Feltételezett terroristát fogtak el Bosznia-Hercegovinában

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Iszlám Állam terrorszervezettel összefüggésbe hozható feltételezett terroristát fogtak el a boszniai hatóságok szerdán – közölte a rendőrség.

A Nezavisne Novine című boszniai napilap internetes oldalának beszámolója szerint a rendőrség átkutatta a gyanúsított otthonát, majd őrizetbe vette a férfit.

A szerdai rendőrségi akcióban a boszniai ügyészség közleménye szerint több terroristagyanús, illetve olyan ember házát is átkutatták, aki összefüggésbe hozható szélsőséges szervezetekkel vagy a szíriai és az iraki harcokban részt vevőkkel.

Egy korábban közölt tanulmány szerint 2013 és 2015 között Bosznia-Hercegovinából körülbelül 188 férfi vett részt harcosként az iraki és a szíriai összecsapásokban, számuk azonban 2015 végére jelentősen csökkent, már csak 91-en voltak, miután 50-en meghaltak, 47-en pedig visszatértek hazájukba. 2016 áprilisában már az ott harcoló boszniaiak kevesebb mint fele volt felnőtt férfi, 52 nő és 80 gyerek is részt vett a harcokban. A gyerekek a családjaikkal utaztak a térségbe, és többüket is beállították az IÁ harcosainak soraiba.

2016-ra szinte nullára csökkent a szíriai harcokhoz csatlakozók, illetve onnan visszatérők száma. Ennek egyik oka az, hogy Bosznia-Hercegovina törvényben tiltja a külföldi harcokban való részvételt, illetve a toborzást és a kiképzést, és azokat is bünteti, illetve megfigyeli, akik visszatértek a harcterekről. Eddig körülbelül húsz iszlamistát ítéltek el.

Előző sztori

Meghalt Makk Károly filmrendező

Következő sztori

Vádat emeltek Novák Előd ellen a budapesti szovjet emlékmű megrongálása miatt