//

A keleti és a nyugati egyház szemszögéből vizsgálják a Római levelet Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

benyik_gyorgy_sajttaj003kf

A reformáció által legtöbbet vitatott Római levél lesz a központi témája a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciának, amit augusztus végén rendeznek Szegeden – tájékoztatott Benyik György, a konferencia igazgatója. Bemutatták az 500 hangú Biblia CD-változatát is, és elhangzott, hogy a világban szétszórtan élő magyarok hangzó Bibliáját 2020-ig szeretnék elkészíteni.

A Római levél értelmezése az ortodox teológiában, a reneszánszban, a reformáció korában és a mai bibliatudományban címmel rendezik meg a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát (SZNBK) augusztus 28-a és 30-a között Szegeden. Benyik György plébános, a konferencia igazgatója elmondta, Szent Pál ezen levele váltotta ki a reformáció idején a legtöbb vitát, és mivel 500 éves a reformáció, ezért elemzik ezt az ókeresztény szöveget több szempontból is a tanácskozáson. „Kevesen tudják, hogy a szoros értelemben vett biblikum a reformációval születik meg, ezért is érdemes végigtekinteni azokat a témákat, amelyen egykor összevesztek, s amelyek miatt egyházak szakadtak szét” – jegyezte meg. A háromnapos konferenciára összesen 24 előadó érkezik, többek között Japánból, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Németországból és Lengyelországból. A plébános érdekességként elmondta, hogy elsősorban Romániából ortodox teológusok is érkeznek, ami azért érdekes, mert annak idején a Római levéllel kapcsolatban fellángolt vitákban ők nem vettek részt, így a konferencia Európában elsőként lehetőséget nyújt arra is, hogy konfrontálódjon a keleti és a nyugati teológiai gondolkodás Szent Pál leveléről.

Az SZNBK keretében egy jótékonysági koncertet is tartanak a dómban, amellyel kapcsoltban Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere elmondta, az est különleges lesz, ugyanis nemcsak zene csendül fel, hanem egyházak különböző képviselői is megosztják gondolataikat az egybegyűltekkel. A cél az volt, hogy az adott egyházhoz köthető egyházi zene szólaljon meg. Példaként elmondta, hogy az evangélikus egyházhoz Bachtól választottak darabot, a reformátushoz Kodály Zoltán genfi zsoltárjának részlete csendül majd fel, a katolikus egyház képviselőjének beszédéhez Liszt Ferenc Krisztus-oratóriumából hangzik el egy rész. Gyüdi Sándor elmondta, a legnehezebb a görögkatolikus egyházhoz passzoló zenemű megtalálása volt, végül a Tóth Péter által komponált Szent Gellért-oratórium egy részlete mellett döntöttek. A jótékonysági hangversenyen közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Ökumenikus Kórus. A jótékonysági esemény bevételét az SZNBK kapja meg. Benyik György elmondta, hogy azok, akik 2000 forintot vagy afölötti összeget szánnak a rendezvényre, egy CD-t is kapnak, méghozzá a magyar nyelv dialektusait is bemutató 500 hangú Bibliát.

Benyik György bejelentette, folytatják a kezdeményezést, 2020. augusztus 20-ára szeretnék elkészíteni világban szétszórtan élő magyarok hangzó Bibliáját. A szentírás ószövetségi részét öt kontinens magyar közösségeinek tagjai olvasnák fel három perces részletekre bontva. A projekt szeptember 24-én fog indulni.

no images were found

Előző sztori

Szegedi lány a Miss Balaton 12 döntős szépsége között

Következő sztori

Szegedi asszonyt ütött el egy autós