/

Néhány utca súlyos tízezreket jelent

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Heti szinten jelennek meg hírek arról, hogy az egekbe szöktek az albérletárak az egyetemi városokban a nyáron. Szegeden sincs ez másként, bár ahogy az iskolakezdés előtt egy héttel szétnéztünk, rendkívül változó összegeket kérnek el a kiadó lakásokért. 60 és 185 ezres ajánlattal egyaránt találkoztunk.

Ősszel több mint hatezer új egyetemi hallgató érkezik Szegedre, így nem meglepő, hogy lépten-nyomon albérleti hirdetésekbe botlunk. Internetes oldalakon több száz kiadó lakásról olvashatunk, amelyeket főként diákok számára adnának ki a tulajdonosok.

A szeptember 4-i szorgalmi időszak kezdete előtt egy héttel az egyik honlapon böngészgettünk az ajánlatok között. Már az első pillanatok után észrevettük, hogy rendkívül szélsőséges a paletta. Nyilvánvaló, hogy számít az elhelyezkedés, a felszereltség, és a szobák száma, de még a hasonló kategóriák között így is jelentős különbségeket tapasztalhatunk.

Az Ady téren például egy 52 négyzetméteres, második emeleti, egyszobás lakás havi 100 ezer forintba kerül, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ mellett 600 méterre lévő 90 négyzetméteres, első emeleti háromszobás albérlet már 130 ezer forint. A Mars térhez közeli Mikszáth Kálmán utcában egy 47 négyzetméteres, második emeleti kétszobás lakást 115 ezer forintért adnának ki, míg a Tisza Lajos körúton, egy 45 négyzetméteres, harmadik emeleti lakásért 77 ezer forintot kell fizetni.

A belváros szívében, a Klauzál téren, a Kis Virág Cukrászda épületében egy 45 négyzetméteres lakást 100 ezer forintért hirdetnek, míg Újszegeden, a Liget mellett már 60 ezer forintos ajánlattal is találkoztunk. Utóbbi esetében egy 42 négyzetméteres, negyedik emeleti, bútorozatlan lakást „lehet elfoglalni”. Tarjánban viszont már mélyebben a zsebbe kell nyúlni, a Budapesti körúton egy két és két félszobás lakást havonta 120 ezer forintért értékesítenek.

Az általunk látott legmagasabb ár a Hattyas-telephez fűződik: igaz, itt egy 152 négyzetméteres, kétszintes családi házról van szó. „Igényes kialakítású, nappali+4 külön bejáratú szobás családi ház kiadó 4-6 fő diák vagy család részére hosszú távra (min. 1 év). A ház teljesen bútorozott, jól felszerelt és gépesített” – áll a hirdetésben. Az albérleti díj itt nem kevesebb, mint havi 185 ezer forint.

Az összegek természetesen nem tartalmazzák a rezsit, erre a legtöbb hirdetésben 20-25 ezer forintot határoznak meg, ami van, ahol a 8-9 ezres közös költséget is fedezi. Azoknak viszont csalódniuk kell, akik háziállatot vinnének magukkal, ugyanis gyakran már a leíráskor felhívják a figyelmet, hogy nincs erre lehetőség. A dohányzás is kizáró oknak minősül.

A feltételeket olvasva kijelenthetjük, hogy szinte mindig kaucióval biztosítják be magukat a tulajdonosok, ami a legtöbbször két havi lakbért jelent. Sőt, ahogy láttuk, egyre inkább népszerű az írásbeli szerződés, azaz a közjegyzői okirat megkötése is.

S ha végső következtetést szeretnénk levonni, akkor kijelenthetjük, hogy még bőven lehet albérletet választani az egyetemi gólyáknak Szegeden. Ez mindenképp pozitív hír, ugyanis a pótfelvételi ponthatárait pénteken hozták nyilvánosságra. A számokat itt tekintheti meg.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: a jobb helyzetkihasználásban bízhat a Szeged-Grosics

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: hibátlanként ugrik neki a Paks II-nek a SZEOL

Legutóbbi hasonló cikkek