Közélet

Bővült a nyári diákmunkákra szánt összeg

Bővült a nyári diákmunkákra szánt összeg

2017. augusztus 16., szerda
Bővült a nyári diákmunkákra szánt összeg
diakmunka

1100 diák juthat munkatapasztalathoz megyei szinten. A nyári diákmunka programra szánt összeg 300 millió forinttal bővült. Nagymértékű az érdeklődés a diákmunkák iránt. Szegeden eddig 250 fiatal regisztráltatta magát. A kormányhivatalok várják a további jelentkezőket is.

„A fiatalok számára jó lehetőség a korai munkatapasztalat megszerzésére, ami jelentősen befolyásolhatja a munkakultúra kialakulását is. A korai sikerélmény ezeket a folyamatokat ösztönzően segíti. Mindezek mellett természetesen a családok számára kiegészítő forrást is jelent a nyári diákmunka lehetősége. Talán a legfontosabb, hogy már diákkorban, olyan ismereteket, tapasztalatokat szerezzenek a fiatalok, ami később a pályaválasztásnál, illetve a későbbi munkavégzésük során hasznosítani tudnak” – tájékoztatta portálunkat a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata. A Nemzetgazdasági Minisztérium 300 millió forinttal bővítette a nyári diákmunka programra szánt összeget. A magyar gazdaság folyamatosan fennálló problémája a fiatal munkavállalók foglalkoztatásának alacsony szintje. Egyrészről ennek egyik oka lehet a fiatalkori inaktivitás, másrészről a munkáltatók a tapasztaltabb munkaerőre tartanak igényt. A program egyik célja, hogy elősegítse a még szakképzetlen diákok munkához való jutását. Az előző év nyári diákmunka program sikerei után, idén újra lehetőséget kaptak a diákok. A 16-25 év közötti nappali tagozatos, hallgatói jogviszonnyal rendelkezők az önkormányzatoknál, önkormányzati cégeknél helyezkedhetnek el. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálatától megtudtuk, hogy nagyszámú érdeklődést tapasztalnak. Július végéig 250 fiatal regisztráltatta magát, de a jelentkezők száma folyamatosan növekszik. Csongrád megyében a projektnek 85 millió forint központi forrása volt, ami további 32 millióval bővült, így várhatóan 1100 diák juthat munkatapasztalathoz. A SZEGEDma.hu által megkérdezett diákok szerint nagy a kereslet a diákmunkára. Mindenki minél előbb szeretne önállósulni és saját kereseti forráshoz jutni, mivel még mindig sok olyan család van, aki nem tudja támogatni teljes mértékben a még tanuló gyermekét.

Várkonyi Enikő

, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója a nyári diákmunkát egy egyedülálló és jó lehetőségnek tartja, mely biztosítja, hogy a tanulás mellett saját keresethez jusson, ezzel együtt kismértékben levegye a szülei válláról a terhet. „Tapasztalataim alapján, aki nyáron kezd el diákmunkát keresni, valószínűleg nem talál az igényeinek megfelelőt. Április, május környékén már érdemes a diákszövetkezeteket körbe járni. Ez a program egy jó lehetőség azon fiatalok számára, akik rendelkeznek jogi, gazdasági és egyéb ismeretekkel. A lehetőség szakmai tapasztalat és referencia szempontjából is sokat adhat – fogalmazott Enikő. A kar egy másik hallgatójának tapasztalatai alapján hatalmas a kereslet a diákmunkák iránt. Ugyancsak jónak tartja, hogy lehet adminisztratív munkakörök betöltésére is pályázni, mert a későbbiekben is hasznosítható dolgokat lehet elsajátítani. „Az ismeretségi körömből többen is szeretnének valamilyen diákmunkát vállalni, hogy egy kis plusz jövedelemhez jussanak, viszont a kínálat palettája nem túl széles, ezért ez nem mindig sikerül. Nyilván mindenki számára az volna az ideális hely, amely konstruktívan hatna a szakmai kimenetelére, vagy bár releváns lenne a tanulmányainak megfelelően” – mondta el a hallgató.

Szolga Judit

, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője állítja, nagyon széles körben tudnak a diákok számára nyáron munkát biztosítani. Élelmiszeripari csomagolás, könnyű fizikai munkák, konyhai kisegítő, pénztáros, adminisztratív, marketinges, logisztikus és még sok más munkakörben dolgoznak náluk a hallgatók.” A nyári hónapokban egyáltalán nem nehezebb munkát vállalni, csak abban az esetben, ha valaki válogat. Már nagyon sok cég felismerte a munkaerő piac mai helyzete alapján, hogy milyen előnyökkel jár ha diákokkal pótolja a saját munkaerő hiányát” – mondta az iskolaszövetkezet régióvezetője, aki azt is kihangsúlyozta, hogy legkésőbb májusban már érdemes felkeresni a munkaközvetítő irodákat a nyári munkákkal kapcsolatban.

Raffai Éva

ének-zene szakos hallgató szerint, ha valaki nem talál munkát a diákszövetkezeteknél érdemes megpróbálkozni az önkormányzatok kínálta diákmunkákkal is. „A nyári időszakban leginkább olyan munkát lehet szerezni, ami időszakos ilyen az árufeltöltés vagy a takarítás is. Jó lehetőségnek tartom ezt a programot, mert így azok is esélyhez juthatnak, akik lecsúsztak a diákszövetkezeteknél meghirdetett álláslehetőségekről. Személy szerint négy diákszövetkezetnél adtam be a jelentkezésem, de mindenhol elutasítottak azzal az indokkal, hogy már május környékén beteltek a helyek az általam kiszemelt álláslehetőségre”– fogalmazott a jelenleg is diákmunkát kereső egyetemista lány. A nyári diákmunkaprogram keretében a fiatalok számos munkakörben dolgozhatnak, elláthatnak adminisztratív, gyermek- és idősgondozáshoz, kulturális tevékenységekhez tartozó feladatokat is, akárcsak fizikai munkákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.