A statisztikában a jövő – Szegedre jöttek a téma szakértői a világból

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy nemzetközi statisztikai konferencia eredményeiben óriási potenciál van, ami egyszerre hozhat sikert Szegednek, de Magyarországnak is, ezért nagyon fontos, hogy minél több ember megismerje ebben a tudományban rejlő innovációs lehetőségeket. Csütörtökön Kihívások és innovációk a statisztikaoktatásban címmel tartott nemzetközi konferenciát az egyetem Gazdaságtudományi Kara. A szegediek jövőre Japánban mutatják be, hogy mit tudnak a témakörben.

Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja szerint a statisztikaoktatást közelebb kell vinni a hallgatókhoz. A mostani konferencia egyik legfőbb célja is az volt, hogy egymás fejlesztéseit megismerjék, illetve teszteljék a résztvevők. A statisztika arról szól, hogy megismerjük az aktuális kihívásokat és az innovatív megoldásokat. „Az alapja a konferenciának az, hogy van egy nemzetközi statisztikaoktatás fejlesztési projektünk német, izraeli, angol és portugál partnerekkel. Az a fő célkitűzés, amit vizsgálni szeretnénk, hogy a valós társadalmi és gazdasági problémák nagyon összetettek, több változósak. A kérdés az, hogyan lehet ezeket a valós problémákat bevinni az osztálytermekbe, olyan egyszerű eszköztárat alkalmazva, amit egy középiskolás, illetve egy egyetemista is meg tud emészteni, valamint ezeket a lépéseket hogyan lehet hozzájuk közelebb vinni. Ebben benne foglaltatik az, hogy valós adattáblákat hogyan viszünk be a termekbe, miként alkalmazzuk ezeket, milyen megjelenési eszközöket, grafikus lehetőségeket használunk. A felsoroltaknak mik az előnyei, illetve hátrányai. Merthogy a szemet könnyen meg lehet téveszteni, ha egy diagramot nézünk. Ezért kell kidolgoznunk oktatási anyagokat még a projektben” – fejtette ki álláspontját Kovács Péter.

A konferencián nemcsak projektpartnerek voltak jelen, hanem 14 országból jöttek résztvevők, akik más innovatív megoldásokat is bemutattak a kollégáknak. A konferenciának csak egy szűk részét képezték az előadások a hagyományos prezentációk. Összességében nyolc workshop került megrendezésre, ahol a vendégek a gyakorlatban is kipróbálhatták egymás innovatív megoldásait. Magyarországon kívül többek között, Izraelből, Németországból, Angliából, Csehországból, Szerbiából, Horvátországból, az Egyesült Államokból, Argentínából, Törökországból érkeztek résztvevők. A mai konferencia alapvető célja az eszmecsere és ötletek felvetése volt, hogyan lehet a statisztikaoktatást még emészthetőbbé, gyakorlatiasabbá tenni és közelebb hozni a valós problémákhoz.

Hallgatói nézőpontból változó a statisztika megítélése, egyesek, nagyon szeretik, azonban másoknak problémájuk alakul ki a számolási, illetve az értelmezési részével, és ezért nem kerül hozzájuk közelebb. „Szegeden már 2006 óta használjuk a vizualizációs eszközöket. Az országos átlaghoz képest nálunk pozitívabb a statisztika megítélése. Természetesen a KSH-val gyakran együttműködünk, akár konferenciák szervezésében, akár közös kutatásokban” – emelte ki Kovács Péter.

Az általános felvezető előadást a Nemzetközi Statisztikaoktatási Világszervezet korábbi alelnöke tartotta meg. Az említett szervezet szakmailag is támogatta a konferenciát, több képviselője is jelen volt a rendezvényen. Az előadások arról szóltak, hogy a munkaerőpiacnak milyen igényei jelennek meg a statisztikában. A demográfiát, illetve az elöregedő társadalom problematikáját hogyan tudják megközelíteni a tantermekben. Hogyan tudnak használni olyan grafikus ábrázolási lehetőséget például, ahol változók kapcsolatát, jelenségek közötti kapcsolatot tudunk szemléltetni a hallgatóknak. Az amerikai kollégák egy új ábrázolási lehetőségét mutatják be. A workshopok egy részén a speciális szoftverek megjelenítési módjaira koncentráltak, mások pedig a statisztika értelmezésével kapcsolatos kérdéseket feszegették. A szervezők számára öröm, hogy egy hallgatójuk egy magyar vizualizációs szoftverfejlesztő cégnél dolgozik Kecskeméten. Ők szintén ma mutatták be a terméküket, fejlesztéseiket.

„A nemzetközi életben négyévente szoktak statisztikaoktatási világkonferenciát szervezni. Ez jövőre Japánban lesz, ahol úgy néz ki, hogy lehetőségünk adódik workshop formátumban saját anyagainkat is bemutatni, valamint tesztelni. A mostani projekt, amin jelenleg is dolgozunk a partnereinkkel jövőre fog véget érni. A konferencia után a partnereinkkel egy háromnapos ülés lesz még itt Szegeden. Az egyik fő téma a folytatás és a jövőbeli lehetőségek lesznek” – összegezte hírportálunknak Kovács Péter, az SZTE-GTK dékánja.

Előző sztori

Kisgólyák új fészekben – Kezdődik az Összegyetemi Gólyatábor

Következő sztori

Labdarúgás: mi dönt a megyei rangadón?