Írjon nekünk

Közélet

700 tartalékost várnak a megyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

augusztus20_opusztaszer44_gs

Járási szinten építenek ki tartalékosi rendszert. A szerződéskötés és az akár hétvégenként részletekben teljesíthető kiképzés után számtalan kedvezmény, támogatás jár a csatlakozó civileknek. Gulyás Zoltán dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese nyilatkozott lapunknak Ópusztaszeren.

– Miért vált szükségessé az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Szolgálat felállítása?

Már csatlakoztak az első önkéntesek

Juhász Tünde kománymegbízott is csatlakozott augusztus 20-án az önkéntesekhez, hamarosan 120 órás kiképzés vár rá. Kifejtette a SZEGEDma.hu-nak, hogy az önkéntes tartalékos rendszer életre hívása lehetőséget teremt mindenkinek – aki nem a katonai szolgálatot választotta hivatásául –, hogy valamilyen szinten mégis segítse a haderőt.

– 2004-ban felfüggesztették a hadkötelezettségen alapuló szolgálatot. Ez a 13 év megmutatta azt, hogy nincsen a magyar tartalékos rendszernek utánpótlása. Olyan rendszerben kellett gondolkodnunk, amely az emberekről gondoskodik, védelmet ad nekik. Ezért járási kötelékekben szervezeteket hozunk létre, amelyek a családok számára biztonságot nyújtanak.

– Mely korosztályt, társadalmi csoportot várják?

– 18-tól 60 éves korig mindenki jöhet, de elsősorban minél több fiatalt, egyetemistát szeretnénk megszólítani. Több felsőoktatási intézményben jártunk, rektorokkal egyeztettünk, úgy látjuk, óriási az érdeklődés. A jelentkezőknek nyújtott segítség is óriási: ösztöndíj-támogatás, kreditpontok, nyugdíjpénztári támogatás. Az egyetemistáknak könnyebb részt venniük, a nyár folyamán egy kéthetes kiképzéssel mindent letudhatnak. Idősebb társaiknak a hétvégék maradnak erre a célra.

– Mikor kell szolgálniuk békében, vagy esetleg egy attól elütő helyzetben? Élénken él a helyiek emlékezetében a délszláv konfliktus időszaka…

augusztus20_opusztaszer57_gs

– Békehelyzetben csak katasztrófavédelmi feladatokat látnak el, ők nem műveleti tartalékosok. Azonban bízom benne, hogy sem itt, sem máshol nem lesz katasztrófa, vészhelyzet. A reguláris erők támogatását csakis békétől eltérő időszakban várjuk el, különleges jogrend idején hajtjuk végre behívásukat.

– Összesen Csongrád megyéből mennyi embert várnak?

– A megye hét járásból áll. Járásonként 100 embert várunk, azaz 8-10 év múlva 700 fővel számolunk Csongrád megyében.

– Mely európai, vagy más államoktól vettek át mintákat?

– Közel 15 ország rendszerét tanulmányoztuk. A lengyelek, a németek, az amerikaiak is másképp csinálják. Minden gyakorlatból igyekeztünk a legjobb elemeket átvenni, hogy motiválttá tegyük az embereket a feladatokban való részvételben. A régi magyar mondás szerint is „a kanálban a mélyedést nem kell kitalálni”, azaz arra törekszünk, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, mint amit mások korábban.

– Terveznek-e együttműködést más, közeli országok milíciáival?

– Egyelőre még a rendszert építjük ki, de semmiképpen sem lenne jó irány a bezárkózás.

Hírzóna

Ez a teendő a már befizetett utazások díjával

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megjelent a vonatkozó kormányrendelet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kormány véglegesítette a kérdőívet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hőkamerás drónnal védik a határt a röszkei polgárőrök

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szerkezet nyolc kilométerre is képes elrepülni.

Tovább olvasom

Aktuál