Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon



Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon: a legfontosabb az, hogy a gyerekek milyen ételeket fogyasztanak és az egészséges étkezéssel kapcsolatban mire nevelik őket a családban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.
Novák Katalin
erről A világ legnagyobb tanórája elnevezésű, az ENSZ által életre hívott kezdeményezéshez csatlakozó rendezvényen beszélt. Az idei tanóra fő témája a tudatos táplálkozás és a felelős élelmiszerfogyasztás. Az államtitkár a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartott eseményen rámutatott arra: a családi, az otthoni nevelés mellett fontos az is, hogy a bölcsődében, az óvodában és az iskolában milyen ételeket kapnak a gyerekek. Novák Katalin közölte, ma a magyar oktatási rendszerben több mint egymillió olyan fiatal van, aki közétkeztetésben vesz részt, félmillióan ingyenesen étkeznek. Elmondta azt is, hogy a bevezetett új szabályozásnak köszönhetően jobb ételeket kínálnak a menzákon, ahol változatosabban kell főzni, például többször kell halat adni a gyerekeknek. Hozzátette, több mint háromszáz iskolafenntartó pályázott arra, hogy "menőbb menza" legyen az oktatási intézményében, azaz javítsák az étkezések körülményeit. A felelős élelmiszerfogyasztásról szólva Novák Katalin elmondta, egy magyar ember évente átlagosan 70 kilogramm élelmiszerhulladékot termel. Ennek a pazarlásnak a nagy részét odafigyeléssel el lehetne kerülni - jegyezte meg.
Nobilis Márton
, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az étkezéssel kapcsolatban fontos a tudatosság.
Matolcsy Miklós
, a kezdeményezés magyarországi szervezését lebonyolító PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte: 160 országban tartják meg A világ legnagyobb tanóráját, amelynek célja, hogy a gyermekekkel megismertessék az ENSZ által megnevezett 17 globális célt. Idén az országban 3259 osztály regisztrált a programra. Elmondta, a programhoz kapcsolódóan egy húsz kérdésből álló kérdőív segítségével szeretnék felmérni a gyerekek táplálkozási szokásait, valamint három országos pályázatot hirdetnek meg.
Soós Gábor
, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára arról beszélt, hogy a táplálkozásnak van egy kulturális örökségi vonatkozási is: szinte minden emberi közösség számára fontos kulturális kérdés, hogy milyen ételek fogyasztanak, azokat miként készítik el.
Tausz Katalin
, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyermekjogi vezetője az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kutatási adataira hivatkozva arról beszélt, hogy a világban az éhezők száma több mint tíz éven át csökkent, 2016-ban viszont növekedett. Ennek okai között említette a háborúkat és az éghajlatváltozást. A kutatás szerint az ötévesnél fiatalabb gyerekek közül 156 millió alulfejlett, 52 millió krónikusan legyengült - mondta. Tausz Katalin megemlítette azt is, hogy 41 millió gyerek túlsúlyos. Ez lehet az alultápláltság egyik következménye is, hiszen sok szegény családban nem jutnak megfelelő, jó minőségű, változatos élelmiszerhez. Hangsúlyozta: a kutatások szerint a világban van elegendő élelmiszer, minden gyerekek táplálékhoz juthatna, ha "mi, felnőttek egy olyan világot rendeznénk be", ahol mindenki gondol a rászorulókra. A fővárosi állatkertben mintegy száz diák részvételével megtartott nyitórendezvényen elhangzott: az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a "Projekt Everyone" kampányát, amelynek keretében 17 globális célját szeretné megismertetni a gyerekekkel A világ legnagyobb tanórája rendezvényeken. Ezeket immár harmadik alkalommal rendezik meg, idén szeptember 18. és 24. között.