Kosárlabda: az Eb-n is szép eredményért száll harcba a szegedi edző csapata

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

eyof_gyor2017_basketball_250717_photo_melinda_havasi_02379

Az EYOF-on szerzett ezüstérem után péntektől már a korosztályos Európa-bajnokságon lép pályára a magyar U16-os válogatott. A győri tornát, valamint az előttük álló kihívást a szövetségi edzővel, Mészárosné Kovács Andreával értékeltük.

Egésezn a döntőig menetelt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a magyar női kosárlabda-válogatott, amelynek szövetségi edzője a Szeged KE trénere, Mészárosné Kovács Andrea volt. A lányok a fináléban azonban alulmaradtak a spanyolokkal szemben, így miután a döntőben 73-5-7-re kikaptak a hispánoktól, ezüstérmet vehettek át a Győrben rendezett torna végén. “Bizton állíthatom, ez egy nem várt siker volt. A spanyol ellenfelünk más dimenziót képvisel az európai kosárlabdázásban. Csodára még nem vagyunk képesek, de szépen lépegetünk előre a felkészülési meccseken, ahogy az EYOF-on is meccsről-meccsre különböző feladatokat oldottunk meg. Ez egy olyan csapat, amelyik keveset játszik eddig, vannak még rejtett tartalékaink. Persze győzni szerettünk volna a döntőben, de ehhez sokkal több extra teljesítményre lett volna szükség” – értékelte csapata teljesítményét Mészárosné Kovács Andrea.

A döntőben ugyan 6-0-al kezdtek a spanyolok, de végig futott az eredmény után a magyar csapat, amikor pedig közel léphetett volna az ibériaiakhoz, akkor rögtön ritmust váltva, visszaállította a megnyugtató különbséget a későbbi győztes. “A törökök elleni elődöntőn sem úgy alakult, mégis vissza tudtuk hozni. Ott éreztem, hogy jobbak vagyunk, ellenben amikor a spanyolok ellen felzárkóztunk, ők rögtön cseréltek két embert, és megmutatkozott a valós különbség. Egy nemzetközi verseny így zajlik, rövid idő alatt kell több meccset játszanunk, de ennek megfelelően készítjük fel a játékosokat. Ezért fontos, hogy megfelelő pihenővel és terheléssel folytassuk a felkészülésünket az Európa-bajnokságra, ami csak öt edzést rejthet magában a repülőút mellett” – válaszolta a szövetségi edző.

Ha már a korosztályos Eb szóba került: az U16-osok A divizós tornáján szereplő magyar csapatot is Mészárosné Kovács Andrea irányítja. A csapat augusztus negyedikén, pénteken 18.30-kor Románia ellen kezd a franciaországi Bourges-ben megrendezett Eb-n, majd másnap a szerbekkel, míg vasárnap az olaszokkal találkozik a csoportkör során. A négy négyes csoportban szereplő 16 együttes ezt követően a nyolcaddöntőkkel folytatja. “Mindenki pozitív élményként élte meg az EYOF-ot, emelt fővel jöhettünk le a pályáról minden meccs után, elégedett vagyok a lányok teljesítmény. Ugyanilyen fajta előrelépést szeretnék látni az Eb-n, ha ez meglesz, akkor elégedettek lehetünk az újabb torna után is. Erősebb ellenfelek várnak ránk, meglátjuk, mire leszünk képesek” – zárta Mészárosné Kovács Andrea.

Előző sztori

Magasabb hústartalommal az üzletekben

Következő sztori

Nyolc megyében és a fővárosban harmadfokú figyelmeztetés a hőség miatt