/

Újra kiverte a biztosítékot a szegedieknél a SZIN

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lapos felhozatal, varázslatos hangosítás: bent nem hallani, a fesztiválon kívül viszont 2 kilométerre is rezeg a basszustól az ablak. A Szegedi Ifjúsági Napok másik arca.

„Évről évre rosszabb lesz” – ilyen és ehhez hasonló kommentárok sokasága tükrözi számos szegedi véleményét a Szegedi Ifjúsági Napok Facebook-oldalán. A fesztivál színpadait körbejárva könnyen meg lehetett állapítani: visszaesett a látogatottság a korábbi évekhez képest. A kommentelők véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy egyrészt folyamatosan csökken a SZIN felhozatalának minősége: nemcsak a nagy külföldi húzónevek hiányoznak, hanem a magyar fellépők döntő része is az év folyamán megfordul a városban vagy ott lesz az Összegyetemi Gólyatáborban, tehát hiányoznak a különleges előadók a fesztiválról, melyek bevonzanák a közönséget. Ezzel a jelenséggel párhuzamosan pedig a résztvevők zsebét viszont egyre jobban megterheli a rendezvény, mind a belépők, mind a benti árak terén, ami igen szomorú tendenciát eredményez.

A fesztiválra belépve sem szűnnek a gondok: bár örvendetes, hogy a rétegzene is megjelenik a fesztiválon, mégis annak a bizonyos meg nem nevezendő dolognak adott pofonként hat az, hogy több színpadon mentek egy idősávban azok az előadók, melyek egyértelműen ugyanazt a közönséget szólítják meg. Ha sikerült meghozni a fájó döntést, akkor azzal kellett szembesülnie az egyszeri fesztiválozónak, hogy néha bántóan rossz hangosítással dolgozott a SZIN. Kiemelt példa ezen a téren a Tankcsapda, a debreceni rockerek esetében a basszus egyrészt levitte a közönség fejét, de még a város másik felén is hallani lehetett, míg az ének és a gitár az első soroknál alig jutott tovább.

Itt kell kitérni a fesztiválon kívüli véleményekre: Újszeged a hangerőből csak szerdán kapott, ám a SZIN „sötét oldala” megmutatta magát, az Erzsébet Liget szemétben úszott a hát második felében. A Tisza másik oldalán a hangerő tört magának utat egész két kilométer távolságig. A nagyszínpad előtti is igen zavaró basszus igen messze ért el.

Összesítve elmondható, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok színvonala évről évre csökken, ennek eredménye a látogatottság visszaesése is, a zenei felhozatal „limonádésodása”, az árak egekbe szökkenése, az olyan megosztó kiemelt szervezetek, mint az Alaptörvény szintjén tiltott melegházasságot nyíltan támogató LMBT csapat, valamint szakmai problémák mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a SZIN az egyik legnagyobb hazai fesztiválból a közepes rendezvények közé csúszott vissza 2017-re.

Előző sztori

Spöttle a terrorveszélyről: Nem tudjuk, hol az ellenség!

Következő sztori

Tovább csökkent Botka támogatottsága