Írjon nekünk

Közélet

Közösségi élménnyel és halléfőzővel csalogat a Sárga a nemzeti ünnepen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

aug20_sarga007kf

„Ahol a folyók összetartanak – Mi is tartsunk össze!” – ez a mottója a Tisza-parti Szent István Népünnepélynek, amelyre immár tizenkettedik alkalommal invitálják a családokat és baráti társaságokat a Sárgára.

A halászléfőző tudományukat mérhetik össze a XII. Tisza-parti Szent István Népünnepély résztvevői nemzeti ünnepünkön, de a program célja messze túlmutat egy főzőversenyen, már a kezdetektől inkább egy találkozóként tekintenek a rendezvényre a szegediek, ahol a részvétel számít, illetve az, hogy mindenki jó hangulatban töltsön el egy tartalmas napot.

Kohári Nándor szervező a SZEGEDma.hu-nak elmondta, 2006-ban vetődött fel az ötlet, hogy Szent István napját, augusztus 20-át Szeged-Tápén egy halászléfőző találkozóval is emlékezetesebbé tegyék. „Kevés olyan halléfőző rendezvény van, ahol családok és baráti társaságok összegyűlhetnek és bográcsban főzhetnek a saját receptúrájuk alapján. Legelőször mindössze 17 bográcsban rotyogott a halászlé, az elmúlt években pedig már több mint 200 csapat nevezett Tápéról, Petőfitelepről, Baktóból és a Tömörkény István Üdülőtársulat tulajdonosai közül, így több ezer embert megmozgató programmá nőtte ki magát a kezdeményezés” – részletezte. A zsűri elnöke idén is Túri Imre mesterszakács lesz, aki társaival több száz ételt fog végigkóstolni, ugyanis a legkülönfélébb halétkeket készítik a csapatok. Horgászversenyt is tartanak, a pecások már jóval a főzőcsapatok előtt, reggel hat órakor felnőtt és ifjúsági kategóriákban megkezdik a versengést.

A szervezők minden évben törekednek a megújulásra, ezúttal államalapító királyunk előtt egy kiállítással is tisztelegnek Szanka József petőfitelepi magángyűjtő jóvoltából, aki az augusztus 20-ához köthető relikviái mellett bemutatja a tápéi és a szegedi horgászat múltját is. A Sárgán az egyik üdülő udvara szolgál majd kiállítótérül. Természetesen a muzsika sem maradhat el, fellép a Ruzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar, majd Polgár József gondoskodik a jó hangulatról, illetve Szűcs László bűvész fogja elvarázsolni az egybegyűlteket bemutatójával a betonhajó melletti árnyas részen. „A Szent István napi áldást délben Száva Szabolcs, Tápé és Petőfitelep plébánosa osztja, majd rendezvényünk ünnepi szónokának, Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselőnek a gondolatait hallgathatják meg a vendégek” – sorolta Kohári Nándor. Hozzátette, mint minden évben, ezúttal is meghívtak sportolókat, így – ha a versenynaptáruk engedi – Olasz Annával, Nagy Péterrel és a tápéi illetőségű Márton Anitával is lehet találkozni a Sárgán.

A XII. Tisza-parti Szent István Népünnepély az Arany, Ezüst és Bronz Bogrács Kupa eredményhirdetésével zárul. A részletes program ITT olvasható.

Kommentek

Közélet

Csongrád megyében is keres nevelőszülőket az SOS Gyermekfalvak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hogyan lehet szeretni másnak a gyerekét? Milyenek a nevelőszülők mindennapjai? Hogyan lehet segíteni a szülők nélkül élő gyerekeknek? Az orosházi SOS Gyermekfalu Program nyílt napján gyakorló nevelőszülőkkel és szakemberekkel beszélgethetnek az érdeklődők. Az SOS Csongrád megyében élők jelentkezését is várja, akik szívesen gondoskodnának nevelőszülőként szülők nélkül élő gyerekekről. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Felejtse el, amit eddig tudott a szegedi utakról – így változott a forgalmi rend

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A nagyszabású útfelújításoknak köszönhetően komoly forgalmi rendváltozások történtek Szegeden.

Tovább olvasom

Hírzóna

Koszorút helyeztek el a tatárszentgyörgyi áldozatok sírjánál az Emmi munkatársai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál. A tárca szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál