Közélet

Az EP megválasztotta terrorellenes különbizottságának tagjait

Az EP megválasztotta terrorellenes különbizottságának tagjait

2017. szeptember 12., kedd
Az EP megválasztotta terrorellenes különbizottságának tagjait

Az Európai Parlament (EP) kedden megválasztotta annak a különbizottságnak a tagjait, amelynek létrehozását júliusban szavazta meg, és azzal a feladattal bízta meg, hogy feltárja a terrorizmus elleni uniós harc gyakorlati és jogi hiányosságait. A bizottság tagja lett Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője - közölte az EP sajtóosztálya.

A különbizottság az európai terrorveszély mértékét elemzi majd, és feltárja azokat az esetleges hibákat, amelyek hozzájárulhattak, vagy a jövőben hozzájárulhatnának újabb terrortámadások elkövetéséhez. A bizottság feladata lesz, hogy megvizsgálja a külső határok ellenőrzésével kapcsolatos intézkedések végrehajtását, a tagállamok közötti információcsere hiányosságait, az európai adatbázisok átjárhatóságát, a terrorellenes törvényeknek az alapjogokra gyakorolt hatását, a radikalizálódást megelőző és a társadalomba való visszailleszkedést célzó programok hatékonyságát, valamint a pénzmosás és a terrorcselekményeket finanszírozó források felszámolásának lehetőségeit. A 30 képviselőből álló bizottság mandátuma egyelőre 12 hónapra szól. A bizottságnak félidős és zárójelentést kell bemutatnia, amelynek elkészítéséhez a többi között tagállami parlamenteket, hatóságokat, bűnüldöző szerveket is felkeres - közölte az Európai Parlament. A bizottság csütörtökön tartja első ülését - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.