/

Az elméleti fizikától az ELI lézeréig – 400 kutató a szegedi konferencián

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az anyagok felületén zajló atomi szintű folyamatokat vizsgálják a hétfőn kezdődő 33. Európai Felülettudományi Konferencián. Az előadásokon bemutatják a hamarosan nyíló ELI-ALPS lézerközpontot is, mely működéséhez nagy reményeket fűznek a helyi szakemberek.

„A konferencia lehetőséget teremt sok tehetséges fiatal számára, hogy bemutassa a már elért eredményeit, emellett alkalmuk nyílik a különböző országokból érkező kortársaikkal megismerkedni. Manapság vitatott kérdés, hogy egy konferencia mennyire mondható hasznosnak. Azt gondolom, hogy a konferenciasorozatoknak van jelentősége. Aki rendszeres résztvevője ezeknek az eseményeknek, az olyan kapcsolatokat alakíthat ki, amelyeket az elkövetkező években hasznosíthat” – mondta portálunknak Berkó András, a konferencia elnöke.

A nagy múltra visszatekintő, immár harmincharmadik alkalommal megrendezett „European Conference on Surface Science” sorozatnak ezúttal Szeged városa ad otthont. Az esemény tematikájában átöleli az elméleti szilárdtestfizikától az alkalmazás-orientált nanotechnológiáig a legfrissebb tudományos eredményeket, az „intelligens” felületek atomi léptékű kutatásában. A hat napos tudományos tanácskozásra mintegy 400 kutató érkezett a világ minden tájáról, akik az anyagok felületén zajló atomi szintű folyamatokat vizsgálják. Solymosi Frigyes, a konferencia tiszteletbeli elnöke kiemelte: Európán „túlnövő” eseményről van szó, hiszen jó néhány tengerentúli ország is képviselteti magát, többek közt Japánból, Kínából, Koreából és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeztek résztvevők.

A szegedi székhelyű ELI-ALPS is lehetőséget kap a bemutatkozásra, mivel a tudományos program érint olyan területeket, amelyek az ott tervezett kutatásokra is ösztönző hatással lehetnek. ”A felülettudomány nagy része csatolódik a fény által gerjesztett felületi változásokhoz. Ebben a kulcsszerepet a különleges tulajdonságú fényforrások, a lézerek jelentik. Ha a központban megerősödne ez az orientációja a kutatásnak, az nagyon sokat ígérő lenne, hiszen Magyarországon a surface science centrumának Szeged számít” – tette hozzá a konferencia elnöke. A jelentős tradícióval rendelkező konferenciasorozatnak már Európa számos városa, illetve egyetemi központja helyt adott, ahol a szervezők az esemény tudományos részén túlmenően mindig készülnek kulturális programokkal is. Nem lesz ez másként most sem, többek közt Ópusztaszerre és orgonakoncertre is ellátogathatnak a kutatók.

no images were found

Előző sztori

Már készülnek az első versenyre a Hódok

Következő sztori

Szent Pál Római levelét értelmezik a biblikusok Szegeden