Közélet

Csepreghy is kiállt a Korábban Érkeztem Alapítvány mellett + FOTÓK

Csepreghy is kiállt a Korábban Érkeztem Alapítvány mellett + FOTÓK

2017. szeptember 9., szombat
Csepreghy is kiállt a Korábban Érkeztem Alapítvány mellett + FOTÓK

Koraszülöttek és családtagjaik, valamint az ellátásukban érintett szakemberek komplex támogatására fordítanak több mint egymilliárd forintot a dél-alföldi régióban a 2020-as év végéig terjedő időszakban. A sikeresen pályázó, a szegedi kötődésű Korábban Érkeztem Alapítvány programját az LMP társelnöke, Hadházy Ákos élesen bírálta. Az alapítvány nyilvános egyeztetést kezdeményezett Szegeden, ahol Csepreghy Nándor miniszterhelyettes is felszólalt.

Egy a Széchenyi 2020 program keretén belül kiírt pályázaton keresztül a dél-alföldi régióban 1,2 milliárd forint összeget fordítanak 2018 és 2020 között a “Mentorprogram koraszülöttek részére” projektre, amelyben koraszülöttek és családjaik számára alakítanak ki mentorhálózatot, mentorházakat Szegeden, Kecskeméten és Gyulán, együttműködve a városok kórházainak Perinatális Intenzív Centrumaival. A projektbe 1500 szakembert, 3120 hozzátartozót vonnak be. A napokban

Hadházy Ákos

, az LMP társelnöke kijelentette, a cél nemes, azonban a program költségvetésének egyes tételeiben túlárazásokat vélt felfedezni. A szombati szegedi egyeztetésen elmondta, amennyiben a programnak az a célja, hogy azon családokat segítsék, ahová koraszülött baba érkezett, akkor valóban szükség van egy mentorhálózatra, olyan személyekre, akik a szülőket segíteni tudják a nehezebb időszak átvészelésében, megkönnyítve a trauma feldolgozását. Sérelmezte viszont, hogy a projekt teljes költségvetését figyelembe véve arányaiban kevés az az összeg, amelyet az ebben segítő célcsoport képzésére fordítanak. A politikus erős szavakkal élt, állítása szerint a szegedi illetőségű alapítvány olyan elképesztő költésekre készül, amit “gazemberség” hagyni ebben a formában, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában megvalósuló programban. A pályázatot elnyerő Korábban Érkeztem Alapítványnál célul tűzték ki többek között a koraszülött, illetve súlyos, életveszélyes állapotban lévő csecsemők sürgősségi és intenzív ellátásának támogatását, a gyermek felépülését, a család ezen életszakaszának megkönnyítését szolgáló körülmények biztosítását.

Rádi Katalin

alapító elmondta, az ő gyermeke is koraszülötten érkezett a világra. Ismertette, nagy lelki trauma ez egy nőnek, egy családnak. Kérdésként fogalmazódott meg benne, egy koraszülött gyermek esetében kialakulhat-e az a kötődés, amelynek ki kell alakulnia a szülést követően egy anya és a gyermeke között. Kiemelte, most egy ötéves, egészséges koraszülött gyermek édesanyjaként mondhatja el, hogy a társadalom felé felelősséget érez, a sorstársi segítségnyújtásban kívánja kivenni a részét. A 2012-ben alapított alapítványon keresztül is nap, mint nap ezért tesz. Nem szeretné, ha az alapítványt, a családokat politikai játszmáknak tennék ki. Elmondta, Hadházy Ákos korábban levélben feltett kérdéseit megválaszolták, a megvalósíthatósági tanulmányt és a költségvetésüket elküldték neki, valamint felajánlották azt is, hogy a politikus rendelkezésére állnak írásban, személyesen egyaránt. Hozzátette, Hadházy Ákostól nem kaptak visszajelzést.

Szabó Miklós

, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke elmondta, a csecsemőhalandóság hazánkban az utóbbi három évben harminc százalékkal csökkent, ez kivételes eredmény. Minden tízedik gyermek Magyarországon koraszülöttként érkezik a világra, nagyon fontos a lelki segítségnyújtás a családoknak, a tapasztalatok szerint a koraszülést megélő pároknál a válási arány magasabb. Kiemelte, a Korábban Érkeztem Alapítvány az elmúlt évek során rengeteget tett szerepvállalásával azért, hogy segítse, támogassa az érintett családokat, sorstársként nyújtson kezet a szülőknek. Hozzátette, a sorstárssegítés módszerének alkalmazására nincs kidolgozott nemzetközi módszertan. A projekt sikeréhez nélkülözhetetlen a társadalmi védettség. Szabó Miklós ezért is nehezményezte az LMP-s politikus támadását, véleménye szerint, a bizalmi deficit nem vezet jóra. „A szakmai létjogosultságot nem szabad megkérdőjelezni” – emelte ki

Bereczki Csaba

, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ vezetője. Elmondta, az intézményükben 4-5 övvel ezelőtt kezdték el a szakemberek az erre irányuló szakmai munkát alulról építkezve napi rendszerességgel, amelybe az alapítvány is bekapcsolódott. Az intézmény támogatja a pályázat megvalósítását. Szintén a program támogatása mellett szólalt fel

Csíkosné Bakos Boglárka

, az alapítvány elnöke, érintett édesanya. A projektmenedzsment részéről

Kadlok Nándor

ismertette, a projekt hároméves futamidejű, tehát azok az összegek, amelyek a projektben rendelkezésre állnak, erre a hosszabb időszakra kell fedezetet nyújtsanak az alapítványnak a célok megvalósítására a dél-alföldi régió három megyéjére kiterjedően.

Csepreghy Nándor,

a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hangsúlyozta, Hadházy Ákos LMP-s képviselő politikai haszonszerzés végett emelt szót a projekt ellen, nem is ismeri annak tartalmát. Tudatlannak és gazembernek nevezte az LMP-s politikust, és nyilvános bocsánatkérésre szólította fel.

Schanda Tamás

, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára is visszautasította a társelnök vádjait. Hadházy Ákos nem kért bocsánatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.