Közösségi élménnyel és halléfőzővel csalogat a Sárga a nemzeti ünnepen

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

aug20_sarga007kf

„Ahol a folyók összetartanak – Mi is tartsunk össze!” – ez a mottója a Tisza-parti Szent István Népünnepélynek, amelyre immár tizenkettedik alkalommal invitálják a családokat és baráti társaságokat a Sárgára.

A halászléfőző tudományukat mérhetik össze a XII. Tisza-parti Szent István Népünnepély résztvevői nemzeti ünnepünkön, de a program célja messze túlmutat egy főzőversenyen, már a kezdetektől inkább egy találkozóként tekintenek a rendezvényre a szegediek, ahol a részvétel számít, illetve az, hogy mindenki jó hangulatban töltsön el egy tartalmas napot.

Kohári Nándor szervező a SZEGEDma.hu-nak elmondta, 2006-ban vetődött fel az ötlet, hogy Szent István napját, augusztus 20-át Szeged-Tápén egy halászléfőző találkozóval is emlékezetesebbé tegyék. „Kevés olyan halléfőző rendezvény van, ahol családok és baráti társaságok összegyűlhetnek és bográcsban főzhetnek a saját receptúrájuk alapján. Legelőször mindössze 17 bográcsban rotyogott a halászlé, az elmúlt években pedig már több mint 200 csapat nevezett Tápéról, Petőfitelepről, Baktóból és a Tömörkény István Üdülőtársulat tulajdonosai közül, így több ezer embert megmozgató programmá nőtte ki magát a kezdeményezés” – részletezte. A zsűri elnöke idén is Túri Imre mesterszakács lesz, aki társaival több száz ételt fog végigkóstolni, ugyanis a legkülönfélébb halétkeket készítik a csapatok. Horgászversenyt is tartanak, a pecások már jóval a főzőcsapatok előtt, reggel hat órakor felnőtt és ifjúsági kategóriákban megkezdik a versengést.

A szervezők minden évben törekednek a megújulásra, ezúttal államalapító királyunk előtt egy kiállítással is tisztelegnek Szanka József petőfitelepi magángyűjtő jóvoltából, aki az augusztus 20-ához köthető relikviái mellett bemutatja a tápéi és a szegedi horgászat múltját is. A Sárgán az egyik üdülő udvara szolgál majd kiállítótérül. Természetesen a muzsika sem maradhat el, fellép a Ruzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar, majd Polgár József gondoskodik a jó hangulatról, illetve Szűcs László bűvész fogja elvarázsolni az egybegyűlteket bemutatójával a betonhajó melletti árnyas részen. „A Szent István napi áldást délben Száva Szabolcs, Tápé és Petőfitelep plébánosa osztja, majd rendezvényünk ünnepi szónokának, Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselőnek a gondolatait hallgathatják meg a vendégek” – sorolta Kohári Nándor. Hozzátette, mint minden évben, ezúttal is meghívtak sportolókat, így – ha a versenynaptáruk engedi – Olasz Annával, Nagy Péterrel és a tápéi illetőségű Márton Anitával is lehet találkozni a Sárgán.

A XII. Tisza-parti Szent István Népünnepély az Arany, Ezüst és Bronz Bogrács Kupa eredményhirdetésével zárul. A részletes program ITT olvasható.

Előző sztori

Kosárlabda: értékes tapasztalatokat szerezhetnek a Szedeákosok Tajvanon

Következő sztori

Száz határsértőt tartóztattak föl a hétvégén