/

A kormány 700 milliárd forint túllépést engedélyezett az uniós források felhasználásában

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

europai_unio_zaszlo

A kormány 700 milliárd forint túllépést engedélyezett az uniós források felhasználásában.

Az erről szóló kormányrendelet felsorolja azokat a program területeket, amelyek túlléphetik a támogatási előirányzat költségvetési törvényben rögzített összegét.

A Miniszterelnökség az MTI érdeklődésére közölte, az eredeti támogatási előirányzat 618,445 milliárd forint volt, a túllépés engedélyezésére pedig azért van szükség, mert Magyarország hatékonyan, más tagállamokhoz képest gyorsabban használja fel az uniós fejlesztési forrásokat.

A tapasztalatok azt mutatják, lehetnek olyan fejlesztések, amelyek meghiúsulnak, ezek a források csak akkor lesznek később is elérhetőek az ország számára, ha erre a helyzetre már most felkészül. Számolnak továbbá az uniós szabályoknak megfelelő olyan fejlesztésekkel is, amelyeket a jövőben a hazai költségvetés helyett az uniós forrásokra lehet majd elszámolni – írja a Miniszterelnökség.

A kormány a döntésnél mérlegelte azt is, hogy a brüsszeli utalás operatív programonként eltérhet, ennek hatását is kiegyenlítik. A Miniszterelnökség hangsúlyozta: a uniós és hazai forrásból megvalósuló fejlesztések is jelentősen befolyásolják az ország gazdasági növekedését, ezért fontos, hogy állandó likviditása legyen ezeknek a költségvetési soroknak, egy napra se fordulhasson elő olyan helyzet, hogy a késve érkező utalások miatt egy pályázó később jut hozzá a fejlesztéséhez szükséges, államtól várt forrásokhoz.

Default thumbnail
Előző sztori

Merkel még nem akar azon gondolkodni, kivel lépne koalícióra

Default thumbnail
Következő sztori

Kövér László: azok bizonyulnak az idők igazi nyerteseinek, akiknek erősebb az identitása és a hite

Legutóbbi hasonló cikkek