Kultúra

Rengeteg programmal készül az őszre a megyei levéltár

Rengeteg programmal készül az őszre a megyei levéltár

2017. augusztus 1., kedd
Rengeteg programmal készül az őszre a megyei levéltár
biernacki_karol_03_gs

Izgalmas programok szervezésébe kezdett a megyei levéltár a nyári szünetben, hogy őszre gazdag kínálattal rukkolhassanak elő. A tervezett kiállításokról, rendezvényekről, konferenciákról beszélt a SZEGEDma.hu-nak Biernacki Karol.

Azt gondolnánk, hogy a levéltárosi munka a világ egyik legnyugodtabb foglalkozása, ahol az emberek helyett csak a régi papírokat bírják szólásra a történészek. Valóban, ez is része a feladatkörüknek, de a dokumentumok, oklevelek őrzése mellett a Csongrád Megyei Levéltárban ennél sokrétűbb munka folyik. Aktívan részt vesznek a tudományos életben, nemzetközi konferenciákat, kiállításokat szerveznek.

Biernacki Karol

, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának vezetője beszélt az őszi terveikről. „40 évvel ezelőtt mi voltunk az első levéltár, amely szélesebb közösség elé állt a kutatási eredményekkel, helyi történelemmel. Először egy napos programnak tervezték, később három nap lett belőle. Ilyenkor kimozdulunk a levéltárból, vidékre megyünk, szakemberek, valamint meghívott történészek adnak elő” – mondta a legismertebb rendezvényükről. Október 9-én, hétfőn Szegeden tartanak konferenciát az 1947-ben a kommunisták által elcsalt kékcédulás választásokról, ahol

Farkas Csaba

levéltáros mellett előad az egyetem két ismert történésze,

Miklós Péter

docens és

Bencsik Péter

adjunktus. Másnap Hódmezővásárhelyen egy másik évforduló, a kiegyezés kerül terítékre,

Tamás Ágnes, Zakar Péter

és

Pelyach István

nevei az egyetemi hallgatók előtt garancia nemcsak a minőségre, hanem az érdekes előadásmódra is. Végül szerdán Szentesen a reformáció 500. évfordulójára emlékeznek. Különlegesség, hogy egy ráadás programmal is készülnek a levéltárosok, október 13-án egy kiállítást nyitnak meg a 40 éves a Levéltári Napok sorozatról.

biernacki_karol_05_gs

A diákokat is megszólítják. Sorozatot indítottak pár évvel ezelőtt „Akik megváltoztatták a világot” címmel. Olyan lengyel emberekről tartanak előadást, akik tényleg hozzájárultak a történelem, a világ megváltoztatásához. Idén októberben

Frédéric Chopin

zeneszerzőről és

Marie Curie

fizikusról fognak beszélni a Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Nem véletlenül szólnak lengyelekről az előadások, Biernacki Karol egyben Lengyelország tiszteletbeli konzulja, így kívánja közelebb hozni a két népet egymáshoz. Szeptember 18-ára egy nemzetközi konferenciát terveznek. A közép-kelet-európai államok gazdasági, politikai és kulturális szövetségének kialakítása már régi terv. Mindez eredetileg a Balti-tenger és a Fekete-tenger közti államokat kapcsolta össze, de napjainkra már ide soroljuk az Adriát, a Baltikumot és a Fekete-tengert térségét. A rendezvényre meghívják az érintet államok képviselőit, gazdasági és politikai szakértőket. Közös konferenciára is készülnek a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottságával és lengyel megfelelőjével, a Nemzeti Emlékezet Intézetével. „Az ellenzékiség az egyetemeken az 1976-89 közötti időszakban” című konferencián mesélnek emlékeikről az egykori résztvevők is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.