Közélet

Több mint felével csökkent az olasz partokra érkező illegális bevándorlók száma júliusban

Több mint felével csökkent az olasz partokra érkező illegális bevándorlók száma júliusban

2017. augusztus 14., hétfő
Több mint felével csökkent az olasz partokra érkező illegális bevándorlók száma júliusban

Több mint a felével csökkent a Földközi-tengeren át Olaszországba érkező migránsok száma júliusban az azt megelőző hónaphoz képest, a helyi hatóságok az utóbbi három évben most regisztrálták a legkevesebb új bevándorlót - derült ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) hétfőn közzétett jelentéséből.

Júliusban a négy legfőbb migrációs útvonalon összesen 15 400-an érkeztek az Európai Unió területére - olvasható a friss helyzetértékelésben. Az idei év első hét hónapjában mintegy 127 ezer új menedékkérőt regisztráltak az EU-ban, ami kétharmadával kevesebb, mint 2016 azonos időszakában volt. Ebből 94 ezren Olaszországba érkeztek, akiknek a többsége nigériai, bangladesi, guineai és elefántcsontparti állampolgár volt. Az olasz partokra júliusban 10 160-an érkeztek Észak-Afrikából, ez 57 százalékos csökkenést jelent a júniusi adatokhoz képest. A szervezet szerint a számok mérséklődéséhez több tényező hozzájárult: egyebek mellett a kedvezőtlen tengeri viszonyok, a Líbiában lévő egyik főbb indulási pont környékén kirobbant összecsapások, valamint a líbiai parti őrség határozottabb fellépése. A Földközi-tenger nyugati részén húzódó útvonalon át idén eddig nagyjából 11 ezren érkeztek, ebből 2300-an az előző hónapban, ami a négyszerese a tavaly júliusi adatoknak. Itt a bevándorlók legnagyobb csoportját az elefántcsontparti, a marokkói, a gambiai és a guineai állampolgárok alkották. Ezen az útvonalon a migrációs nyomás erősödésének egyik legfőbb okaként a származási és tranzitországokban fokozódó instabilitást jelölte meg a Frontex. A görög szigeteken kikötő - többségében szíriai, iraki, illetve afgán - menedékkérők száma ugyancsak 2300 körül alakult júliusban. Idén eddig 15 750-en érkeztek Görögországba, ami 90 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.