Egészség

Házi sertésekre terjedt át az afrikai sertéspestis Kárpátalján

Házi sertésekre terjedt át az afrikai sertéspestis Kárpátalján

2017. augusztus 12., szombat
Házi sertésekre terjedt át az afrikai sertéspestis Kárpátalján

Házi sertésekre is átterjedt Kárpátalján a térségben eddig csak elhullott vaddisznókban kimutatott afrikai sertéspestis-fertőzés (ASP), amelyben két állat pusztult el a héten a munkácsi járási Alsókerepec (Nizsnij Koropec) község egyik háztáji gazdaságában - adták hírül szombaton kárpátaljai hírportálok.

A jelentések szerint pénteken egy alsókerepeci lakos jelezte a Munkácsi járás állategészségügyi szolgálatának, hogy két sertése pusztult el gyors lefolyású betegségben. Az állatok tetemeiből vett minták laboratóriumi vizsgálatából szombatra kiderült, hogy a sertésekkel az ASP vírusa végzett. Az elhullott állatok maradványait az állategészségügyi szolgálat munkatársai megsemmisítették, a sertésólat és az egész portát fertőtlenítették. Alsókerepecet 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték, a településen leölik és elégetik az összes sertést. A hatóságok azt ígérik, hogy a gazdáknak az állam kártérítést fizet az állatokért. Kárpátalján az ASP-fertőzést első ízben a múlt év végén mutatták ki egy nagyszőlősi szálloda gazdaságában elhullott vaddisznókban. Azóta a veszélyes állatbetegség megjelent a Beregszászi, Ilosvai, Ökörmezői, Técsői és Volóci járások területén. Korábban minden helyszínen vaddisznók fertőződtek meg, a mostani az első eset, amikor a Munkácsi járásban elpusztult házi sertésekben mutatták ki az ASP vírusát. Az elmúlt öt évben Ukrajna 23 megyéjében közel 240 ASP-s esetet regisztráltak, az idén már mintegy 90-et, szemben a tavalyi egész évi 91 esettel. Szakemberek szerint, ha az ASP terjedése a jelenlegi mértékben folytatódik, Ukrajna sertésállománya 2020-ig 1,4 millió egyeddel fog csökkenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.