Közélet

Újabb nevekkel bővült az Európai Unió észak-koreai szankciós listája

Újabb nevekkel bővült az Európai Unió észak-koreai szankciós listája

2017. augusztus 10., csütörtök
Újabb nevekkel bővült az Európai Unió észak-koreai szankciós listája

Újabb észak-koreai magánszemélyek és vállalatok ellen rendelt el szankciókat csütörtökön az Európai Unió, válaszul a távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre.

A tagállami kormányokat tömörítő tanács arról számolt be, hogy a döntés nyomán kilenc természetes és négy jogi személy, köztük az Észak-Koreai Külkereskedelmi Bank került fel az Európai Unió szankciós listájára, a korlátozások így már 103 magánszemélyt és 57 céget érintenek. A büntetőintézkedések keretében zárolták az érintettek vagyonát az EU-ban, a természetes személyek ellen pedig beutazási korlátozást is elrendeltek. A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint a lépés megfelel a határozatnak, amelyet múlt héten fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az Európai Unió 2006 decemberében rendelt el szankciókat Észak-Korea ellen, amelyek a tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését célzó programokat hivatottak akadályozni. Az unió legutóbb áprilisban szigorított a kelet-ázsiai ország elleni szankciókon. Az utóbbi napokban kiéleződött a feszültség az Egyesült Államok és Észak-Korea között. Donald Trump amerikai elnök "tűzzel és haraggal" fenyegette meg Phenjant, amely erre válaszul közölte: "komolyan mérlegeli", hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér Guam szigetére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.