Bulvár

Hiába a chip, gyakran nem regisztrálják a kutyákat Szegeden

Hiába a chip, gyakran nem regisztrálják a kutyákat Szegeden

2017. augusztus 9., szerda
Hiába a chip, gyakran nem regisztrálják a kutyákat Szegeden
kutya_chip_beultetes

Bár a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületét sokan úgy tartják számon, hogy csak macskákat ment és juttat szerető otthonhoz, munkánk más állatokhoz, így a kutyusokhoz is kötődik. Rendszeresen hívják az egyesületet ugyanis talált ebekhez, és a tapasztalat azt mutatja, még mindig gyakran hiányzik a kutyákból a kötelező chip, vagy ha van is, a beültetést végző orvos elfelejtette regisztrálni, a változásokat átvezetni az adatbázisban. Pedig ha ezek a „chip-csup” ügyek rendben vannak, akkor nemcsak a kutyákat védjük, hanem minket, embereket is!

Magyarországon 2013 óta kötelező beültetni minden egyes kutyába az azonosítást segítő mikrochipet (transzpondert). Más állatfajok, így a nekünk igazán kedves cicáknál speciális esetekben, például állatútlevél kiállításakor szükséges a chip megléte. A transzponderrel megjelölt ebek adatait országos elektronikus adatbázisban kell nyilvántartani, ez a PetVetData. Minderre a személyi biztonság és a tulajdon védelme miatt van szükség. Aki nem látja el ilyen chippel a kutyáját, állatvédelmi bírságra számíthat!

Miért jó a chip a gyakorlatban?

Nagyon hasznos a transzponder, ha kedvencünk elkóborol. Ha megtalálják, leolvasva a chip adatait könnyen kikereshető az adatbázisból a tulajdonos telefonszáma, így gyorsan értesíthető, hogy megkerült a kis rosszcsont. Ellenkező esetben a gazdinak alig marad esélye, hogy visszakapja, mert a megtalált állat híre nem biztos, hogy eljut hozzá, a kis kedvenc pedig jó eséllyel menhelyre, ideiglenes befogadóhoz vagy örökbe fogadóhoz kerül. Fontos szerepe van a transzpondernek kutyaharapás, netán kutyatámadás esetén is. A kis eszköz segítségével ugyanis a gazdi jelenléte hiányában is meg lehet állapítani a kutyánál a veszettség elleni védőoltás meglétét, érvényességét. Ez azért lényeges, mert a veszettség az emberre is veszélyes, így hamarabb lehet adott esetben védőoltásról gondoskodni. Ezért is javasolja a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete, hogy a gazdik ne felejtsék el mikrochippel ellátni kutyusaikat, és mindenképp ellenőrizzék, hogy megtörtént-e a házi kedvencük regisztrációja! Ezt mindenki megteheti a Petvetdata.hu oldalon, minden külön hozzáférés nélkül! Persze az állatorvost is felkereshetjük, és ha szükséges vele módosíttathatjuk az adatokat, hiszen a chipnek és a regisztrációnak is csak akkor van értelme, ha az adatok helyesek! "Mi, a Szegedi Cicamentők is segítünk! Folyamatos chip-ügyeletet tartunk Szeged belvárosában és Sándorfalván. A leolvasott chip-szám alapján a hozzáféréssel bíró legközelebbi állatorvostól kérjük le a talált állat gazdájának címét, telefonszámát, és megszervezzük az állat hazajuttatását. Nyilvántartanak bennünket az országos és helyi chip-ügyeleteken, ahol szükség esetén mozgósíthatnak bennünket, de közvetlenül is hívhatók vagyunk. Szeged-belváros: +36 30/224-4208; Sándorfalva: +36 30/638-3532" - közölte az egyesület.

Hogyan zajlik a mikrochip beültetése?

A transzponder egy rizsszem méretű eszköz, amelyet az állat bőre alá ültetnek be. Ez egy fájdalommentes, kétperces procedúra. A beültetésnek szinte semmilyen kockázata nincs. Nem hordoz sem pillanatnyi, sem jövőbeli veszélyt az állat egészségére, így egészségi állapottól és kortól függetlenül beültethető. A parányi, szövetbarát kapszulába egy antenna és egy mikrochip van beépítve, ez egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a chipben tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb helyének meghatározására. A mikrochipet egy speciálisan a chip beültetéséhez kialakított „fecskendőben”, steril csomagolásban csak állatorvos vásárolhatja meg, lévén a beültetésére kizárólag a kamara engedélyével rendelkező állatorvos jogosult. A csomag tartalmazza a chiphez tartozó matricát is, ami az eb oltási könyvébe, útlevelébe, és a regisztrációs adatlapjára is felkerül. A chipet behelyező állatorvosnak 8 napon belül regisztrálnia kell a tulajdonos nevét, címét, a kutyatartóét, ha más a tulajdonos, illetve a telefonszámát, email címét, az eb fajtáját, nemét, születési idejét, színét, hívónevét, tartási helyét, a beültetett transzponder sorszámát, a beültetés időpontját, a beültetést végző szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát. A regisztráció ivartalanított eb esetén kiterjed az ivartalanítás időpontjára, az ivartalanítást végző szolgáltató állatorvos nevére, kamarai bélyegzője számára. Rögzíteni kell még az eb oltási könyvének számát, az azt kiadó állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát, a kutya veszettség elleni védőoltásainak időpontját, a veszettség elleni védőoltások során használt oltóanyagot, annak gyártási számát, valamint az oltást végző szolgáltató állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát. Minden 4 hónaposnál idősebb kutyát kötelező chippel ellátni! Ha 4 hónapos kora előtt gazdaváltás történik, akkor is szükséges a transzponder! A mikrochipet tilos eltávolítani! Az állatorvosnak kötelessége minden vizsgálat előtt a chip jelenlétét ellenőriznie, és ha hiányzik, a megfelelő hatóságnak jeleznie. Bár macskák esetében nem kötelező, Szegeden is egyre többször találkozunk olyan cicatartóval, aki elvégeztette a chip-beültetést. Az ok egyszerű: még a lakásban tartott cicusok is elszökhetnek, és ilyenkor nagy segítség a regisztrált chip a hazajuttatásban. A vadászgörényeknél szintén terjed a chip, hasonló okokból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.