Közélet

A vonzó, virágos településképért Csongrádban is

A vonzó, virágos településképért Csongrádban is

2017. augusztus 18., péntek
A vonzó, virágos településképért Csongrádban is
SONY DSC

Ismét versenybe szálltak a nevezésüket előzetesen leadó települések a Virágos Magyarország kiírásában. Csongrád megyeiek is várnak az eredményhirdetésre.

Több mint két évtizede indították útjára a kezdeményezést, amelynek fődíja hazánk képviselete a 2018. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében. A program célja ösztönözni a településeket a kulturált és vonzó megjelenés kialakítására, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazására. Ezzel párhuzamban a helyiek összefogásának ösztönzése, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése is fókuszban áll. A versenyre öt kategóriában várták a nevezéseket. Algyő a 2000 főt meghaladó községek sorában nyújtotta be jelentkezését. „Fontosnak tartjuk, hogy akik a településünkre érkeznek, azokat egy szép, rendezett településkép fogadja. Természetesen ez a helyiek érdekeit is szolgálja, valamennyien partnerek is ebben. A saját portájukat gondozottan tartják, odafigyelnek a környezetükre. Sőt, többen segítséget is kérnek tőlünk ennek kialakításában. A versenyre külön kimondottan nem készültünk, az elvégzett feladatokat egyébként is ellátjuk ettől függetlenül. A főtér, az iskola és a hotel környékére különösen nagy gondot fordítunk” – emelte ki

Katona Antal

, a GYEVIÉP – Algyői Településüzemeltetési és -fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta, a kiírók részéről néhány hete már jártak a településen feltérképezni a virágosítást, a rendezettséget, várják az eredményhirdetést. Ferencszállás a 2000 lélekszám alatti községek kategóriájában pályázott. „A jelentkezés egyfajta tartást ad a településnek, a programhoz már több éve rendszeresen csatlakozunk. A helyiek szívügyüknek tekintik a lakókörnyezetük megjelenését. A képviselőtestület célja is az, hogy aki Ferencszállásra érkezik, rendezett környezet fogadja. A községben úgynevezett virághengereket is elhelyeztünk, a lakosok is kiveszik a részüket azok gondozásában. A Virágos Magyarországért program részéről a közelmúltban jártak nálunk a szakemberek, tájékoztattuk őket a legfontosabbakról, megmutattuk számukra a közintézményeinket és azok környezetét is, elismerésüket fejezték ki a látottak alapján” – ismertette Jani János polgármester kiemelve, a Maros-parton egy kialakított közösségi pihenőhely is várja a látogatókat. A folyó lehetőségeit sokan használják ki, szállnak csónakokkal a vízre. A zsűri számos szempont alapján pontozza a települések kinézetét, így számít többek között a gondozottság, tisztaság, egységes kép. Ennek kialakításának figyelembe veszik a közösségi részvételt, a látogató- és vendégbarát szemléletet, vagy a megújuló energia felhasználását is. Csongrád megyéből nevezett még Baks, Eperjes, Sándorfalva és Szentes. A tavalyi évben az európai versenyben 12 ország mintegy 25 ezer települése regisztrálta magát. A hazai kiírás eredményét az ősszel ismertették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.