Közélet

A német választók jelentős része helyesli a magyar határvédelmet

A német választók jelentős része helyesli a magyar határvédelmet

2017. szeptember 29., péntek
A német választók jelentős része helyesli a magyar határvédelmet

Konferenciát tartott a Nézőpont Intézet a németországi választási eredményekről. Az eseményen egyebek mellett szóba került, hogy a voksolás eredménye egyben a magyar és a lengyel bevándorláspolitika győzelmét is jelzi – írta meg a hirado.hu

Angela Merkel

pártjának mélyrepülését pedig azzal magyarázták, hogy nem hallotta meg a választók hangját. A Nézőpont Csoport vezetője a hirado.hu-nak úgy nyilatkozott: Magyarország, Lengyelország és Németország választóinak jelentős része ugyanúgy gondolkodik.

Mráz Ágoston Sámuel

, a Nézőpont Csoport vezetője a hirado.hu-nak megerősítette a konferencia megállapítását, mely szerint a német választás eredménye azt mutatja, hogy nemcsak a közép-európai országok, de a német társadalom is egyre kritikusabban gondolkozik a berlini bevándorláspolitikáról. „Magyarország, Lengyelország és Németország választóinak jelentős része ugyanúgy gondolkodik: a tudatos betelepítést ellenzik, a kötelező kvótát a magyar és a lengyel kormányhoz hasonlóan nem tartják működőképesnek, s a magyar határvédelmet helyeslik” – jelentette ki. Az elemző rávilágított: Angela Merkel jelentős számú, 2 és félmillió szavazót veszített 2013-hoz képest. Ezek a polgárok az Alternatíva-párthoz vagy a szabaddemokratákhoz pártoltak át – mindkettő élesen bírálta az elmúlt időszakban a kancellár bevándorláspárti döntéseit.

Jobbratolódóban a német társadalom

Mivel a CDU büszkén hirdeti, hogy a társadalom közepét szeretné megszólítani és képviselni, az a kérdés, hajlandó-e tudomásul venni, hogy a társadalom túlnyomó része hogyan is gondolkodik a bevándorlásról, hajlandó-e alkalmazkodni a német társadalom jobbratolódásához – vetette fel Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint az első jelek még nem erre utalnak. Ugyanakkor társadalmi támogatás nélkül is formálódóban a nyugat-európai politikai elit kompromisszuma – hívta fel a figyelmet az elemző –, Emmanuel Macron francia elnök föderális bevándorláspolitikai javaslatát ugyanis üdvözölte Angela Merkel.

Felvállalják-e a németek Európa kettészakadását?

„Sok múlik a közeljövőben azon, hogy milyen német kormány alakul, hogy a németek felvállalják-e Európa kettészakadását és hogy a német közvélemény megmarad-e bevándorláskritikusnak” – mondta. Korábban szivárogtak ki olyan belső információk a CDU-ból, amely szerint a választási kudarcot a rossz bevándorláspolitikával kötik össze, és emiatt felvetődött az is, hogy Merkelnek távoznia kellene a párt éléről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.