Négyen indulnak a polgármesteri székért Algyőn

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szegedma_szavazas_gs

Huszonhat egyéni képviselőjelöltet vett nyilvántartásba a Helyi Választási Bizottság, közülük ketten a polgármesteri székért is ringbe szállnak, de a két további polgármesterjelölt nem kíván a képviselői padsorban helyet foglalni.

Szeptember 10-én járulhatnak az urnák elé az algyői lakosok, akkorra írták ki az időközi választást, miután a testület feloszlatta magát május 31-i ülésén. Hosszú út vezetett idáig, a lényeg, hogy nem volt egyetértés a testület tagjai között, végeláthatatlan, gyakorta értelmetlen vitákat folytattak, vagyis képtelenek voltak az együttműködésre Algyő fejlődése érdekében. A politikai adok-kapokot a két tábor, azaz a független polgármester és az őt támogató három képviselő, valamint a négyfős Fidesz-frakció és a velük gyakorta együtt szavazó volt településvezető természetesen másként látja. Utóbbi csoport azt kommunikálta, hogy lehetetlen volt együtt dolgozni a polgármesterrel, és szerintük neki kellett volna békét kötnie az ötfős többséggel, míg a polgármester szerint azért nem lehetett együtt dolgozni a faluért, mert az ötfős többség át akarta venni a nagyközség irányítását, éppen ezért folyamatosan csorbították hatásköreit is. A Szegedhez közeli nagyközségben zajló folyamatos viták végére a választópolgárok tehetnek pontot szeptemberben.

Az ajánlásokat augusztus 7-éig lehetett gyűjteni, egyéni választókerületi képviselőjelölt az lehetett, akit legalább 45 választópolgár jelöltnek ajánlott, a polgármesterjelölteknek pedig legalább 133 ajánlást kellett összegyűjteniük. Algyő egy választókerületet alkot, a képviselő-testület kilencfős.

A Helyi Választási Bizottság (HVB) meghozta határozatát, és kisorsolták a jelöltek szavazólapi sorrendjét is. Ebből kiderül, hogy összesen 28 nevet találnak majd a szavazólapon a választásra jogosultak, 4-en a polgármesteri székért indulnak, 26-an pedig a képviselőségért. Jelölőszervezetből mindössze kettő van, a Magyar Környezetvédők Pártja és a Magyar Munkáspárt, nekik polgármesterjelöltjük is van, illetve a képviselő-testületbe is be szeretnének jutni, a többiek mind függetlenként mérettetik meg magukat.

A polgármesterjelöltek között ott találjuk Roczkó Andrást, aki a jelenlegi testületnek is tagja, függetlenként indul ezúttal is, Barna Zoltán a Magyar Környezetvédők Pártja színeiben, Molnár Áron jelenlegi településvezető szintén független jelölt, míg a Magyar Munkáspárt Budai Lászlót indítja a polgármesteri tisztségért. A HVB határozatából kiderül, hogy sem Roczkó, sem Molnár nem kíván a képviselő-testület tagja lenni, vagyis csakis a nagyközség vezetéséért indulnak.

Az egyéni listás képviselőjelöltek szavazólapi sorrendje a következő lesz: Bogdán Tamás – független; Fodor Attila – független; Süli-Zakar Tímea – független; Füzesy István Tibor – független; Barna Zoltán – Magyar Környezetvédők Pártja; Tassy Jenő – független; Budai László – Magyar Munkáspárt; Miklós Attila Zsolt – független; Balázs Zsolt – független; Lele Lajos Sándor – független; Szűcs Szilveszter – független; Oláh Dániel – független; Nagy Miklós Jenőné – független; Ozsváth László Árpádné – független; Torma Tibor Róbert – független; Kassné Bakó Ildikó – független; Kiss Róbert – független; Gubacsi Enikő – független; Beke Sándor Tamás – független; Torma Tibor Istvánné – független; Szűts László – független; Gregus Beatrix Szibilla – független; Német Péter – független; Herczeg József – független; Boldizsár Róbert – független; valamint Gubacsi Szilárd – független.

A nevek között sok lehet az ismerős a helyi közéletet nyomon követőknek, s nemcsak azért, mert egy nagyközségben általában ismerik egymást az emberek, hanem azért, mert a szavazólapon tizenegy olyan nevet is találhatunk, akik már a 2014-es helyhatósági választáson is megmérették magukat.

Előző sztori

Műhelytáborban a rock történetéről

Következő sztori

Elkezdi bérleteinek értékesítését a Szegedi Nemzeti Színház