/

Kutyafuttatóval gazdagodott Tarján + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kutafuttato_tarjan29_gs

Kothencz János saját pénzével is hozzájárult képviselői alapja mellett a Zápor-tónál található kutyafuttató létrehozásához. A tarjániak már évek óta vártak egy agility pályára, ahol szabadon engedhetik az ebeiket. A pincsitől a pitbullig minden négylábú kikapcsolódhat játékosan gazdáival.

A négylábúak és gazdáik örömére átadták az új tarjáni kutyafuttatót a Zápor-tó mellett, a töltés oldalánál. Az ölebektől a nagytestű kutyákig sokféle eb jelent meg már a megnyitón is. Elsőre kölyök dobermannak néztük azt a bátor kiskutyát, amely lelkesen ment végig a pálya méretre megfelelő részén. Nagyobbat nem is tévedhettünk volna: fél év múlva tölti be tizedik életévét a törpe pinscher.

„A két nagy palánkot egyáltalán nem éri el, a gumikat nem szereti, azonban igyekeztünk mindent kipróbálni. Korábban is mentünk kutyafuttatóba, de agility pályán most járunk először. Nagyon szeret rohangálni, naponta három-négyszer is lejövünk, hétvégén pedig egész nap kint vagyunk” – mondta Gácser Gyöngyi, a kutyus gazdája.

kutafuttato_tarjan10_gs

„Az itt található játékok minden méretű kutyának jók tudnak lenni, egy kis variálással pedig a kisebb ebek még jobban érezhetik magukat. Lehet rajta gyakorolni ügyességi feladatokat, s fel tudnak készülni különböző megmérettetésekre, például kísérőkutya vizsgákra. Ez a felszereléstömeg segíti, hogy a kutya és a gazda viszonyában létezzen egy olyan játékos feladat, amely mindkettejüket összehangolja” – magyarázta Keller Zoltán, HANIMEC Kutyásterápia és Sportegyesület vezetője, aki kutyás társaival együtt bemutatta az eszközök helyes használatát. Nem ért egyet azzal, hogy ha a kis- és nagykutyákat külön teszik, inkább a szocializáció a fontos, az, hogy más ebekkel is jól együtt tudjanak működni, kialakítva saját közösségüket. Ha mégsem jönnek ki, akkor természetesen ezt nem szabad erőltetni, más időpontot kell választani.

„Hosszú évek óta szerettek volna egy kutyafuttatót a tarjániak. 22 éve élek itt, de az igény folyamatosan jelen volt. Egy korszerű, agility eszközökkel ellátott kis- és nagytestű kedvenceknek megfelelő otthont kívántunk biztosítani” – fogalmazott Kothencz János, a Fidesz-L.É.T. tarjáni önkormányzati képviselője. A 2014-es kampány egyik fontos ígéreteként tartotta ezt számon, s most sikerült megvalósítania.

A helyszín nem véletlenül a Zápor-tó melletti terület lett. Egyrészt a töltést és a záporgyűjtő környékét szeretik a kutyások, másrészt rendelkezésre állt egy olyan rész, amelyet eddig nem használtak ki rendezvényeik idején. Megköszönte a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. segítségét a park kialakításában, sok eszközt maguk a munkatársak készítettek, később is ők tartják rendben a kutyafuttatót.

kutafuttato_tarjan52_gs

A tarjáni kutyások adtak tanácsot, hogy milyen eszközökre lehet szükség, ők javasolták az ugratót, a szlalompályát, a magas rámpát. Ezen felül mintákat is megnéztek Budapesten. „Több hónapon keresztül egyeztettünk, számtalan gazdit megismertem. Magam is három évvel ezelőttig közéjük tartoztam, sajnálom, hogy nem élhette meg ezt az avatót Kormos” – tette hozzá Kothencz János. Azt tapasztalta, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben pozitív irányba változott a kutyatartás kultúrája. A hivatalos megnyitó előtt használatba vették a pályát, egymást segítik az ebtulajdonosok, elmagyarázzák az újonnan megjelenőknek, hogy miként lehet használni a pályát. Figyelnek arra Tarjánban, hogy ne legyen atrocitás kutya és kutya között, szinte mindenki felszedi a saját ebének kutyapiszkát.

Négy helyen kuka található, így az ürüléket sem kell messzire vinni. Az ebek mellett gazdáikra is gondoltak, az árnyékos részén padokat alakítottak ki. Tervekből sincs hiány, reméli a városatya, hogy számos programot kapcsolhatnak a területhez, például kutyaszépségversenyt, kutyaiskolák bemutatóit. Hangsúlyozta, nemcsak a tarjániaké a futtató, örömmel várják a szomszédos városrészek kutyásait is.

A beruházást éves képviselői keretéből finanszírozta, de az összeg nem volt elég, így ő maga és felkérésére barátai is hozzájárultak a kialakításhoz, a 2,7 millió forintot még 600 ezerrel toldották meg.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Meghalt a világ legöregebb férfija Izraelben

Default thumbnail
Következő sztori

Csaknem 11 ezer háztartásban továbbra sincs áram a Nyugat-Dunántúlon

Legutóbbi hasonló cikkek