Közélet

Néhány utca súlyos tízezreket jelent

Néhány utca súlyos tízezreket jelent

2017. augusztus 26., szombat
Néhány utca súlyos tízezreket jelent

Heti szinten jelennek meg hírek arról, hogy az egekbe szöktek az albérletárak az egyetemi városokban a nyáron. Szegeden sincs ez másként, bár ahogy az iskolakezdés előtt egy héttel szétnéztünk, rendkívül változó összegeket kérnek el a kiadó lakásokért. 60 és 185 ezres ajánlattal egyaránt találkoztunk.

Ősszel több mint hatezer új egyetemi hallgató érkezik Szegedre, így nem meglepő, hogy lépten-nyomon albérleti hirdetésekbe botlunk. Internetes oldalakon több száz kiadó lakásról olvashatunk, amelyeket főként diákok számára adnának ki a tulajdonosok. A szeptember 4-i szorgalmi időszak kezdete előtt egy héttel az egyik honlapon böngészgettünk az ajánlatok között. Már az első pillanatok után észrevettük, hogy rendkívül szélsőséges a paletta. Nyilvánvaló, hogy számít az elhelyezkedés, a felszereltség, és a szobák száma, de még a hasonló kategóriák között így is jelentős különbségeket tapasztalhatunk. Az Ady téren például egy 52 négyzetméteres, második emeleti, egyszobás lakás havi 100 ezer forintba kerül, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ mellett 600 méterre lévő 90 négyzetméteres, első emeleti háromszobás albérlet már 130 ezer forint. A Mars térhez közeli Mikszáth Kálmán utcában egy 47 négyzetméteres, második emeleti kétszobás lakást 115 ezer forintért adnának ki, míg a Tisza Lajos körúton, egy 45 négyzetméteres, harmadik emeleti lakásért 77 ezer forintot kell fizetni. A belváros szívében, a Klauzál téren, a Kis Virág Cukrászda épületében egy 45 négyzetméteres lakást 100 ezer forintért hirdetnek, míg Újszegeden, a Liget mellett már 60 ezer forintos ajánlattal is találkoztunk. Utóbbi esetében egy 42 négyzetméteres, negyedik emeleti, bútorozatlan lakást „lehet elfoglalni”. Tarjánban viszont már mélyebben a zsebbe kell nyúlni, a Budapesti körúton egy két és két félszobás lakást havonta 120 ezer forintért értékesítenek. Az általunk látott legmagasabb ár a Hattyas-telephez fűződik: igaz, itt egy 152 négyzetméteres, kétszintes családi házról van szó. „Igényes kialakítású, nappali+4 külön bejáratú szobás családi ház kiadó 4-6 fő diák vagy család részére hosszú távra (min. 1 év). A ház teljesen bútorozott, jól felszerelt és gépesített” – áll a hirdetésben. Az albérleti díj itt nem kevesebb, mint havi 185 ezer forint. Az összegek természetesen nem tartalmazzák a rezsit, erre a legtöbb hirdetésben 20-25 ezer forintot határoznak meg, ami van, ahol a 8-9 ezres közös költséget is fedezi. Azoknak viszont csalódniuk kell, akik háziállatot vinnének magukkal, ugyanis gyakran már a leíráskor felhívják a figyelmet, hogy nincs erre lehetőség. A dohányzás is kizáró oknak minősül. A feltételeket olvasva kijelenthetjük, hogy szinte mindig kaucióval biztosítják be magukat a tulajdonosok, ami a legtöbbször két havi lakbért jelent. Sőt, ahogy láttuk, egyre inkább népszerű az írásbeli szerződés, azaz a közjegyzői okirat megkötése is. S ha végső következtetést szeretnénk levonni, akkor kijelenthetjük, hogy még bőven lehet albérletet választani az egyetemi gólyáknak Szegeden. Ez mindenképp pozitív hír, ugyanis a pótfelvételi ponthatárait pénteken hozták nyilvánosságra.

A számokat itt tekintheti meg

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.