/

Évindító szakmai nap Orosházán

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tanévnyitó szakmai napra gyűltek össze augusztus 25-én, pénteken a Szeged-Csanádi Egyházmegye hitoktatói.

A közös évindító alkalomnak az orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda adott otthont. A tanév első programja, közös imádsággal kezdődött, majd Bicsánszky József, az iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Serfőző Levente, oktatási helynök arról beszélt, hogy a katekéta egyszerre tanítvány és Mester, hiszen úgy tölti be szolgálatát, mint Krisztus tanítványa, aki figyeli és követi Mesterét. Tőle tanul, az Ő példájából merít erőt és reményt, Jézus a mestere a hitben. Szolgálata révén viszont neki is vannak tanítványai, akiket vezet és kísér. Ő az, aki a rábízottakat bevezeti az egyházba, felkészíti az Úrral való szentségi találkozásra. A tanítványok, akik ez esetben a diákok és a fiatalok sok esetben egyfajta mintaként, mesterként tekintenek rá.

Az évindító szakmai napnak a szakmaiságon túl, a találkozás és a hivatásban való megerősítés is célja volt. A nap meghívott előadója Caimacan Klára a békéscsabai Savio Szent Domonkos Általános Iskola igazgatónője volt, aki maga is katekéta. Előadásának címe: Új tanév! Új lehetőségek! A tapasztalt pedagógus hasznos gyakorlati szempontokkal és tanácsokkal látta el az egyházmegye katekétáit. A belső indíttatások mellett beszélt arról is, hogyan látnak minket kívülről. Hogyan látják a katekétát egy világi iskolában? Kiemelte: ne csak várjunk, elvárjunk, de katekétaként tegyük meg mi az első lépéseket, mikor egy új iskolába érkezünk. Ismerjük meg az iskola Pedagógiai programját, házirendjét, munkatervét. A személyes kapcsolat, a szelíd, szeretetteljes kommukiáció új utakat képes megnyitni.

Mindezek szükségesek, hogy az együttműködés gyümölcsöző, a nevelői munka pedig eredményes és örömteli legyen. Arra hívta a katekétákat, hogy merjenek kapcsolatot építeni a gyerekekkel, szülőkkel, pedagógusokkal és az igazgatókkal is, hiszen a nevelés az együttműködés növekedésével hatékonyabb.

A délelőtt második felében a Kateketikai Iroda munkatársai ismertették az adminisztrációs tudnivalókat: tájékoztatót adtak a katekéták előmeneteli rendszeréről, a három modulról, a tanévben szervezendő programokról és az új honlapról. Bemutatták az új katekétákat is.

A Veni Sancte szentmisét az orosházi Jézus Szíve templomban dr. Kiss-Rigó László püspök mutatta be, akivel együtt koncelebráltak a katekéták plébánosai és a környék papsága. A főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kateketikai munka csak személyes Istenkapcsolatra építve lehetséges, hiszen a katekéták az egyik legfontosabb szolgálatot végzik az Egyházban. A hitoktatói feladathoz pedig szükség van állandó imádságra, amely által Isten megszenteli azt a magvető munkát, melyet a nap, mint nap végzünk.

Előző sztori

Jótékonysági futás a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára

Következő sztori

A zsinagóga átadásával indul az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál