Szeptembertől több gyermeknek juthat tej, zöldség és gyümölcs

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

zoldsegek

Az új tanévben is folytatódik az iskolagyümölcs és -zöldség, valamint az iskolatej program, sőt, még több diák részesülhet belőle mint eddig, hozzájárulva a szervezetük megfelelő fejlődéséhez.

Számos Csongrád megyei iskolában is az új tanév folyamán a tízórai mellé kaphatnak a diákok tejterméket, gyümölcsöt, vagy zöldséget, amelyek amellett, hogy finomak, a vitaminbevitel egy részét is biztosítják. A bordányi Ádám Jenő Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában is kedvelik a gyermekek a lehetőséget. „Mindkét programban részt vesz az iskolánk a diákok nagy örömére. A tízórai mellé biztosított friss áruk, tejtermékek hozzájárulnak a fiatalok fejlődéséhez. Intézményünkbe több hátrányos helyzetű, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult tanuló is jár. Elképzelhető, hogy más úton nem juthatnának hozzá ezekhez a vitaminforrásokhoz – emelte ki Ocskó Zoltán intézményvezető. Megtudtuk, az iskolában a tejtermékek közül például dobozos tej, tömlős sajt és gyümölcsjoghurt is járhat a gyermekeknek. A szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskolában szeptembertől friss gyümölcs vagy zöldség egészíti ki a napi betevőt. Husztáné Gyursánszki Erzsébet intézményvezető elmondta, évek óta részesei az iskolagyümölcs és -zöldség programnak. „A gyerekek örülnek neki, szívesen fogyasztják, a zöldségekkel is megbarátkoztak. A repertoár változatos, adhattunk nekik már többek között retket, uborkát, karalábét, zellert, almát, de még gyümölcslét is, az új tanévben a paradicsom is bővítheti a sort. Friss, konyhakész állapotban érkezik az áru iskolánkba, hetente három napon kapják a gyermekek a tízórai mellé” – emelte ki, megjegyezve, a gyerekek így megismerkednek velük és fogyasztanak is zöldséget, gyümölcsöt, ez az ő javukat szolgálja.

A Földművelésügyi Minisztérium az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a magyarországi iskolagyümölcs- és iskolazöldség program uniós támogatással valósul meg. Szeptembertől előbbi program lehetőségeit országosan 560 ezer, utóbbiét 430 ezer gyermek élvezi, a tejprogramban heti négy alkalommal kapnak a gyerekek valamilyen tejterméket. A szaktárca az Európai Bizottság irányelveivel egyetértve támogatja az egészséges táplálkozás népszerűsítését, valamint a zöldség-gyümölcs termelőket és a tejtermelőket a programok által. A tejprogram létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, ugyanis egy friss felmérésből kiderült, a magyar gyermekek feleannyi tejterméket fogyasztanak, mint amennyi szükséges lenne. Korábban beszámoltunk arról, hogy a nemzetközi és a magyar táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez már napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat.

Előző sztori

Olasz meló

Következő sztori

A Tisza mentén kerékpározott végig a 73 éves gyógytornász