Közélet

Új városközpontot álmodtak Mórahalmon

Új városközpontot álmodtak Mórahalmon

2017. augusztus 12., szombat
Új városközpontot álmodtak Mórahalmon
DCIM100MEDIA

Ipari parkját fejleszti Mórahalom a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból, de nyertek pénzt szociális városrehabilitációra, intézmények kapacitásfejlesztésére, sőt egy zöldség-előkészítő üzem is épül a turisztikai célú beruházások mellett.

A 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban befejezi Mórahalom a 100 hektáros ipari parkjának a közművesítését TOP-os források segítségével.

Nógrádi Zoltán

elmondta, több mint két évtizede, egészen pontosan 1996 óta van ipari park Mórahalmon, akkor 10 hektárral indultak, mára pedig már 100 hektáron több mint száz befektető, kisebb-nagyobb befektető van jelen a városban. Jelenleg az ipari parkhoz kapcsolódó tartalék területeknek az infrastrukturális ellátását oldják meg. „Nagyon sok vállalkozás európai uniós forrásokból hajt végre fejlesztéseket a következő időszakban, olyan helyi cégeink is vannak, akik azért költöznek az ipari parkunkba, mert gyakorlatilag kinőtték telephelyként használt udvarukat, továbbá külföldi befektetők is Mórahalmot választották” – részletezte a településvezető. A gazdaságfejlesztés területén a mezőgazdasági termékek feldolgozását támogató projektek is megvalósulnak. „A fűszerpaprika programunk nyert támogatást, aminek a keretében egy olyan üzemet építünk, amelyben a paprikafüzéreket lehet szárítani. Erre azért van szükség, mert ez nagyban javítja a fűszerpaprika minőségét. Továbbá zöldség-előkészítő üzemet építünk, amivel a konyhákat és a közvetlen fogyasztói piacot lehet kiszolgálni” – mondta el Mórahalom polgármestere.

nogradi zoltan megyei_kozgyules04_gs

Turisztikai fejlesztés is zajlik, új városközpontot alakítanak ki az EU „zöld város” nevet viselő projektje keretében, amely során egy, eddig a település számára hasznosítatlan területet vonnak be Mórahalom vérkeringésébe. Az önkormányzat megvásárolt a Röszkei és a Tömörkény utca között kertvégeket, ahol egy parkosított új városközpontot alakítanak ki, ami egyrészt befektetőket is vonzhat, másrészt úgy urbanizálnak egy területet, hogy az a városba érkező vendégeknek is szórakozási lehetőséget biztosít. „A Patkó Lovas Színházat hang- és fénytechnikával szereltük fel, ami ahhoz kellett, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjétől, Balog Zoltántól megkapjuk a szabadtéri színház minősítést. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőben pályázatokon induljunk, vagy például szponzorációs támogatásokat gyűjtsünk. Erre egy külön céget hoztunk létre Mórahalmi Szabadtéri Játékok névvel” – részletezte a városvezető. A szociális szféra és a gazdaságfejlesztés határán lévő fejlesztésekről is beszámolt a polgármester, bővítik a bölcsődei és az óvodai kapacitásokat, továbbá az iskolai étkezést, továbbá szociális városrehabilitációs programot valósítanak meg, szegregált helyzetben élő fiatalokat költöztetnek komfortos, felújított lakásokba, és közösségi programokba is bevonják őket, ezzel segítve, hogy mihamarabb munkahelyet találjanak maguknak és családot alapítsanak. A munkanélküliek újbóli elhelyezkedését is segítik ebben az uniós fejlesztési ciklusban egy Sándorfalvával és Kistelekkel közös foglalkoztatási paktum keretében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.