Kevés tejterméket fogyasztanak a gyerekek egy felmérés szerint

Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyi szükséges lenne – derült ki egy országos felmérésből, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) végzett a Danone Kft. megbízásából.

A felmérés eredményéről szerdán kiadott közleményben rámutatnak: a nemzetközi és a magyar táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Gyermekkorban különösen fontos a rendszeres tejtermékfogyasztás, már napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez és segítheti a csonttömeg kialakulását – hívják fel a figyelmet.

A 860 gyermek megkérdezésével készített vizsgálatból kiderült, hogy a 10-12 éves korú gyerekeknek mindössze 14 százaléka eszik naponta egy-egy pohár joghurtot, míg 42 százalékuk csak hetente 1-2 alkalommal, 16 százalékuk hetente egyszer, 28 százalékuk pedig még annál is ritkábban vagy egyáltalán nem fogyaszt élőflórás joghurtkészítményeket.

A felmérés szerint a gyermekek tejtermék fogyasztása annak ellenére ilyen alacsony, hogy 10-ből 4 gyermek már tudja, hogy naponta legalább fél liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztania, 76 százalékuk pedig azzal is tisztában van, hogy ez a csontokat erősítő kalciumbevitel miatt fontos. A gyermekek körében az azonban már kevésbé ismert – mindössze 42 százalékuk tudta helyesen -, hogy a tejtermékek D-vitamin tartalma segíti a kalcium felszívódását.

A felmérés rávilágított arra is, hogy a gyerekek közül sokan nem tudják, melyik élelmiszer készül tejből. A megkérdezett gyerekek mindössze 24 százaléka tudta, hogy a kefir, ugyancsak 24 százaléka, hogy a túró, és alig több mint 21 százaléka, hogy a gyümölcsjoghurt is tejtermék.

3 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  3. CsikospoloSs
  2017. augusztus 17., csütörtök, 04:13
  Válaszolok

  Tehéntej finom, házi tej,javaslom,Marx téren,szt.istvan téren olcsón kapható,de még jobb a Dorozsmai házi tej..

 • '>
  2. CsikospoloSs
  2017. augusztus 17., csütörtök, 04:11
  Válaszolok

  Tudod mi az ártalmas “tej”?
  A tescós tej,1,5 %-os,
  Tejpor és víz és tartósítószer,
  Nem kell a patikában 1000 ft-ert
  Hashajtót venned.:)

 • '>
  1. Polónyi Éva
  2017. augusztus 16., szerda, 20:13
  Válaszolok

  Az unokáim megszülettek, imádjuk Őket a férjemmel.Nem adhatunk tejet, kakaót, tejbegrízt stb. mert a védőnők agymosásban részesítik a kismamákat, mondván a tehéntej ártalmas…