Bővült a nyári diákmunkákra szánt összeg

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

diakmunka

1100 diák juthat munkatapasztalathoz megyei szinten. A nyári diákmunka programra szánt összeg 300 millió forinttal bővült. Nagymértékű az érdeklődés a diákmunkák iránt. Szegeden eddig 250 fiatal regisztráltatta magát. A kormányhivatalok várják a további jelentkezőket is.

„A fiatalok számára jó lehetőség a korai munkatapasztalat megszerzésére, ami jelentősen befolyásolhatja a munkakultúra kialakulását is. A korai sikerélmény ezeket a folyamatokat ösztönzően segíti. Mindezek mellett természetesen a családok számára kiegészítő forrást is jelent a nyári diákmunka lehetősége. Talán a legfontosabb, hogy már diákkorban, olyan ismereteket, tapasztalatokat szerezzenek a fiatalok, ami később a pályaválasztásnál, illetve a későbbi munkavégzésük során hasznosítani tudnak” – tájékoztatta portálunkat a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 300 millió forinttal bővítette a nyári diákmunka programra szánt összeget. A magyar gazdaság folyamatosan fennálló problémája a fiatal munkavállalók foglalkoztatásának alacsony szintje. Egyrészről ennek egyik oka lehet a fiatalkori inaktivitás, másrészről a munkáltatók a tapasztaltabb munkaerőre tartanak igényt. A program egyik célja, hogy elősegítse a még szakképzetlen diákok munkához való jutását. Az előző év nyári diákmunka program sikerei után, idén újra lehetőséget kaptak a diákok. A 16-25 év közötti nappali tagozatos, hallgatói jogviszonnyal rendelkezők az önkormányzatoknál, önkormányzati cégeknél helyezkedhetnek el. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálatától megtudtuk, hogy nagyszámú érdeklődést tapasztalnak. Július végéig 250 fiatal regisztráltatta magát, de a jelentkezők száma folyamatosan növekszik. Csongrád megyében a projektnek 85 millió forint központi forrása volt, ami további 32 millióval bővült, így várhatóan 1100 diák juthat munkatapasztalathoz.

A SZEGEDma.hu által megkérdezett diákok szerint nagy a kereslet a diákmunkára. Mindenki minél előbb szeretne önállósulni és saját kereseti forráshoz jutni, mivel még mindig sok olyan család van, aki nem tudja támogatni teljes mértékben a még tanuló gyermekét. Várkonyi Enikő, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója a nyári diákmunkát egy egyedülálló és jó lehetőségnek tartja, mely biztosítja, hogy a tanulás mellett saját keresethez jusson, ezzel együtt kismértékben levegye a szülei válláról a terhet. „Tapasztalataim alapján, aki nyáron kezd el diákmunkát keresni, valószínűleg nem talál az igényeinek megfelelőt. Április, május környékén már érdemes a diákszövetkezeteket körbe járni. Ez a program egy jó lehetőség azon fiatalok számára, akik rendelkeznek jogi, gazdasági és egyéb ismeretekkel. A lehetőség szakmai tapasztalat és referencia szempontjából is sokat adhat – fogalmazott Enikő. A kar egy másik hallgatójának tapasztalatai alapján hatalmas a kereslet a diákmunkák iránt. Ugyancsak jónak tartja, hogy lehet adminisztratív munkakörök betöltésére is pályázni, mert a későbbiekben is hasznosítható dolgokat lehet elsajátítani. „Az ismeretségi körömből többen is szeretnének valamilyen diákmunkát vállalni, hogy egy kis plusz jövedelemhez jussanak, viszont a kínálat palettája nem túl széles, ezért ez nem mindig sikerül. Nyilván mindenki számára az volna az ideális hely, amely konstruktívan hatna a szakmai kimenetelére, vagy bár releváns lenne a tanulmányainak megfelelően” – mondta el a hallgató.

Szolga Judit, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője állítja, nagyon széles körben tudnak a diákok számára nyáron munkát biztosítani. Élelmiszeripari csomagolás, könnyű fizikai munkák, konyhai kisegítő, pénztáros, adminisztratív, marketinges, logisztikus és még sok más munkakörben dolgoznak náluk a hallgatók.” A nyári hónapokban egyáltalán nem nehezebb munkát vállalni, csak abban az esetben, ha valaki válogat. Már nagyon sok cég felismerte a munkaerő piac mai helyzete alapján, hogy milyen előnyökkel jár ha diákokkal pótolja a saját munkaerő hiányát” – mondta az iskolaszövetkezet régióvezetője, aki azt is kihangsúlyozta, hogy legkésőbb májusban már érdemes felkeresni a munkaközvetítő irodákat a nyári munkákkal kapcsolatban. Raffai Éva ének-zene szakos hallgató szerint, ha valaki nem talál munkát a diákszövetkezeteknél érdemes megpróbálkozni az önkormányzatok kínálta diákmunkákkal is. „A nyári időszakban leginkább olyan munkát lehet szerezni, ami időszakos ilyen az árufeltöltés vagy a takarítás is. Jó lehetőségnek tartom ezt a programot, mert így azok is esélyhez juthatnak, akik lecsúsztak a diákszövetkezeteknél meghirdetett álláslehetőségekről. Személy szerint négy diákszövetkezetnél adtam be a jelentkezésem, de mindenhol elutasítottak azzal az indokkal, hogy már május környékén beteltek a helyek az általam kiszemelt álláslehetőségre”– fogalmazott a jelenleg is diákmunkát kereső egyetemista lány.

A nyári diákmunkaprogram keretében a fiatalok számos munkakörben dolgozhatnak, elláthatnak adminisztratív, gyermek- és idősgondozáshoz, kulturális tevékenységekhez tartozó feladatokat is, akárcsak fizikai munkákat.

Előző sztori

Úszás: karrierje első Universiadéjára készül Olasz Anna

Következő sztori

Mintegy 450 ezren szórakoztak az idei Sziget fesztiválon