Közélet

Álmokat vált valóra a Kreatív Formák Alapítvány + FOTÓK

Álmokat vált valóra a Kreatív Formák Alapítvány + FOTÓK

2017. szeptember 2., szombat
Álmokat vált valóra a Kreatív Formák Alapítvány + FOTÓK
kreativ_formak_alapitvany001kf

Fogyatékos embereket és családjukat segítő civil szervezetek kezdeményezéseit támogatja a kormány. A Neked munka, nekem Álom! program évente egyszer valóra váltja egy sérült vagy megváltozott munkaképességű ember munka álmát.

„A kezdeményezés évről évre népszerűbb, az idei évben 21 jelentkező közül 17 ember munka álmát tudtuk megvalósítani. Nagy örömünkre, a kisebb vállalkozásokon túlmenően olyan jelentős munkáltatók is csatlakoztak, mint a Csongrád Megyei Kormányhivatal, vagy a Szent–Györgyi Albert Agóra” – fogalmazott portálunknak

Nagygyörgy Éva

, a Kreatív Formák Alapítvány rehabilitációs szakembere. Kiemelte: anyagi forrás nélkül a segítő tevékenységeket nem tudnák végezni, az álmok támogatások nélkül nem valósulhatnának meg. A projekt gyakorlatát a Salva Vita Alapítvány vidéki partnereként vette át a szegedi székhelyű Kreatív Formák Alapítvány. Nagygyörgy Évától megtudtuk 2007-ben kezdték meg működésüket azzal a céllal, hogy elősegítsék a sérülékeny célcsoportok társadalmi integrációját. Az ott dolgozók küldetése, hogy a megváltozott élethelyzetben lévő személyeknek támogató szolgáltatást nyújtsanak az önálló életvitelük visszaállítása érdekében. „ A fogyatékkal élőknek nemcsak a munkahelyen, gyakran baráti társaságokba, sőt, kivételes esetekben a családba is nehezen megy a beilleszkedés. A nemzetközi gyökerekkel rendelkező program segít közelebb hozni a munkáltatókat és a fogyatékkal élőket. A jelentkezők kipróbálhatják álmaik munkáját, a résztvevő munkáltatók pedig személyes találkozásokon keresztül szerezhetnek tapasztalatot a fogyatékkal elő emberekről” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak a szakember.

Czibere Károly

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára közölte: a kormány nem hagyja magukra küzdelmeikben a fogyatékos gyermekeket nevelő vagy hozzátartozókat gondozó családokat, megad számukra minden segítséget, ezért támogatja a civilek szolgáltatásait is. A meghirdetett 171,5 millió forint keretösszegű pályázatra azok a szervezetek jelentkezhetnek, amelyek az elszigetelődés ellen indítanak helyi, térségi vagy országos programokat – áll a

Kormány.hu

oldalán. Hangsúlyozta: azokat a civil partnereket akarják felkarolni, bátorítani, amelyek régóta működnek a helyi közösségekbe ágyazottan, ezáltal gazdag szakmai tapasztalatot gyűjtöttek össze. Szerinte olyan típusú szolgáltatásokra van szükség, amilyeneket "az országos szolgáltatásrendszer” nem tud biztosítani. Az államtitkár a "jó gyakorlatok" között említette a szülősegítő csoportokat, a jogi tanácsadó szolgálatokat, valamint a Salva Vita Alapítvány "Neked munka, nekem álom!" programját, amelynek vidéki partnere a Kreatív Formák is. A program sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a jelentkezők igen változatos foglalkozásokban mérethették meg magukat. Fotóriporter, tűzoltó, cukrász, állatgondozó, könyvtáros és rendezvényszervező szerepelt az „beteljesítendő álmok” között. A szakember kiemelte, úgy néz ki, az egyik jelentkezőnek vágya a valóságban is realizálódik, hiszen kisegítőként munkát kaphat. Az alapítvány azonban nemcsak a munka integrációjában segíti a fogyatékkal élőket, az elemi rehabilitációhoz kapcsolódó tevékenységük a látássérültek mindennapos életvitelét igyekszik megkönnyíteni. A fehér bottal való közlekedés, a tájékozódást, az iratok rendszerezését, a tapintható írásolvasást, satöbbi oktatnak az arra igényt tartóknak. Sőt, a családtagok számára is biztosítanak olyan eszközöket, amivel szimulálhatják a látásromlás fokát, így azok könnyebben megérthetik milyen problémával küzd meg a mindennapok során egy látássérült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.