Közélet

Az összes hiánycikk gyógyszernek van alternatívája

Az összes hiánycikk gyógyszernek van alternatívája

2017. augusztus 2., szerda
Az összes hiánycikk gyógyszernek van alternatívája
gyogyszerek

Az átmenetileg vagy tartósan hiánycikk gyógyszerek helyett minden esetben elérhető helyettesítő termék - erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója beszélt egy szerdai háttérbeszélgetésen.

Pozsgay Csilla

elmondta, jelenleg 480 gyógyszerkészítményből van átmeneti termékhiány, ezekből 300 termék tartósan hiánycikk. Hangsúlyozta, az OGYÉI ezt a listát naprakészen vezeti, és mellé megjelölik a helyettesítő terméket, tehát jelenleg nincs olyan gyógyszer, amelynek ne lehetne alternatívája egy másik készítmény. Beteg így gyógyszer nélkül nem marad - hangsúlyozta. A főigazgató jelezte, az OGYÉI, mint hatóság nem felel a behozatalért, nem rendel, raktároz gyógyszert, szakmai, koordináló hátteret biztosít a gyógyszerellátáshoz. Hozzátette: jogszabályi kötelezettség van a gyártó felé, hogy a magyarországi éves becsült gyógyszerkészítménnyel ellássa a piacot. A rendelkezésre álló gyógyszermennyiség kirívó helyzetekben - például járvány, katasztrófahelyzet - változhat. Ilyen volt például a két évvel ezelőtti migrációs helyzet, amikor például a szokásosnál több Hepatitis A oltás fogyott - ismertette. Egy más témáról Pozsgay Csilla úgy fogalmazott, személy szerint szomorú, hogy Magyarország nem pályázott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) székhelyére, hiszen az ország számára a gyógyszeripar, a gyógyszeripari innováció egy kormányzat által is támogatott terület. Véleménye szerint óriási lökést adhatott volna a gyógyszeriparnak, ha Magyarország pályázik és esetleg elnyeri az EMA székhelyét. A határidő lezárultáig huszonegy ország huszonhárom városa pályázott a még Londonban működő, de az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése miatt költözni kényszerülő uniós ügynökségek új székhelyére. Magyar város nincs a jelentkezők között - tudatta kedden az Európai Unió Tanácsa. Az Európai Gyógyszerügynökségért (EMA) tizenkilenc, az Európai Bankhatóságért (EBA) pedig nyolc város szállt versenybe. A tagállamok július 31-ig nyújthatták be pályázatukat, a végleges döntés novemberben várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.