Közélet

Fidesz: egyetlen terrorista sem úszhatja meg a büntetést

Fidesz: egyetlen terrorista sem úszhatja meg a büntetést

2017. augusztus 26., szombat
Fidesz: egyetlen terrorista sem úszhatja meg a büntetést

A Fidesz szerint egyetlen terrorista sem úszhatja meg a büntetést, és joggal várható el, hogy Ahmed H. ügye "ne egy döglött aktában végződjön".

Budai Gyula

szombati sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy határozott bírói ítélet vár

Ahmed H.

ügyében, a megfelelő jogi következményekkel. A politikus azt mondta, a röszkei határon történt zavargások óta közel két év telt el, és a felelősök még most is büntetlenek. Budai Gyula úgy vélte: Ahmed H. ügye két év alatt normális körülmények között befejeződhetett volna, a másodfokú bíróság rendelkezett azokkal a bizonyítékokkal, amelyek miatt nem volt indokolt az elsőfokú eljárás megismétlése és ítélet hatályon kívül helyezése. Ez a döntés hónapokra lelassította az igazságszolgáltatást - fűzte hozzá. A Legfőbb Ügyészség szóvivője pénteki tájékoztatása szerint jogorvoslatért a Kúriához fordult Polt Péter legfőbb ügyész, amiért a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét. Budai Gyula sajtótájékoztatóján azt mondta, a röszkei erőszak csak a kezdte volt az európai erőszakhullámnak, a bevándorlással együtt a terror is Európába költözött, állandósultak a terrortámadások és -fenyegetések, két év alatt több mint 400 ember esett áldozatul a terrornak. "Elképesztő, ami ezzel az üggyel az elmúlt időszakban történt" - fogalmazott a politikus, utalva arra, hogy a "Soros-szervezetek" és az Európai Parlament "szabályos kampányt indított Ahmed H. kiszabadításáért" , illetve egy Magyarországot elítélő EP-határozat is született, amely dokumentumhoz a magyar baloldal is segítséget nyújtott. Budai Gyula szerint egy olyan ember kiszabadításáért indítottak kampányt, aki 2015-ben a röszkei határon támadást vezényelt le, egy iszlamista szervezet tagja, és elfogásakor hét útlevelet találtak nála. Megjegyezte, az ügy pikantériája, hogy Ahmed H. védelmét az a

Bárándy Péter

látja el a másodfokú eljárásában, aki korábban szocialista igazságügy-miniszter volt. Egyértelmű, hogy Brüsszel és a magyar baloldal nyíltan egy terroristát véd és támogat, amelyet a Fidesz-KDNP elfogadhatatlannak tart, és bízik abban, hogy az igazságszolgáltatás Ahmed H. ügyében folytatódni fog a magyar emberek megelégedésére - mondta a politikus. Budai Gyula kérdés kapcsán úgy vélte, hogy soha nem fogalmazott meg politikai kritikát bíróságokkal szemben, most is csak szakmai kritikát mond. Úgy vélte, a húszéves büntetőjogi gyakorlat feljogosítja erre. A magyar-holland diplomáciai konfliktussal kapcsolatban kérdésre válaszolva Budai Gyula azt mondta, elfogadhatatlan a holland nagykövet Magyarországgal kapcsolatban tett kijelentése. A kormánypárti politikus szerint nem elég az, hogy a holland külügyminiszter elhatárolódott a nagykövetétől, Hollandiának bocsánatot kellene kérnie. Az elhatárolódás "csak egy válasz, de nem kielégítő válasz, a magyar kormány a bocsánatkérést várja ebben az ügyben" - mondta. Budai Gyula szintén kérdés kapcsán kitért arra is, hogy a magyar-holland gazdasági kapcsolatok a legmagasabb szinten vannak és ez elmondható a külügyminiszteri kapcsolatokról is. Ugyan vannak nézetkülönbségek a két ország között, de alapvető kérdésekben egyetért a két külügyi vezető, és a mostani "incidens" nem lesz kihatással a két ország gazdasági kapcsolataira - vélte. Ez egy diplomáciai ügy, ezt a holland kormánynak kell megoldania, most az "ő térfelükön pattog a labda" - jegyezte meg Budai Gyula.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.