A német választók jelentős része helyesli a magyar határvédelmet

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Konferenciát tartott a Nézőpont Intézet a németországi választási eredményekről. Az eseményen egyebek mellett szóba került, hogy a voksolás eredménye egyben a magyar és a lengyel bevándorláspolitika győzelmét is jelzi – írta meg a hirado.hu

Angela Merkel pártjának mélyrepülését pedig azzal magyarázták, hogy nem hallotta meg a választók hangját. A Nézőpont Csoport vezetője a hirado.hu-nak úgy nyilatkozott: Magyarország, Lengyelország és Németország választóinak jelentős része ugyanúgy gondolkodik.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője a hirado.hu-nak megerősítette a konferencia megállapítását, mely szerint a német választás eredménye azt mutatja, hogy nemcsak a közép-európai országok, de a német társadalom is egyre kritikusabban gondolkozik a berlini bevándorláspolitikáról.

„Magyarország, Lengyelország és Németország választóinak jelentős része ugyanúgy gondolkodik: a tudatos betelepítést ellenzik, a kötelező kvótát a magyar és a lengyel kormányhoz hasonlóan nem tartják működőképesnek, s a magyar határvédelmet helyeslik” – jelentette ki.

Az elemző rávilágított: Angela Merkel jelentős számú, 2 és félmillió szavazót veszített 2013-hoz képest. Ezek a polgárok az Alternatíva-párthoz vagy a szabaddemokratákhoz pártoltak át – mindkettő élesen bírálta az elmúlt időszakban a kancellár bevándorláspárti döntéseit.

Jobbratolódóban a német társadalom

Mivel a CDU büszkén hirdeti, hogy a társadalom közepét szeretné megszólítani és képviselni, az a kérdés, hajlandó-e tudomásul venni, hogy a társadalom túlnyomó része hogyan is gondolkodik a bevándorlásról, hajlandó-e alkalmazkodni a német társadalom jobbratolódásához – vetette fel Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint az első jelek még nem erre utalnak.

Ugyanakkor társadalmi támogatás nélkül is formálódóban a nyugat-európai politikai elit kompromisszuma – hívta fel a figyelmet az elemző –, Emmanuel Macron francia elnök föderális bevándorláspolitikai javaslatát ugyanis üdvözölte Angela Merkel.

Felvállalják-e a németek Európa kettészakadását?

„Sok múlik a közeljövőben azon, hogy milyen német kormány alakul, hogy a németek felvállalják-e Európa kettészakadását és hogy a német közvélemény megmarad-e bevándorláskritikusnak” – mondta.

Korábban szivárogtak ki olyan belső információk a CDU-ból, amely szerint a választási kudarcot a rossz bevándorláspolitikával kötik össze, és emiatt felvetődött az is, hogy Merkelnek távoznia kellene a párt éléről.

Előző sztori

Több mint 200 rendezvény a megyében az Országos Könyvtári Napokon

Következő sztori

Megújult játékokkal és szabadulószobákkal nyílt újra a Csodák Palotája