A vonzó, virágos településképért Csongrádban is

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SONY DSC

Ismét versenybe szálltak a nevezésüket előzetesen leadó települések a Virágos Magyarország kiírásában. Csongrád megyeiek is várnak az eredményhirdetésre.

Több mint két évtizede indították útjára a kezdeményezést, amelynek fődíja hazánk képviselete a 2018. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében. A program célja ösztönözni a településeket a kulturált és vonzó megjelenés kialakítására, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazására. Ezzel párhuzamban a helyiek összefogásának ösztönzése, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése is fókuszban áll. A versenyre öt kategóriában várták a nevezéseket. Algyő a 2000 főt meghaladó községek sorában nyújtotta be jelentkezését.

„Fontosnak tartjuk, hogy akik a településünkre érkeznek, azokat egy szép, rendezett településkép fogadja. Természetesen ez a helyiek érdekeit is szolgálja, valamennyien partnerek is ebben. A saját portájukat gondozottan tartják, odafigyelnek a környezetükre. Sőt, többen segítséget is kérnek tőlünk ennek kialakításában. A versenyre külön kimondottan nem készültünk, az elvégzett feladatokat egyébként is ellátjuk ettől függetlenül. A főtér, az iskola és a hotel környékére különösen nagy gondot fordítunk” – emelte ki Katona Antal, a GYEVIÉP – Algyői Településüzemeltetési és -fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta, a kiírók részéről néhány hete már jártak a településen feltérképezni a virágosítást, a rendezettséget, várják az eredményhirdetést.

Ferencszállás a 2000 lélekszám alatti községek kategóriájában pályázott. „A jelentkezés egyfajta tartást ad a településnek, a programhoz már több éve rendszeresen csatlakozunk. A helyiek szívügyüknek tekintik a lakókörnyezetük megjelenését. A képviselőtestület célja is az, hogy aki Ferencszállásra érkezik, rendezett környezet fogadja. A községben úgynevezett virághengereket is elhelyeztünk, a lakosok is kiveszik a részüket azok gondozásában. A Virágos Magyarországért program részéről a közelmúltban jártak nálunk a szakemberek, tájékoztattuk őket a legfontosabbakról, megmutattuk számukra a közintézményeinket és azok környezetét is, elismerésüket fejezték ki a látottak alapján” – ismertette Jani János polgármester kiemelve, a Maros-parton egy kialakított közösségi pihenőhely is várja a látogatókat. A folyó lehetőségeit sokan használják ki, szállnak csónakokkal a vízre.

A zsűri számos szempont alapján pontozza a települések kinézetét, így számít többek között a gondozottság, tisztaság, egységes kép. Ennek kialakításának figyelembe veszik a közösségi részvételt, a látogató- és vendégbarát szemléletet, vagy a megújuló energia felhasználását is. Csongrád megyéből nevezett még Baks, Eperjes, Sándorfalva és Szentes. A tavalyi évben az európai versenyben 12 ország mintegy 25 ezer települése regisztrálta magát. A hazai kiírás eredményét az ősszel ismertették.

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Következő sztori

Labdarúgás: agresszívabb játékra van szüksége a Szeged-Grosicsnak