Csütörtökön érkezik Szegedre a Postamúzeum országjáró emlékkiállítása

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

posta_utazo_kiallitas_13

Szegedre érkezik, és augusztus 10-13. között a Széchenyi téren, a Hungarikum Fesztivál helyszínén tartózkodik a Postamúzeum jubileumi kiállítását hordozó országjáró kamion.

Az érdeklődők naponta 10-18 óra között tekinthetik meg a Magyar Posta 150 évvel ezelőtti függetlenné válásának jubileumára készült mobil kiállítst, ami május 4-én indult országjáró útjára Budapestről, és október 10-én, a Postai Világnapon érkezik vissza a fővárosba. Szegeden négy napot fog tölteni.

150 éve vált önállóvá a Magyar Posta

Korábban is működött az ország területén postahálózat, de az osztrák császári posta részeként Bécsből irányították, német nyelven. A postakocsikon kétfejű sast ábrázoló császári címer és a császárság sárga-fekete színe díszelgett. Postamester csak az lehetett, aki osztrák vagy német származású volt, vagy jól beszélt németül, és megbízható, császárhű embernek számított. A magyarországi postahálózat fejlesztése az osztrák császár döntésétől függött. Tegyük hozzá: Lipót császár, Mária Terézia és II. József sokat tett magyar területen is a postahálózat bővítéséért. A Buda-Kecskemét-Szeged közti postaút például 1696-ban, Lipót császár parancsára nyílt meg, 1788-ban pedig II. József parancsára indult postajárat Buda-Szentes-Arad útvonalon. 1848-49-ben a forradalmi kormány kimondta ugyan a függetlenséget és a „Magyar Álladalmi Posta” létrehozását, de az önállóság rövid ideig tartott. A szabadságharc leverése után visszaállt az osztrák birodalmi rend.

150 éve, az 1867-es kiegyezéssel azonban történelmi fordulat állt be a posta életében is. A hazai postahálózat kivált az osztrák posta szervezetéből, és Magyar Királyi Posta néven önállóvá vált. A századfordulóig nagyon sok településen nyitottak postát. A Magyar Királyi Posta óriási fejlődésen ment keresztül, műszaki-technikai szempontból Európa és a világ élvonalába került.

Az országjáró kiállítás

A kiállítás bemutatja az 1867-es függetlenné válás történetét, a posta egyesítését a távíróval és távbeszélővel, valamint azt, hogyan alakult ki a századfordulóra Európa és a világ egyik legjobb postaszolgálata.

A legmodernebb kiállítási technika, az Augmented Reality segítségével 150 éves múltunk egy jellegzetes figuráját is a teherautóba varázsoltuk, aki így életnagyságban, szemtől-szemben jelenik meg a látogatóval. Emlékfotó készíthető vele, ami azonnal el is küldhető a látogató által megadott email-címre.

Előző sztori

Kerékpárokat kaptak vissza a tulajdonosaik

Következő sztori

Masters vb: több mint 9400 versenyző, 96 éves magyar úszó a legidősebb