Csepreghy is kiállt a Korábban Érkeztem Alapítvány mellett + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Koraszülöttek és családtagjaik, valamint az ellátásukban érintett szakemberek komplex támogatására fordítanak több mint egymilliárd forintot a dél-alföldi régióban a 2020-as év végéig terjedő időszakban. A sikeresen pályázó, a szegedi kötődésű Korábban Érkeztem Alapítvány programját az LMP társelnöke, Hadházy Ákos élesen bírálta. Az alapítvány nyilvános egyeztetést kezdeményezett Szegeden, ahol Csepreghy Nándor miniszterhelyettes is felszólalt.

Egy a Széchenyi 2020 program keretén belül kiírt pályázaton keresztül a dél-alföldi régióban 1,2 milliárd forint összeget fordítanak 2018 és 2020 között a “Mentorprogram koraszülöttek részére” projektre, amelyben koraszülöttek és családjaik számára alakítanak ki mentorhálózatot, mentorházakat Szegeden, Kecskeméten és Gyulán, együttműködve a városok kórházainak Perinatális Intenzív Centrumaival. A projektbe 1500 szakembert, 3120 hozzátartozót vonnak be.

A napokban Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kijelentette, a cél nemes, azonban a program költségvetésének egyes tételeiben túlárazásokat vélt felfedezni. A szombati szegedi egyeztetésen elmondta, amennyiben a programnak az a célja, hogy azon családokat segítsék, ahová koraszülött baba érkezett, akkor valóban szükség van egy mentorhálózatra, olyan személyekre, akik a szülőket segíteni tudják a nehezebb időszak átvészelésében, megkönnyítve a trauma feldolgozását. Sérelmezte viszont, hogy a projekt teljes költségvetését figyelembe véve arányaiban kevés az az összeg, amelyet az ebben segítő célcsoport képzésére fordítanak. A politikus erős szavakkal élt, állítása szerint a szegedi illetőségű alapítvány olyan elképesztő költésekre készül, amit “gazemberség” hagyni ebben a formában, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában megvalósuló programban.

A pályázatot elnyerő Korábban Érkeztem Alapítványnál célul tűzték ki többek között a koraszülött, illetve súlyos, életveszélyes állapotban lévő csecsemők sürgősségi és intenzív ellátásának támogatását, a gyermek felépülését, a család ezen életszakaszának megkönnyítését szolgáló körülmények biztosítását. Rádi Katalin alapító elmondta, az ő gyermeke is koraszülötten érkezett a világra. Ismertette, nagy lelki trauma ez egy nőnek, egy családnak. Kérdésként fogalmazódott meg benne, egy koraszülött gyermek esetében kialakulhat-e az a kötődés, amelynek ki kell alakulnia a szülést követően egy anya és a gyermeke között. Kiemelte, most egy ötéves, egészséges koraszülött gyermek édesanyjaként mondhatja el, hogy a társadalom felé felelősséget érez, a sorstársi segítségnyújtásban kívánja kivenni a részét. A 2012-ben alapított alapítványon keresztül is nap, mint nap ezért tesz. Nem szeretné, ha az alapítványt, a családokat politikai játszmáknak tennék ki. Elmondta, Hadházy Ákos korábban levélben feltett kérdéseit megválaszolták, a megvalósíthatósági tanulmányt és a költségvetésüket elküldték neki, valamint felajánlották azt is, hogy a politikus rendelkezésére állnak írásban, személyesen egyaránt. Hozzátette, Hadházy Ákostól nem kaptak visszajelzést.

Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke elmondta, a csecsemőhalandóság hazánkban az utóbbi három évben harminc százalékkal csökkent, ez kivételes eredmény. Minden tízedik gyermek Magyarországon koraszülöttként érkezik a világra, nagyon fontos a lelki segítségnyújtás a családoknak, a tapasztalatok szerint a koraszülést megélő pároknál a válási arány magasabb. Kiemelte, a Korábban Érkeztem Alapítvány az elmúlt évek során rengeteget tett szerepvállalásával azért, hogy segítse, támogassa az érintett családokat, sorstársként nyújtson kezet a szülőknek. Hozzátette, a sorstárssegítés módszerének alkalmazására nincs kidolgozott nemzetközi módszertan. A projekt sikeréhez nélkülözhetetlen a társadalmi védettség. Szabó Miklós ezért is nehezményezte az LMP-s politikus támadását, véleménye szerint, a bizalmi deficit nem vezet jóra.

„A szakmai létjogosultságot nem szabad megkérdőjelezni” – emelte ki Bereczki Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ vezetője. Elmondta, az intézményükben 4-5 övvel ezelőtt kezdték el a szakemberek az erre irányuló szakmai munkát alulról építkezve napi rendszerességgel, amelybe az alapítvány is bekapcsolódott. Az intézmény támogatja a pályázat megvalósítását. Szintén a program támogatása mellett szólalt fel Csíkosné Bakos Boglárka, az alapítvány elnöke, érintett édesanya. A projektmenedzsment részéről Kadlok Nándor ismertette, a projekt hároméves futamidejű, tehát azok az összegek, amelyek a projektben rendelkezésre állnak, erre a hosszabb időszakra kell fedezetet nyújtsanak az alapítványnak a célok megvalósítására a dél-alföldi régió három megyéjére kiterjedően. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hangsúlyozta, Hadházy Ákos LMP-s képviselő politikai haszonszerzés végett emelt szót a projekt ellen, nem is ismeri annak tartalmát. Tudatlannak és gazembernek nevezte az LMP-s politikust, és nyilvános bocsánatkérésre szólította fel. Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára is visszautasította a társelnök vádjait.

Hadházy Ákos nem kért bocsánatot.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: nem termett babér a Szekszárd ellen a Mórahalomnak

Következő sztori

Kosárlabda: negyedik lett a Szedeák Pécsett