Semjén Zsolt: legyen minden magyar országépítő

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Semjén Zsolt; Kõrösi Csoma Sándor

A magyarság és a magyar nemzet akkor tud megmaradni, ha mindenki a maga helyén kis Szent Istvánként országépítővé válik – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön a szlavóniai Dályhegyen, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Szent István-napi központi rendezvényén.

Semjén Zsolt kiemelte: Szent István király úgy él a nemzet emlékezetében, mint országépítő, amilyen valójában volt. “Azok az egyházmegyék és azok a vármegyék, amelyeket létrehozott, a mai napig fennállnak” – jelentette ki, hozzátéve: a magyarság azért maradt meg, mert a Szent István-i úton járt, aminek az a lényege, hogy egyszerre volt hűséges a nyugati kereszténységhez és elkötelezett a nemzeti szuverenitás iránt.

Ünnepi beszédében felidézte, hogy a térségben élő magyarság és horvátság milyen szenvedéseken ment keresztül az 1991-1994-es délszláv háborúban. Hozzátette: a most átadott új kultúrotthon ezért szimbóluma az ott élő magyarok megmaradni akarásának.

Második szimbólumként a horvát-magyar sorsközösséget említette. Megköszönte a horvát kormánynak, a megyének és a járásnak a támogatást. “Kicsiben is láthatjuk azt a horvát-magyar sorsközösséget, amelyet nagyban Szent László óta bemutatott a közös államiság és a horvát-magyar sorsközösség” – fogalmazott.

A napi politikában lehetnek ugyan “villódzások”, de a helyzet az, hogy a horvátságnak és a magyarságnak példátlan az egymásra utaltsága, ami meghatározó volt a két nép számára – mondta. A miniszterelnök-helyettes szerint a kultúrotthon annak is szimbóluma, hogy a magyar állam anyagilag és diplomáciailag is hozzájárul minden létező módon az itteni magyarság megmaradásához.

“A magyarság csak akkor maradhat meg, ha minden egyes nemzetrésze megmarad. Amennyiben eltűnnek az erdélyi, a felvidék, a délvidéki, a horvátországi vagy a muravidéki magyarok, akkor az egyetemes magyarság lenne csonkább és szegényebb. Hogy a magyarság meg tudjon maradni a történelemben, ahhoz szükséges, hogy minden nemzetrész megmaradjon” – jelentette ki.

Semjén Zsolt végezetül ígéretet tett, hogy a horvátországi maroknyi magyarság minden gondjában-bajában számíthat a magyar kormányra, mint ahogy Magyarország is számít a horvátországi magyarokra.

Jakab Sándor, a HMDK elnöke megmaradásra és felelősségre szólította fel a horvátországi magyarokat és vezetőiket. “Ne az általatok betöltött tisztségek által akarjatok nagyok lenni, hanem ti tegyétek naggyá azt a tisztséget, amelyet a sors vagy a választóink rátok bíztak” – fogalmazott Jakab Sándor”.

Semjén Zsolt az ünnepi műsor előtt Magyarország kormánya nevében koszorút helyezett el a dályhegyi temetőben a 2011-ben a délszláv háború ártatlan magyar áldozatainak emlékére állított emlékhelynél, valamint felavatta a magyar kormány által 80 millió forinttal támogatott dályhegyi kultúrotthont. Továbbá átnyújtotta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Szántó Tibornak, a HMDK elnökségi tagjának.

Előző sztori

Az Év Fürdője 2017: Csongrád megyei fürdők az élmezőnyben

Következő sztori

51 illegális bevándorlót találtak a Csongrád megyei rendőrök