/

Balhé a SZIN beléptető rendszere körül

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZIN_4.nap_1

Egyes magyarországi nyári fesztiválok lebonyolításában tavaly óta komoly változások történtek, ugyanis a résztvevőktől elkérik a fényképes személyazonosító okmányukat, amit a szervezők beszkennelnek, és a belépésre jogosító karszalagot csak ezután biztosítanak.

A Szegedi Rendezvény-és Médiaközpont Nonprofit Kft. (az „Adatkezelő”) a SZIN hivatalos oldalán számolt be a változásokról. A legnagyobb közösségi oldalon komoly felháborodást okozott az újféle beléptetés, ami abból áll, hogy a fesztiválozni vágyó fiataloktól a belépés előtt elkérik a személyazonosságukat igazoló fényképes okmányt, és ezt leolvassák, rögzítik, tárolják,illetve kezelik.Továbbá az érintettekről video- és hangfelvételt készítenek, amelyet szintén rögzítenek, tárolnak és kezelnek. Ezek az intézkedések elsőre meglehetősen túlzónak tűnnek, de minimum egy sor adatvédelmi kérdést vetnek fel a józanul gondolkodó emberekben.

A Facebook-on érkező hozzászólások a futball-meccsek látogatottságának visszaesését okozó vénaszkennerrel állították párhuzamba az új szabályozást, valamint az eddig is problémás karszalag-kiadás további bonyolódásától félnek. “A scannelés nélkül is órákat vártunk múlt évben is. Tuti lesz” – olvasható a közösségi portálon. Akad, aki az adatvédelmi törvényt kéri számon, más pedig már árulja a SZIN bérletét.

Az „Adatkezelő” fenntartja magának azt a jogot, hogy senkit nem enged be a fesztivál területére, akik ezen belépési rendszert megtagadják, így gyakorlatilag kész tények elé vannak állítva a potenciális résztvevők. Ha be akarnak jutni, akkor előtte meg kell adniuk az adataikat, valamint hozzá kell járulniuk a személyazonosságukat igazoló fényképes okmány beszkenneléséhez. Bár a szervezők papíron garantálják, hogy a személyes adatokat nem teszik közé, illetve nem továbbítják harmadik fél számára, ez alól természetesen kivételt képez a bírósági vagy hatósági kötelezés, de ennek ellenére valahol érthető a fiatalok kételkedése is. Magyarországon nyári fesztiválok esetében eddig nem igazán volt bevett szokás az ilyen szigorú intézkedések alkalmazása.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke korábban az InfoRádiónak azt mondta, hogy csak a kaszinókban másolhatják le az ügyfelek személyes okmányait, más területen ez jogot sért. A SZIN szervezői a legnagyobb közösségi oldalon erre úgy reagáltak, hogy „a fesztiválozó döntési szabadsága, hogy elfogadja-e a Partfürdőre való belépés feltételét a fesztivál ideje alatt. A feltétel pedig az, hogy a személyes okmányt összekapcsoljuk a bérlettel. Mindehhez természetesen engedélyt kértünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól, így a jogszabály szerint adatkezelést folytathatunk, amibe az is beletartozik, hogy az egyén személyi okmányát beszkennelhetjük, digitálisan tárolhatjuk. Az adatok a fesztivál végeztével 72 órán belül törlésre kerülnek”.

A SZIN más nyári fesztiválok beléptetési szokásaira hivatkozik, amikor is azt írja, hogy „a beléptető kollégák fogják elkérni a személyes irataitokat, ami feltétele a fesztiválra való belépésnek. Természetesen a kollégák írásos titoktartási nyilatkozatot tesznek arról, hogy az adatvédelmi irányelveket betartják. A rendszert a személyes biztonságotok védelmében vezettük be. A beléptetési folyamat egyáltalán nem új keletű. Régóta használja a VOLT és idén már a Sziget is”.

A VOLT és a Sziget a fokozott terrorfenyegetettséggel magyarázta a szigorú beléptetési rendszer alkalmazását. Napjainkban a terrorfenyegetettség egy legitim indoknak tűnhet, de ennek ellenére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság több pontban is bírálta a SZIN által lehivatkozott nyári fesztiválok adatvédelmi intézkedéseit.

A SZIN hivatalos adatvédelmi tájékoztatója itt olvasható.

Default thumbnail
Előző sztori

Dietetikus: százmilliárd forintot hozna az egészségügynek a lakosság jobb táplálkozástudatossága

Default thumbnail
Következő sztori

Egyre több támogatás jár az iskolakezdéshez

Legutóbbi hasonló cikkek