Rengeteg programmal készül az őszre a megyei levéltár

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

biernacki_karol_03_gs

Izgalmas programok szervezésébe kezdett a megyei levéltár a nyári szünetben, hogy őszre gazdag kínálattal rukkolhassanak elő. A tervezett kiállításokról, rendezvényekről, konferenciákról beszélt a SZEGEDma.hu-nak Biernacki Karol.

Azt gondolnánk, hogy a levéltárosi munka a világ egyik legnyugodtabb foglalkozása, ahol az emberek helyett csak a régi papírokat bírják szólásra a történészek. Valóban, ez is része a feladatkörüknek, de a dokumentumok, oklevelek őrzése mellett a Csongrád Megyei Levéltárban ennél sokrétűbb munka folyik. Aktívan részt vesznek a tudományos életben, nemzetközi konferenciákat, kiállításokat szerveznek. Biernacki Karol, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának vezetője beszélt az őszi terveikről.

„40 évvel ezelőtt mi voltunk az első levéltár, amely szélesebb közösség elé állt a kutatási eredményekkel, helyi történelemmel. Először egy napos programnak tervezték, később három nap lett belőle. Ilyenkor kimozdulunk a levéltárból, vidékre megyünk, szakemberek, valamint meghívott történészek adnak elő” – mondta a legismertebb rendezvényükről. Október 9-én, hétfőn Szegeden tartanak konferenciát az 1947-ben a kommunisták által elcsalt kékcédulás választásokról, ahol Farkas Csaba levéltáros mellett előad az egyetem két ismert történésze, Miklós Péter docens és Bencsik Péter adjunktus. Másnap Hódmezővásárhelyen egy másik évforduló, a kiegyezés kerül terítékre, Tamás Ágnes, Zakar Péter és Pelyach István nevei az egyetemi hallgatók előtt garancia nemcsak a minőségre, hanem az érdekes előadásmódra is. Végül szerdán Szentesen a reformáció 500. évfordulójára emlékeznek. Különlegesség, hogy egy ráadás programmal is készülnek a levéltárosok, október 13-án egy kiállítást nyitnak meg a 40 éves a Levéltári Napok sorozatról.

biernacki_karol_05_gs

A diákokat is megszólítják. Sorozatot indítottak pár évvel ezelőtt „Akik megváltoztatták a világot” címmel. Olyan lengyel emberekről tartanak előadást, akik tényleg hozzájárultak a történelem, a világ megváltoztatásához. Idén októberben Frédéric Chopin zeneszerzőről és Marie Curie fizikusról fognak beszélni a Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Nem véletlenül szólnak lengyelekről az előadások, Biernacki Karol egyben Lengyelország tiszteletbeli konzulja, így kívánja közelebb hozni a két népet egymáshoz.

Szeptember 18-ára egy nemzetközi konferenciát terveznek. A közép-kelet-európai államok gazdasági, politikai és kulturális szövetségének kialakítása már régi terv. Mindez eredetileg a Balti-tenger és a Fekete-tenger közti államokat kapcsolta össze, de napjainkra már ide soroljuk az Adriát, a Baltikumot és a Fekete-tengert térségét. A rendezvényre meghívják az érintet államok képviselőit, gazdasági és politikai szakértőket.

Közös konferenciára is készülnek a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottságával és lengyel megfelelőjével, a Nemzeti Emlékezet Intézetével. „Az ellenzékiség az egyetemeken az 1976-89 közötti időszakban” című konferencián mesélnek emlékeikről az egykori résztvevők is.

Előző sztori

Labdarúgás: majdnem két év után újra duplázott a Szeged-Grosics hetese

Default thumbnail
Következő sztori

Fico: Szlovákia kvótán kívül átvesz hatvan migránst Olaszországtól és Görögországtól

Legutóbbi hasonló cikkek