteni a nemzetközi körforgásba. A C-vitamin hazájában tudatos városmarketinggel és turisztikai koncepcióval sem büszkélkedhetünk. Annál inkább olyan beruházásokkal és fejlesztésekkel, amelyeket már a bíróság, a Nemzeti Nyomozó Iroda, az OLAF, és az ügyészség is vizsgál. Sajnos egyre több van ilyen.

Az M5 autópálya megépítése a remények után bebizonyította számunkra, hogy a dél-alföldi országhatár Kecskemétnél van. Vagyis, az elképzelt és várva-várt tranzitforgalom, amely beindítja végre a kereskedelmi életet, a Kiskunság központjában összpontosult. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a nagyvállalatok elkerülik Szegedet, sőt több nagy cég elköltözött innen az utóbbi években. Nem csoda, hogy a Mercedes nem nálunk, hanem száz kilométerrel arrébb telepített gyárat. Ebben komoly felelőssége van Botka Lászlónak: a Benz Szegeddel is számolt a beruházás tervezési fázisában, ám a tisztelet és vendégszeretet erősebb volt Kecskeméten. Az utóbbi években is lehetőség lett volna a „véráramba” csatlakozni, lobbizni Városunkért nemzetközi és hazai szinten egyaránt. Ám nem kaptunk arról híradást, hogy a szegedi vezető külképviseletekkel, vállalatok igazgatóival, vagy külföldi érdekeltségű kereskedelmi kamarákkal egyeztetetne. Az „ELI” lézerberuházást pedig a Kormány hozta Szegedre az Egyetemmel karöltve, tehát Botka Lászlónak abban semmi érdeme nem volt.

Régóta hangoztatott véleményünk szerint Szeged múltját és értékeit figyelembe vevő rövid és hosszú távú fejlesztési stratégiákat, egységes városkoncepciót kellene kialakítani, ami távlatokban is irányt szabna a város fejlődésének. A Civil Városi Uniós kijelenti, hogy az a városvezetés, amely csak az uniós pénztárcák kiürítésével foglalatoskodik lázasan, és azok eredményeit a maga politikai sikerére használja, szegénységi bizonyítványt állít ki magáról.

Tisztelt Bayer Zsolt Úr!

Meggyőződésünk, hogy Szegeden az ésszerűség és városépítés gondolata helyett a politikai túlélés alkot mértéket és szabályt a városvezetésnek. De véleményünk mellé, megkérjük Önt, tényleg jöjjön el Szegedre és ismerje meg azt a várost, ahol évek óta az uniós pénzek, vagyis a fenntarthatatlan fejlődés a politikai muníciója Botka Lászlónak. És a Szegeden töltött napja után, legyen kedves az országos sajtóban Botka László önkormányzati munkáját is summázni majd. Így lesz egész és teljes a kép arról az emberről, aki most azt állítja magáról, hogy ő a kiválasztott, aki majd Mózesként vezeti a népet Kánaán felé.

Civil Városi Unió, Szeged”

Tovább olvasom

Közélet

Milliárdos hiány közepette osztanak prémiumot az önkormányzati cégvezetőknek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szabó Bálint szerint álságos, hogy a cégvezetők prémiumot kapnak, miközben az alkalmazottakat megszorítások érik.

Tovább olvasom

Egészség

Újabb két fertőzöttet diagnosztizáltak Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Meghalt egy idős beteg, tizeneggyel nőtt a betegek száma Magyarországon.

Tovább olvasom

Hírzóna

Indiánok lepték el a makói Erzsébet-házat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Máté Roland műsorvezető lesz a táborzáró vendége.

Tovább olvasom

Aktuál